Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julkisasiamies hyväksyisi EKP:n joukkolainaostot

Talous
 

Euroopan unionin tuomistuimien julkisasiamies Cruz Villalón esittää ratkaisuehdotuksessaan, että Euroopan keskuspankki (EKP) ei ylittänyt toimivaltaansa ilmoittaessaan syyskuussa 2012 ostavansa tarvittaessa eurovaltioiden joukkolainoja. Julkisasiamiehen ratkaisuehdotus ei ole tuomioistuinta sitova.

Monet sijoittajat ja ekonomistit uskovat, että EKP ilmoittaa ensi viikolla eurovaltioiden joukkolainojen osto-ohjelma. Osto-ohjelma ei kuitenkaan liittyisi syyskuussa 2012 annettuun ilmoitukseen, jonka lainmukaisuutta EU-tuomioistuin tutkii.

Ratkaisuehdotuksen keskipisteessä on ajatus, että tuomioistuin ei pysty arvioimaan rahapoliittisesti välttämättömiä toimia.

EKP:n lehdistötiedotteella antama ilmoitus rauhoitti euroalueen velkakriisiä, mutta keskuspankki ei aloittanut osto-ohjelmaa. EKP ilmoitti olevansa valmis ostamaan eurovaltioiden joukkolainoja jälkimarkkinoilta, jos ne ensiksi pyytävät hätärahoitusta eurovaltioiden perustamilta rahoituslaitoksilta.

"Ratkaisuehdotus on ensi lukemalta ristisriitainen. Julkisasiamiehen mielestä EKP:n ilmoitus lehdistötiedotteella oli itsenäinen toimenpide. Sitten hän luettelee kuitenkin erilaisia toimenpiteen täytäntöönpanoon liittyviä ehtoja", sanoo euroalueen velkakriisin oikeudellisiin ongelmiin perehtynyt akatemiaprofessori Kaarlo Tuori.

Yksi ehdoista on, että joukkolainoja ei saa ostaa kovin pian niiden liikkeeseen laskemisen jälkeen.

EU:n perussopimuksen 123 artikla kieltää keskuspankkia ostamasta eurovaltioiden joukkolainoja niiden liikkeeseenlaskusta. Toinen ehto, että EKP ei saa puuttua hätärahoitukseen. Tuorin mielestä kanta ongelmallinen, koska EKP on yksi hätärahoituksen ehtojen toteutumisen valvojista.

"Saksassa on taas katsottu, että EKP ilmoitus oli enemmän finanssipoliittinen ratkaisu, jolla olisi laskettu joukkolainojen markkinakorkoja", Tuori sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat