Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalainen Lantmännen ostaa Vaasan-leipomoyhtiön

Suomalaisleipomo kannattaa hyvin, mutta tase on raskas

Talous
 

Ruotsalainen elintarvikealan yhtiö Lantmännen ostaa Vaasan-leipomoyhtiön. Osapuolet eivät julkista kaupan hintaa, ja järjestely vaatii viranomaisten hyväksynnän.

Lantmännen on 32 000 ruotsalaisen maanviljelijän omistama osuuskunta. Sillä on yli 8 000 työntekijää, ja sen liikevaihto on 33 miljardia Ruotsin kruunua eli 3,4 miljardia euroa. Lantmännen valmistaa pakaste- ja tuoreleipätuotteita.

"Yrityskauppa vastaa hyvin strategisia tavoitteitamme parantaa asemaamme Pohjois-Euroopassa", Lantmännenin toimitusjohtaja Per Olof Nyman sanoo.

Lantmännen omistaa jo noin kahdeksan prosenttia Vaasan-konsernin osakkeista, ja se hankkii kaupalla omistukseensa loputkin.

Vaasan-konsernin suurin omistaja on kansainvälinen pääomasijoittaja Lion Capital, joka osti yhtiön vuonna 2007. Silloin se tunnettiin nimellä Vaasan & Vaasan.

Vaasan-konsernin liikevaihto oli noin 414 miljoonaa euroa vuonna 2013, ja se työllisti 2 745 henkilöä. Yhtiön myynnistä puolet tulee Suomesta ja neljännes Ruotsista.

Elintarvikeyhtiöksi Vaasan kannattaa hyvin, sillä toissa vuonna yhtiön käyttökate oli 45 miljoonaa euroa. Viime vuoden numeroita yhtiö ei ole vielä julkistanut, mutta toimitusjohtaja Esa Rautalingon mukaan kannattavuus säilyi likimain entisellä tasollaan.

Vaasan-konsernin tase on raskas, sillä yhtiöllä on velkaa 300 miljoonaa euroa. Heikko omavaraisuusaste johtuu siitä, että pääomasijoittajilla on tapana upottaa hankitun yrityksen kauppasumma ostetun yrityksen taseeseen.

Toimitusjohtaja Rautalingon mukaan suomalaiset työntekijät voivat nukkua yönsä rauhassa, sillä yhtiöillä on päällekkäisiä toimintoja vähän. "Mitään välittömiä kielteisiä henkilöstövaikutuksia ei ole tulossa", hän sanoo.

Yrityskaupan jälkeen uusi omistaja usein istuttaa oman miehensä yhtiön johtoon. Rautalinko arvelee, että hän saa jatkaa toimitusjohtajana.

"Heillä ei ole Suomessa sellaista organisaatiota, joka voisi suoraan ottaa hoitoonsa meidän juttuja", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat