Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luova tuho nostaa Suomen

Hyvinvointivaltio pelastuu markkinatalouden kautta, sanoo professori Mika Maliranta

Talous
 
Kari Pullinen HS
Nokian logot poistettiin Espoon Keilaniemen pääkonttorista viime huhtikuussa yhtiön myytyä matkapuhelintoimintonsa Microsoftille.
Nokian logot poistettiin Espoon Keilaniemen pääkonttorista viime huhtikuussa yhtiön myytyä matkapuhelintoimintonsa Microsoftille. Kuva: Kari Pullinen HS

Suomen ahdingon pitkittyessä ilma on sakeana erilaisista ehdotuksista talouskasvun käynnistämiseksi.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tutkimusjohtaja ja Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori Mika Maliranta ei halua osallistua tähän keskusteluun.

Hänellä ei ole yhtä reseptiä tai kolmea pointtia. On vain luovan tuhon dynamiikka, joka pitäisi muistaa kaikessa päätöksenteossa.

Yksinkertaistaen se tarkoittaa markkinatalouden toimintaa, jossa tuottavat yritykset pääsevät kasvamaan ja heikot putoavat pelistä pois.

"Meidän kone on aika hyvässä kunnossa ja sen korjailussa pitää olla varovainen. Kaikki tällaiset kasvurahastot ja muut, ne ovat vähän kuin luovuttamisen merkkejä. Nyt pitää antaa markkinoiden toimia, ne pelaavat isossa kuvassa aika hyvin", hän sanoo.

Maliranta on tutkinut näitä teemoja koko uransa. Keskiviikkona julkaistiin hänen Suomen nykytilanteeseen paneutuva kirja Luovan tuhon tie kilpailukykyyn.

Kilpailukykyä suomalaiset yritykset tarvitsevat, sillä reaaliset eli yleiseen hintatasoon suhteutetut yksikkötyökustannukset ovat kasvaneet suhteessa muihin teollisuusmaihin. Vertaus vuoden 1991 talouskriisiin on dramaattinen. Kun silloisen kriisin jälkeen yritysten suhteellinen kilpailukyky lähti kasvamaan valtavin harppauksin, on se vuodesta 2009 lähtien heikentynyt.

Vuoden 2008 aikoihin yritysten tuottavuuskehitys heikkeni taantuman yhteydessä. Reaalipalkat sen sijaan jatkoivat nousujohteista kehitystään monta vuotta. Nyt ainoa vaihtoehto on parantaa tuottavuutta riittävästi suhteessa kilpailijoihin.

Se tarkoittaa Malirannan mukaan kahta asiaa: sitä, että yritykset jatkavat jokapäiväistä työtään tuottavuutensa parantamiseksi, sekä luovaa tuhoa.

Valtiovallan täytyy panostaa koulutukseen sekä tutkimus- ja kehitystyöhön. Korkeakoulutuksen ja tutkimuslaitosten rahoitusleikkauksien Maliranta sanoo olevan "jotain hälyttävän ja pöyristyttävän väliltä".

Malirannan mukaan luovaa tuhoa edistävä finanssipolitiikka on taantumassa elvyttävää, sillä se kannustaa ihmisiä ja yrityksiä ottamaan riskejä. Vastaavasti noususuhdanteessa tulisi kiristää finanssipolitiikkaa.

Luova tuho syntyy pienistä puroista, ja patoja riittää. Sosiaaliturvaa voisi parantaa työttömyysjakson alkupäässä, kunhan se muuttuisi myöhemmin kannustavammaksi. Merkittävä osa yritystuista "pitkittää tuhon kierteessä olevien yritysten elinkaarta" ja jähmettää elinkeinorakennetta. Yritysten pörssilistautumista tulisi helpottaa, Maliranta luettelee.

Ja sitten on ehkä se kaikkein suurin pato, asumispolitiikka. Maliranta arvostelee voimakkaasti omistusasumisen suosimista vuokra-asumisen sijaan. Niitä pitäisi kohdella samalta pohjalta.

"Varainsiirtovero on yksittäisin typerin asia, joka tulee mieleen", Maliranta sanoo. Veroa maksetaan asunnon ostamisesta. Se heikentää ihmisten siirtymistä työn perässä.

Maliranta ei ole fundamentalisti. Luovaa tuhoa ei pidä maksimoida, vaan politiikalla pitää korjata markkinoiden epäkohtia. Mutta vastakkainasettelun pitäisi olla aina läsnä kaikessa päätöksenteossa.

Pohjoismainen malli, jossa yhdistyvät muutoshalu, luottamus ja tyytyväisyys elämään luovat hedelmällisen maaperän uudistumiselle. Sosiaaliturva, työvoimapolitiikka ja koulutus varmistavat että luovasta tuhosta ei jää käteen pelkkää tuhoa.

"Luovaan tuhoon liittyvät pelot ovat aivan luonnollisia, koska jotkut kärsivät ihan oikeasti. Mutta sen takia taloutta on ajateltava kokonaisuutena", Maliranta pohtii.

"Olen toiveikas tulevaisuuden suhteen, koska pohjoismainen malli on menneisyydessä toiminut. Sitä on pystytty aina sovittamaan uusiin olosuhteisiin. Nyt on vähän auki onko tämä justeeraamiskyky enää voimissaan."

Matti Tapola
Säästöpankkien Keskus-Osake-Pankki eli SKOP oli keskeisessä osassa 1990-luvun alun pankkikriisissä. Yhtiö on ollut vuosikausia selvitystilassa.
Säästöpankkien Keskus-Osake-Pankki eli SKOP oli keskeisessä osassa 1990-luvun alun pankkikriisissä. Yhtiö on ollut vuosikausia selvitystilassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat