Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljyn halpeneminen vauhdittaa Saksan taloutta

Euroopan suurimman kansantalouden bkt kasvoi 1,5 prosenttia viime vuonna

Talous
 

Saksan bruttokansantuote kasvoi viime vuonna 1,5 prosenttia, mikä on suurin lukema vuoden 2011 jälkeen.

Ukrainan kriisi ja euroalueen huono suhdanne eivät ole vaikuttaneet Saksaan niin paljon kuin ennalta on arvioitu. Vuoden 2014 bruttokansantuote kasvoi selvästi nopeammin kuin vuonna 2013, jolloin talous kasvoi 0,1 prosenttia. Kymmenen viime vuoden aikana bkt:n keskimääräinen kasvu on ollut Saksan tilastokeskuksen mukaan 1,2 prosenttia.

Etenkin öljyn hinnan romahdus on hyödyttänyt Saksan teollisuutta. Euron heikko kurssi taas vauhdittaa vientiteollisuutta, kun esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Kiinassa saksalaisten tuotteiden hinnat ovat edullisia.

"Mitä ilmeisimmin Saksan talous pystyi toimimaan vaikeassa maailmantalouden tilanteessa. Saksa hyötyy etenkin vahvasta kotimaisesta kysynnästä", Destatis-tilastokeskuksen johtaja Roderich Egeler sanoi tiedotustilaisuudessa.

Myös työllisten määrä kasvoi uuteen ennätyslukemaan viime vuonna.

Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä talouskasvu oli 0,25 prosenttia. Saksalaisen Commerzbankin pääekonomistin Jörg Krämerin arvion mukaan viime vuoden lopun hyvä kehitys näyttää jatkuvan alkuvuonna. Saksan hallituksen ennuste tämän vuoden talouskasvuksi on 1,3 prosenttia.

Öljyn halpeneminen on vähentänyt Saksan tuontienergiasta maksamaa summaa 35 miljardilla eurolla, mikä heijastuu kuluttajille halvempana energian hintana. Kuluttajien lämmitys- ja sähkölaskuissaan säästämien eurojen odotetaan siirtyvän muuhun kulutukseen.

Krämerin arvion mukaan tämä kulutus voisi lisätä talouskasvua tänä vuonna 0,4 prosenttiyksikköä. Vuoden alusta Saksassa on tullut voimaan 8,50 euron vähimmäispalkka tuntia kohtia. Sen odotetaan lisäävän kulutusta, mutta se voi estää uusien työpaikkojen syntymistä.

Tiina Rajamäki HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat