Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljyn hinta romahtaa – syynä hurja pudotuspeli

Saudi-Arabia turvautui kovaan taktiikkaan, kun pitkä kalliin öljyn aikakausi lisäsi kilpailua

Talous
 
Reza Getty Images
Saudi-Arabiassa työntekijä tarkkailee soihtua, jossa poltetaan jalostusprosessissa syntyviä ylimääräisiä hiilivetyjä.
Saudi-Arabiassa työntekijä tarkkailee soihtua, jossa poltetaan jalostusprosessissa syntyviä ylimääräisiä hiilivetyjä. Kuva: Reza Getty Images

Saudi-Arabia on aloittanut suuren pudotuspelin.

Se on tullut sitä selvemmäksi, mitä pidempään öljyn hinnan romahdus on jatkunut.

Saudi-Arabian vastustajana pelissä on ennen kaikkea Yhdysvallat, jonka valtava liuskeöljyn tuotantobuumi on haavoittuvainen hintojen laskulle.

"Näyttää siltä, että saudit ovat valmiita katsomaan tämän loppuun saakka", sanoo öljymarkkinoiden asiantuntija Paavo Suni Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta Etlasta.

Yhdysvaltojen öljyntuotanto on noussut viime vuosina kukoistukseen sen ansiosta, että öljynviejämaiden Opec-järjestö on pitänyt öljyn hinnat korkealla sääntelemällä tuotantoa. Nyt Opec tekee korjausliikkeen Saudi-Arabian johdolla. Perinteikäs öljymahti yrittää viedä amerikkalaisilta öljynporaajilta investointihalut.

Öljyn hinta on laskenut viime kesän 110 dollarista barrelilta 50 dollariin. Saudi-Arabian öljyministerin Ali al-Naimin mukaan Opec ei leikkaa tuotantoa, vaikka hinnat laskisivat 20 dollariin barrelilta.

Barreli on 159 litraa vastaava öljyn mittayksikkö, joka juontaa juurensa tynnyrin koosta.

andrew burton getty images
Leslie Lindeman tekee töitä Yhdysvalloissa Pohjois-Dakotassa liuskeöljykentällä.
Leslie Lindeman tekee töitä Yhdysvalloissa Pohjois-Dakotassa liuskeöljykentällä.

Yhdysvaltojen liuskeöljyn poraamisen kannattavuusraja liikkuu 80 dollarin paikkeilla. Öljyn poraaminen liuskekivestä on työlästä, ja tuotanto hyytyy nopeasti, jos siihen ei investoida. Persianlahden öljylähteet pulppuavat pidempään, vaikka uudet investoinnit eivät kannattaisi. Irvileukojen mukaan arabit voivat vain työntää kepin maahan, ja öljy alkaa pulputa.

"Tietyt Opec-maat, erityisesti Persianlahdella, haluavat selvästi saada tämän epämiellyttävän asian pois päiväjärjestyksestä. Viime aikojen sanat osoittavat, että he ovat sitoutuneet tähän strategiaan", sanoi Commerzbankin raaka-ainetutkimuksen johtaja Eugen Weinberg Bloombergille.

Saudien ja muiden arabimaiden taktiikkaan vaikuttaa myös se, että öljyn hinnan tukeminen tuotannon leikkauksilla on muuttunut kalliimmaksi verrattuna menneisiin vuosiin.

Yhdysvaltojen liuskeöljyn tulo markkinoille on loiventanut öljyn tarjontakäyrää. Tarjontakäyrä kertoo, kuinka paljon tarjonnan muutokset vaikuttavat hintaan. Hinnan nostaminen esimerkiksi kymmenellä dollarilla vaatii suurempia leikkauksia kuin aikaisemmin eli se tulee tuotannon leikkaajille kalliimmaksi.

Öljylämmittäjä säästää satasia

Sipoolaisen Ove Lindroosin talo lämpiää öljyllä. "Yritän ostaa, kun öljy on halpaa", hän sanoo.

Kun öljymahdit taistelevat markkinaosuuksista, halvasta öljystä hyötyvät myös tavalliset kuluttajat.

Yksi säästäjistä on Ove Lindroos, joka lämmittää kotitalonsa Sipoossa öljyllä. Lindroos hakee pari kertaa vuodessa noin 2 000 litraa kevyttä polttoöljyä sipoolaisesta Paipis Centralbod -maatalouskaupasta.

"Olen seurannut raakaöljyn hintaa. Yritän ostaa, kun öljy on halpaa", Lindroos sanoo.

Joulukuun ostosreissulla hinta oli 0,80 euroa litralta, kun hinta vuotta aiemmin oli yli euron. Torstaina kaupasta kerrottiin hinnaksi 0,74 euroa ja perjantaina sitä lasketaan taas.

Jos öljyn halpeneminen jämähtäisi nykyiselle tasolle, säästöä tyypilliselle öljylämmittäjälle kertyisi karkeasti 500 euroa vuodessa. Lindroosin tapauksessa säästö voi olla jopa suurempi.

Öljylämmitteisten pientalojen määrä on Suomessa vähentynyt noin 200 000:een. Vielä 2000-luvun alussa öljylämmitteisiä taloja oli 250 000.

Lindroos pitää öljylämmityksestä. Hän ei harkitse vaihtamista vaihtokustannusten takia.

"Olen niin vanha, että ei se maksa takaisin", Lindroos sanoo.

Talonlämmittäjien lisäksiöljyn halpeneminen säästää pitkän pennin autoilijoilta.

Öljy- ja biopolttoaineala eli entinen Öljyalan keskusliitto teki HS:lle laskelman, jonka mukaan tyypillisen autoilijan vuosisäästöt ovat noin 340 euroa.

Laskelmassa käytettiin 17 000 kilometrin vuosiajoa kahdeksan litraa sadalla kuluttavalla autolla, kun bensiinin hinta on laskenut 1,60 eurosta 1,35 euroon.

Autoilussa ja talonlämmityksessä säästyneet eurot hyödyttävät koko Suomen taloutta, sillä säästyneestä summasta merkittävä osa käytetään muihin ostoksiin.

Siksi Saudi-Arabia päätyi pudotuspeliin. Se alkaa jo toimia. Bloombergin mukaan öljynporauskohteiden määrä Yhdysvalloissa on vähentynyt viime kuukausina melkein joka viikko.

Vuonna 2015 investoinnit liuskeöljyyn vähenevät jyrkästi, arvioi Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n pääekonomisti Fatih Birol joulukuun lopulla.

Liuskeöljykentät eivät ole ainoita öljyvarantoja, joiden poraaminen muuttuu kannattamattomaksi öljyn nykyhinnoilla. Esimerkiksi arktisten alueiden öljyvarantojen hyödyntäminen näyttää kuihtuvan, mistä ympäristöjärjestö Greenpeace on iloinnut.

Norjan öljyviranomaiset arvioivat torstaina, että maan öljyntuotanto supistuu selvästi seuraavien viiden vuoden aikana.

Saudi-Arabia on käyttänyt hintojen painamisen taktiikkaa ennenkin. Vuonna 1986 Saudi-Arabia iski tuotantoon piikin, joka painoi öljyn hintaa 67 prosentilla. Hinnan romahdus vei Yhdysvaltojen öljyntuotannon yli kahden vuosikymmenen taantumaan, jonka aikana saudit vahvistivat asemansa maailman öljymarkkinoiden ykkösenä.

IHS-konsulttiyhtiön analyytikko Jamie Webster arvioi Opec-maiden taktiikkaa näin: "Mitä nopeammin he painavat hintaa alas, sitä nopeammin he toivovat näkevänsä reaktion Yhdysvaltojen öljyntuotannossa – se on heidän odotuksensa ja toiveensa", Webster sanoi Bloombergille.

"En muista, milloin viimeksi useat Opecin jäsenmaat olisivat painaneet hintoja aktiivisesti alas sekä sanoillaan että teoillaan", Webster sanoi.

Saudi-Arabian kumppaneita öljyn hinnan pudotuskarkeloissa ovat sen naapurit Yhdistyneet emiirikunnat ja Kuwait. Ne ovat valmiita kestämään halpoja hintoja, jos se auttaa heidän markkina-asemaansa pitkällä tähtäimellä.

Sen sijaan monet muut Opec-maat ovat hätää kärsimässä. Venezuela ja Iran ovat ehkä kaikkein haavoittuvaisimpia. Niiden talous ei kestä öljyn nykytasoa.

"Jopa Opecin hajoaminen voi tulla ajankohtaiseksi. Opec-maiden intressit ovat tässä tilanteessa niin erilaiset", Etlan Paavo Suni sanoo.

Opecin ulkopuolelta suurimpia häviäjiä pudotuspelissä on Venäjä, joka on maailman toiseksi suurin öljyn viejä Saudi-Arabian jälkeen. Venäjän talous kärsii öljytulojen romahduksen lisäksi yleisestä heikkoudesta ja Ukrainan kriisistä.

Suni kuvailee öljyn halpaa hintaa Venäjälle täydelliseksi katastrofiksi.

Ikuisesti öljyn halpeneminen ei voi jatkua.

Käänteen ajankohtaan vaikuttavat monet tekijät. Tuotannon lisäksi öljyn hintaan vaikuttaa kysyntä, joka on pysynyt maltillisena muun muassa Euroopan heikkojen talousnäkymien takia.

Jos talous lähtee nousuun, kysyntä nousee ja sen mukana hinnat.

Nordea-pankin Norjan pääanalyytikko Steinar Juel arvioi katsauksessaan, että ilman suuria yllätyksiä öljymarkkinoiden myllerrys päättyy 6–12 kuukauden sisällä.

Juel odottaa, että hinnat vakiintuvat tämän vuoden alkupuolella ja alkavat kasvaa loppupuolella.

"Saatamme yllättyä hintojen nousun voimakkuudesta yhtä paljon kuin yllätyimme laskun voimakkuudesta", Juel arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat