Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisesta tieteen Nobelista 70 vuotta

Artturi Ilmari Virtanen sai kemian Nobelin syksyllä 1945, ja nyt hänestä on julkaistu laaja elämäkerta.

Talous
 
Arvio: Kirjat
Touko Perko. Mies, liekki ja unelma. Nobelisti A.I. Virtasen elämäntyö. Otava. 704 s.

Marraskuun 15. päivänä vietetään Suomen tieteessä hienoa vuosipäivää, joskin juhlinnassa on karvas sivumaku. Silloin tulee seitsemänkymmentä vuotta siitä, kun Artturi Ilmari Virtanen sai kemian Nobelin palkinnon syksyllä 1945.

Siitä on pitkä, liian pitkä aika, koska sen jälkeen suomalainen ei ole saanut tieteen Nobelia.

Tämä kiusallinen asia nousee esille dosentti Touko Perkon kirjassa Mies, liekki ja unelma, joka on akateemikko Artturi Ilmari Virtasen (1895–1973) perusteellinen elämäkerta.

Kuka?

Artturi Ilmari Virtanen

 Syntyi 1895 ja kuoli 1973. Nobelin palkinnon saaja 1945.

 Biokemian tutkija ja professori Teknillisessä korkeakoulussa sekä kemian professori Helsingin yliopistossa, Valion biokemiallisen laboratorion johtaja 1929–1973 ja Suomen Akatemian jäsen 1948–1965.

 Virtasen merkittävimmät keksinnöt olivat voisuola ja AIV-rehu. Oli mukana kehittämässä suomalaista ravitsemustiedettä ja uudistamassa ravinnon käyttötapoja.

 Sodan aikana Virtanen osallistui esimerkiksi Molotovin cocktailin kehitystyöhön.

Kirjan lukemisen jälkeen on pakko ottaa hattu päästä silkasta kunnioituksesta. Pitää arvostaa kirjan kirjoittajaa Touko Perkoa, joka on onnistunut tiivistämään 700 sivuun Virtasen elämäntyön ja tekemään siitä maallikollekin lukukelpoisen kirjan. Aineistoa olisi ollut moniosaiseen sarjaan.

Pitää kunnioittaa Artturi Ilmari Virtasen nerokkaita keksintöjä, joiden ansiosta merkittävä osa suomalaisista pysyi hengissä viime vuosisadalla. Tuskinpa itsekään olisin tässä kirjoittamassa ilman häntä.

Jos Virtanen ei olisi keksinyt ja kehittänyt rehun säilöntämenetelmiä, Suomen maatalous ei olisi kyennyt tuottamaan riittävästi ruokaa suomalaisille.

Tietysti keksintö on hyödyttänyt myös muiden maiden maataloutta, mutta Suomen karuissa oloissa sen arvo on ollut suuri jo 1920-luvulta alkaen.

Perko osoittaa kirjassa, miten pitkä prosessi Nobelin voittaminen oli. Oman tutkimustyönsä rinnalla Virtanen solmi laajat yhteydet alansa tutkijoihin ympäri maailmaa. Internetin aikana on vaikea muistaa, miten työlästä ja vaativaa kontaktiverkoston ylläpitäminen oli. Esimerkiksi – Virtasen arkistossa on peräti 70 000 kirjettä.

Nobelista piti myös kamppailla. Hän oli 11 kertaa loppuvaiheessa ehdolla palkinnon saajaksi ennen kuin tärppäsi.

Suomalaisen palkitsemiselle oli syksyllä 1945 otollinen hetki. Valintaa vaikutti hieman maailmanpolitiikkakin. Lännessä arvioitiin Suomen tarvitsevan rohkaisua, jotta Neuvostoliiton painostusta voidaan torjua. Siihen tarkoitukseen Virtasen Nobel sopi erinomaisesti: Suomi sai siitä maailmanmainetta, suomalaisten itsetunto nousi ja Virtasesta tuli kansallissankari.

Nobel oli uran huippuhetki, mutta hän jatkoi tieteellistä työtä kuolemaansa asti.

Sodan jälkeen Virtasesta tuli myös yhteiskunnallinen toisinajattelija, Paasikiven–Kekkosen linjan kriitikko, ja siitä linjan nimihahmot eivät pitäneet. Ensin hän suututti Paasikiven ja myöhemmin Kekkosen.

Touko Perko käy perusteellisesti läpi Virtasen ja Kekkosen välirikon. Presidentti meni niin pitkälle, että hän pyrki syrjäyttämään Virtasen Suomen Akatemian johdosta, ja kun se ei onnistunut, lakkauttamaan vanhamuotoisen Akatemian.

Tämä on tarpeellista täydennystä poliittiseen historiaan. Virtanen oli myös poliittinen vaikuttaja, vaikka hänestä ei tullut poliitikkoa sanan varsinaisessa merkityksessä.

Suomi ei ole tänä päivänä yhtä pahassa pulassa kuin syksyllä 1945, mutta nyt jos koskaan tarvittaisiin keksintöjä, jotka keräisivät arvostusta ja kunniaa maailmalla ja voisivat myös antaa työtä ja leipää suomalaisille.

Virtanen joutui lähtemään pienillä rahoilla liikkeelle. Nyt suomalaisen tieteen voimavarat ovat paljon suuremmat, mutta myös vaatimukset ovat kasvaneet. Nobel-tasolle on entistä vaikeampi yltää.

Siksi Artturi Ilmari Virtasen elämäkerta on haaste päättäjille, jotka miettivät tieteen rahoitusta, mutta myös nykyisille tieteentekijöille ja heidän yhteistyökyvyilleen.

Yksin voi päästä pitkälle mutta harvoin kivuta aivan korkeimmalle huipulle asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat