Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metso myi automaationsa Valmetille

Automaatio jäi vuoden 2013 jakautumisen ulkopuolelle, mutta sitten Metson strategia muuttui

Talous
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Valmetin pörssikurssi nousi torstaina seitsemän prosenttia. Yhtiön pääkonttori Espoossa.
Valmetin pörssikurssi nousi torstaina seitsemän prosenttia. Yhtiön pääkonttori Espoossa. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Suomalaiset raskaan sarjan konepajayhtiöt Metso ja Valmet tekivät keskinäisen yritysjärjestelyn torstaina.

Metso myy Valmetille prosessiautomaation tuotteita ja palveluja tarjoavan yksikkönsä. Kaupan arvo velattomana on noin 340 miljoonaa euroa.

Myydyn yksikön liiketoiminnan liikevaihto oli toissa vuonna noin 300 miljoonaa, ja yksikön palveluksessa on noin 1 600 työntekijää. Heistä 700 on töissä Suomessa, jossa päätoimipaikat ovat Tampere ja Kajaani.

Kauppa on tavallaan jatkumoa vuonna 2013 tapahtuneelle Metson jakautumiselle. Tällöin Valmet irrottautui Metsosta ja siihen siirtyivät lähes kaikki ne toiminnat, jotka liittyvät sellun ja paperin valmistukseen.

Pitkälti juuri paperin ja sellun valmistusta palveleva prosessiautomaatio kuitenkin jäi silloin Metsoon. Kun se siirtyy nyt Valmetille, Metso on katkaissut lähes kaikki liiketoiminnalliset siteet metsäteollisuuteen.

"Aivan kaikki siteet eivät katkenneet metsäteollisuuteen. Meille jäivät vielä venttiilit, joita myydään paljon metsäteollisuudelle. Niitä myydään laajasti muillekin toimialoille", selvittää Metson toimitusjohtaja Matti Kähkönen.

Kähkösen mukaan juuri venttiilit ja prosessiautomaatio muodostivat aiemmin yhtenäisen kokonaisuuden, jota kehitettiin yhdessä. Siksi automaatiojärjestelmät eivät kuuluneet Metsosta irrotettuihin osiin 2013 jakautumisessa.

Viime vuoden heinäkuussa, jakautumisen tapahduttua, Metsossa valmisteltiin uusi strategia, jonka perusteella prosessiautomaatio pantiin myyntiin.

Nykyisen strategian mukaan Metso keskittyy palvelemaan kolmea toimialaa: kaivosteollisuutta, maanrakennusta sekä öljy- ja kaasuteollisuutta.

Kähkönen sanoo, että torstaina tehdyn kaupan jälkeen rakenne alkaa näyttää strategian mukaiselta, joten merkittäviä järjestelyjä ei pitäisi olla vähään aikaan tulossa.

Venttiilit jäävät Metsoon, ja ne yhdistetään liiketoiminnallisesti pumppuja tekevän yksikön kanssa.

Metso kirjaa Kähkösen mukaan 340 miljoonan arvoisesta kaupasta huomattavan myyntivoiton, joka on 200 miljoonan euron luokkaa.

Valmetin mukaan prosessiautomaation tulos on ollut melko vakaa kymmenen viime vuoden aikana. Liikevoiton osuus liikevaihdosta on ollut 10–12 prosentin luokkaa.

Kiinnostusta yksikköä kohtaan oli Kähkösen mukaan muuallakin kuin Valmetissa, mutta Valmetille se sopii hyvin, sillä 80 prosenttia sen liikevaihdosta tulee Valmetin nykyisiltä asiakkailta.

Sijoittajat pitivät kauppaa ilmeisen hyvänä Valmetin kannalta, sillä yhtiön osakekurssi vahvistui torstaina noin seitsemän prosenttia. Metson kurssi sai noin 1,5 prosentin nosteen.

Matti Kähkönen
Matti Kähkönen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat