Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljylämmittäjä säästää satasia

Talous
 
Juhani Niiranen HS
Sipoolaisen Ove Lindroosin talo lämpiää öljyllä. "Yritän ostaa, kun öljy on halpaa", hän sanoo.
Sipoolaisen Ove Lindroosin talo lämpiää öljyllä. "Yritän ostaa, kun öljy on halpaa", hän sanoo. Kuva: Juhani Niiranen HS

Kun öljymahdit taistelevat markkinaosuuksista, halvasta öljystä hyötyvät myös tavalliset kuluttajat.

Yksi säästäjistä on Ove Lindroos, joka lämmittää kotitalonsa Sipoossa öljyllä. Lindroos hakee pari kertaa vuodessa noin 2 000 litraa kevyttä polttoöljyä sipoolaisesta Paipis Centralbod -maatalouskaupasta.

"Olen seurannut raakaöljyn hintaa. Yritän ostaa, kun öljy on halpaa", Lindroos sanoo.

Joulukuun ostosreissulla hinta oli 0,80 euroa litralta, kun hinta vuotta aiemmin oli yli euron. Torstaina kaupasta kerrottiin hinnaksi 0,74 euroa ja perjantaina sitä lasketaan taas.

Jos öljyn halpeneminen jämähtäisi nykyiselle tasolle, säästöä tyypilliselle öljylämmittäjälle kertyisi karkeasti 500 euroa vuodessa. Lindroosin tapauksessa säästö voi olla jopa suurempi.

Öljylämmitteisten pientalojen määrä on Suomessa vähentynyt noin 200 000:een. Vielä 2000-luvun alussa öljylämmitteisiä taloja oli 250 000.

Lindroos pitää öljylämmityksestä. Hän ei harkitse vaihtamista vaihtokustannusten takia.

"Olen niin vanha, että ei se maksa takaisin", Lindroos sanoo.

Talonlämmittäjien lisäksiöljyn halpeneminen säästää pitkän pennin autoilijoilta.

Öljy- ja biopolttoaineala eli entinen Öljyalan keskusliitto teki HS:lle laskelman, jonka mukaan tyypillisen autoilijan vuosisäästöt ovat noin 340 euroa.

Laskelmassa käytettiin 17 000 kilometrin vuosiajoa kahdeksan litraa sadalla kuluttavalla autolla, kun bensiinin hinta on laskenut 1,60 eurosta 1,35 euroon.

Autoilussa ja talonlämmityksessä säästyneet eurot hyödyttävät koko Suomen taloutta, sillä säästyneestä summasta merkittävä osa käytetään muihin ostoksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat