Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikea: Olemme hyvä veronmaksaja – katso grafiikasta kuinka Ikean rahat liikkuvat maasta toiseen

Talous
 

Suomesta maksettiin vuonna 2013 rojaltituloja ulkomaille yli miljardi euroa. Näistä perittiin lähdeveroa vain neljä miljoonaa euroa.

Rojaltimaksuja maksetaan muun muassa patenttien ja tuotemerkkien käytöstä. Isoille kansainvälisille yrityksille oman tuotemerkin hallinta on taloudellisesti hyvin merkittävä toimintaa.

Yksi näistä yhtiöistä on huonekaluketju Ikea. HS kysyi Ikealta, miten rojaltien eli tässä tapauksessa franchising-maksuista.

Suomen Ikea maksoi vuonna 2013 franchising-maksuja yhdeksän miljoonaa euroa. Mille yritykselle maksut menevät?
"Inter Ikea Systemsille, jonka omistaa Inter Ikea Group. Inter Ikea Group ja Ikea Group ovat kaksi erillistä konsernia, joilla on eri johto ja eri omistajat.

Ikea Group vastaa Ikea-myymälöiden toiminnasta, siihen kuuluva Ikea Oy on vastannut Suomen Ikean toiminnasta vuodesta 1996 lähtien franchising-sopimuksen kautta."

"Suomen Ikea maksaa vuosittain hollantilaiselle Inter Ikea Systemsille franchising-maksun, joka on kolme prosenttia liikevaihdosta. Kaikki Ikean fanchising-yritykset, myös ne jotka eivät ole osa Ikea-konsernia, maksavat mainitut kolme prosenttia Ikea Systemsille."

"Maksun myötä Ikean myymälöillä on oikeus Suomessa käyttää Ikean konseptia ja brändiä. Maksu takaa myös pääsyn käyttämään Ikean järjestelmiä, hyväksi havaittuja ratkaisumalleja, henkilöstön koulutusta sekä jatkuvan kehitystyön alla olevan Ikea-konseptin käytön."

Kuinka paljon maksoitte veroja franchising-maksuista?
"Suomen Ikea on perustamisensa jälkeen vuonna 1996 maksanut aina kaikki lakien ja säädösten mukaiset verot. Yhteisöveron lisäksi maksamme suuria summia muun muassa kiinteistöveroja Suomeen. Viimeisen viiden vuoden aikana olemme maksaneet yhteisöveroja 18,9 miljoonaa ja kiinteistöveroja 3,3 miljoonaa euroa."

"Suomen ja Hollannin välisen verosopimuksen mukaisesti franchising-maksuista kertyviä tuloja verotetaan vain Hollannissa."

Suomen Ikea on maksanut osinkotuloja viime vuosina 11–15 miljoonaa euroa vuodessa. Maksetaanko osingot Sveitsiin Skandia -yhtiölle, joka omistaa Suomen Ikean?
"Kyllä, osingot maksettiin Skandialle. Viimeisen viiden vuoden aikana osinkojen määrä on vaihdellut, riippuen tekemiemme investointien määrästä sekä yhtiön tuloksesta. Osinkoja maksetaan tuloksesta, josta on jo maksettu yhteisöverot Suomessa."

Kuinka paljon sveitsiläinen Skandia on maksanut veroja viime vuosina?
"Skandia maksaa Sveitsissä valtion, kantonin [osavaltion] ja paikallista veroa. Kilpailusyistä johtuen Ikea Group ei kerro yksittäisten yhtiöiden taloudellisia tietoja. Konsernitasolla Ikea Group maksoi yhteisöveroja vuonna 2013 yhteensä 775 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi Ikea Group maksoi kiinteistö-, ympäristö- ja muita veroja yhteensä 679 miljoonaa euroa. Yhtiömme efektiivinen [todellinen] veroaste oli 18,9 prosenttia."

Ikean holdingyhtiöt toimivat pääasiassa Sveitsin, Hollannin ja Luxemburgin kautta. Maita on arvosteltu veroparatiisitoiminnasta. Onko Ikea maissa, koska niiden kautta on helppo tehdä verosuunnittelua?
"Ikea Groupilla ei ole yhtiöitä Luxemburgissa. Ikea Group omistaa kuitenkin holdingyhtiöitä Sveitsissä ja Hollannissa. Yhtiöiden käytöstä ei saada verohyöytyjä."

"Ikealla on Suomessa viisi myymälää. Myymälöiden voitoista maksetaan yhteisöveroja vain Suomessa."

Kansainvälinen tutkivien toimittajien järjestö ICIJ kertoi marraskuussa 2013, että Ikea on tehnyt Luxemburgin kanssa sopimuksia, joiden avulla yhtiö on pystynyt vähentämään maksamiensa verojen määrää Luxemburgissa sekä muissa toimintamaissaan. Oletteko huolissanne, että tämän tapaiset paljastukset vaikuttavan Ikean imagoon?
"Ikea Groupilla ei ole yhtiöitä Luxemburgissa. ICIJ:n tiedot liittyvät Inter Ikea Groupin, ei Ikea Groupin toimintaan. Kyse on kahdesta erillisestä konsernista. Emme siis pysty vastaamaan tähän kysymykseen."

"Mitä tulee yhtiömme julkiseen imagoon, uskomme olevamme hyvä veronmaksaja, kuten aikaisemmasta vastauksestammekin käy ilmi. Verojen maksujen lisäksi työllistämme ihmisiä sekä suoraan että välillisesti alihankkijoiden kautta, eli tuomme muitakin hyviä asioita yhteiskuntaan kuin maksetut verot. Ikealla on Suomessa tällä hetkellä 1 461 työntekijää, ja olemme investoineet viimeisen viiden vuoden aikana Suomessa 119 miljoonaa euroa sekä luoneet yli 500 uutta työpaikkaa."

Onko verosuunnittelu Ikealla kilpailuvaltti?
"Ikea Group maksaa yhteisöverot lain ja säädösten mukaisesti kaikissa toimintamaissamme. Käsityksemme mukaan Ikea Group ei maksa yhtään vähemmän veroja kuin muutkaan monikansalliset yritykset. Uskomme olevamme vastuullinen yrityskansalainen, joka tuo paljon hyvää yhteiskunnalle."

 

Ikea Groupin viestintäosasto vastasi Helsingin Sanomin kysymyksiin sähköpostitse. Haastattelu on käännetty englannin kielestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat