Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka voi saada helpotuksia velkoihinsa

Sveitsin frangin vahvistuminen rasittaa kreikkalaisia pankkeja

Talous
 
ALKIS KONSTANTINIDIS Reuters
Mies ohitti torstaina Ateenassa Syrizan vaalimainoksen, jossa on puolueen puheenjohtajan Alexis Tsipraksen valokuva ja teksti: "Toivoa on luvassa."
Mies ohitti torstaina Ateenassa Syrizan vaalimainoksen, jossa on puolueen puheenjohtajan Alexis Tsipraksen valokuva ja teksti: "Toivoa on luvassa." Kuva: ALKIS KONSTANTINIDIS Reuters

Vasemmistolaisen Syriza-puolueen pitää noudattaa Kreikan lainaohjelmaa ja jatkaa talouden rakenneuudistuksia, kertovat asiasta perillä olevat virkamiehet uutistoimisto Reutersille.

Heidän mukaansa on silti mahdollista, että eurovaltiot antaisivat Kreikalle lisää maksuaikaa lainojen takaisinmaksuun.

Mielipidekyselyissä ennakkosuosikkina olevan puolueen puheenjohtaja Alexis Tsipras on luvannut neuvotella velkojen vähennyksistä ja ankaran finanssipolitiikan lakkauttamisesta, jos Syriza voittaa vaalit. Puheenjohtaja Tsipras on ilmoittanut, että hän ei halua Kreikan eroavan talous- ja rahaliitosta.

"Emme harkitse velkojen arvonalennuksia", sanoi Euroopan komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis perjantaina Reutersille.

Kreikan uusi hallitus voi Reutersin haastattelemien virkamiesten mukaan neuvotella talouspolitiikan uudistamisesta, mutta sen liikkumavara neuvotteluissa on pieni.

Finanssipolitiikan kiristäminen ja talouden rakenneuudistukset olivat ehtoina sille, että eurovaltiot, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja Euroopan rahoitusvakausväline antoivat Kreikalle yhteensä noin 240 miljardin euron hätälainat vuosina 2010 ja 2012.

Finanssipolitiikka tarkoittaa julkisen talouden tulojen ja menojen säätelyä kokonaiskysyntään vaikuttamiseksi.

"Jos Tsipras haluaa pelastua ja tulla hyväksytyksi Euroopassa, hänen on osoitettava hieman realismia", sanoi nimettömänä esiintynyt EU:n virkamies.

Reutersin haastattelemat virkamiehet pitävät silti mahdollisena, että Tsiprasin kanssa saadaan aikaan neuvottelutulos. Heidän mukaansa kysymys on siitä, missä määrin Tsipras on valmis estämään Kreikan ongelmien kärjistyminen.

Kreikan ennenaikaiset parlamenttivaalit järjestetään sunnuntaina 25. tammikuuta.

Finanssiyhtiö Citigroup arvioi perjantaina julkaistussa katsauksessaan, että Kreikan eroaminen eurosta on mahdollista. Citigroupin mukaan valtion eroaminen ei kuitenkaan ole todennäköisin vaihtoehto edes siinä tapauksessa, että Syriza voittaisi vaalit.

Perjantaina kaksi suurta kreikkalaista pankkia, Eurobank ja Alpha, pyysivät Reutersin mukaan Kreikan keskuspankilta alustavasti hätärahoitusta maksuvalmiutensa turvaamiseksi. Yksi syy hätärahoituksen pyytämiseen olivat pankkien frangeissa myöntämät asuntolainat.

Sveitsin frangi vahvistui torstaina voimakkaasti, koska keskuspankki poisti rajoitteen frangin vahvistumisesta suhteessa euroon. Vuonna 2011 keskuspankki päätti, että yhden euron arvon pitää olla vähintään 1,20 frangia tai enemmän.

Kreikkalaisten pankkien vaikeudet johtuvat todennäköisesti siitä, että frangin vahvistussa asuntovelallisten lainojen lyhennykset euroissa kasvavat. Kreikan keskuspankin mahdollinen hätärahoitus liikepankeille ei välttämättä ole kovin yksinkertainen operaatio.

Eurojärjestelmässä kansallisen keskuspankin liikepankeille antama hätärahoitus edellyttää Euroopan keskuspankin hyväksyntää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat