Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori: Investointisuojaan kohdistuva kritiikki on ajoittain yliampuvaa

EU:n ja USA:n historiallinen kauppasopimus horjuu

Euroopan komissiolla on kiire vakuuttaa investointisuojan arvostelija, sanoo oikeustieteilijä

Talous
 
Pascal Rossignol Reuters
Maanviljelijät ja demokratia-aktivistit osoittivat joulukuussa Brysselissä mieltään TTIP-sopimusta vastaan.
Maanviljelijät ja demokratia-aktivistit osoittivat joulukuussa Brysselissä mieltään TTIP-sopimusta vastaan. Kuva: Pascal Rossignol Reuters

Euroopan unionin ja Yhdysvaltain välistä vapaakauppasopimusta (TTIP) pidetään elintärkeänä. Neuvottelujen kariutuminen olisi pahinta, mitä unionin kauppapolitiikassa on pitkään aikaan tapahtunut.

Ja silti se on mahdollista, sanoo oikeustieteen apulaisprofessori Jan Kleinheisterkamp London School of Economics -yliopistosta. Hän on maailman johtavia akateemisia asiantuntijoita sijoittajien ja valtioiden riidoissa. Eli siinä kipukohdassa, joka voi vesittää koko sopimuksen.

Tästä on kyse

 Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat neuvotelleet suuresta kauppa- ja investointisopimuksesta vuodesta 2013 alkaen.

 Sopimuksen nimi on TTIP. Se on määrä solmia kuluvan vuoden loppuun mennessä.

 Neuvottelut ovat kangerrelleet sijoittajien ja valtioiden välisiä riitoja koskevan investointisuojan takia.

"Investointisuoja toimii jo nyt neuvottelujen ankkurina", Kleinheisterkamp kertoo. Hän viittaa järjestelmään, jossa yritykset voivat viedä valtion välimiesoikeuteen kokiessaan oikeuksiensa tulleen loukatuiksi.

Kyse voi olla vaikka uudesta lainsäädännöstä. Välimiesoikeudessa riidan ratkaisee kolme juristia. Päätöksistä ei yleensä voi valittaa.

Viime vuosina monet riidat ovat herättäneet huolta valtioiden itsemääräämisoikeudesta. Paljon julkisuutta saaneet tapaukset koskevat esimerkiksi tupakan mainontaa, ydinvoiman kieltämistä, vähimmäispalkan nostamista tai kaivoslupia. Samalla valtiot ovat voittaneet kymmeniä, vähemmälle huomiolle jääneitä riitoja.

Komissio on tehnyt parhaansa vastatakseen kritiikkiin. Viime viikolla se julkisti laajan raportin, jossa luvataan kehittää investointisuojaa paremmaksi.

"Raportissa selvästi otetaan huomioon, että investointisuojaan liittyy ihan aitoja parannustarpeita. Se on hyvä merkki. Komissio myös kertoi, että lopullista päätöstä investointisuojan sisällyttämisestä TTIP-sopimukseen ei ole tehty", sanoo itsekin välimiesjuristina toimiva Kleinheisterkamp.

Hänen mukaansa investointisuojaan kohdistuva kritiikki on ajoittain yliampuvaa, mutta siitä löytyy totuuden siemen.

"On kiistatonta, että nykyinen järjestelmä kaipaa uudistamista. Myös komissio myöntää sen."

Apulaisprofessori sanoo ymmärtävänsä sijoittajien halun kansallisen oikeuslaitoksen ylittävälle lisäturvalle. Kyse on siitä, miten ja missä turva toteutetaan.

Tulevaisuudessa pitäisi Kleinheisterkampin mukaan siirtyä pysyvään kansainväliseen tuomioistuimeen, jossa riitoja ratkoisivat pitkissä työsuhteissa olevat tuomarit. Nykyisin tuomarit valitaan tapauskohtaisesti, ja he voivat toimia toisissa tapauksissa asianajajina.

Nykyistä järjestelmää tulee kehittää niin, että välimiestuomioistuimiin on voitava päästä vasta viimesijaisena keinona, tuomioista on voitava valittaa ja ulkomaisten sijoittajien oikeuksia ei voida tulkita kotimaisia sijoittajia laveammin, apulaisprofessori luettelee. Toistaiseksi komissio ei ole ottanut näihin esityksiin juuri kantaa.

"Investointisuoja täytyy toteuttaa hyvin älykkäästi. Jos siihen ei kyetä, sitä ei pidä laittaa sopimukseen. Aika näyttää mihin komissio pystyy."

Yksi vaihtoehto on jättää välimiesmenettely kokonaan pois TTIP:stä ja perustaa sen sijaan sijoittajien oikeuksia valvova komitea. Näin on tehty Australian ja Yhdysvaltain välillä.

"Emme välttämättä tarvitse investointisuojaa varmistaaksemme sijoittajien oikeudenmukaisen kohtelun. Tällainen ratkaisu ei kuitenkaan miellytä komissiota. Jos investointisuoja jätetään pois, siitä ei saada mallia esimerkiksi Kiinan ja Intian kanssa tulevaisuudessa tehtäviin sopimuksiin."

Muuntogeeniset elintarvikkeet, kloorilla käsitelty kananliha tai hormoninauta ovat TTIP-kriitikkojen vakiokohteita. Yritysten pelätään voivan haastaa valtio välimiesoikeuteen, jos se ei salli tuotteita markkinoilleen. Väite on harhaanjohtava, sanoo Kleinheisterkamp.

TTIP:iin liittyy useita liioiteltuja pelkoja, mutta sumun hälvettyä investointisuoja on yhä ongelma.

Ja vaikea ongelma onkin.

Yhdysvallat vaatii sitä sopimukseen. Komission sisällä on erimielisyyksiä asiasta. Jokaisen jäsenmaan sekä Euroopan parlamentin on hyväksyttävä komission lopullinen ehdotus investointisuojasta.

Kansalaisten arvostelu kerää koko ajan kovempia kierroksia. Jos investointisuojasta luovutaan, se pitää poistaa myös jo lukkoon lyödystä EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimuksesta. Muuten lopputulos olisi apulaisprofessorin mielestä "absurdi".

Aika alkaa käydä vähiin. Koko sopimuksen solmimiseen on Kleinheisterkampin mukaan aikaa puolitoista vuotta.

Sen jälkeen Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat niin lähellä, että TTIP siirtyy hamaan tulevaisuuteen.

"Kaikki riippuu siitä, kykeneekö komissio vakuuttamaan riittävän suuren määrän ihmisiä jäsenmaissa. Jos ei, voin hyvin kuvitella koko sopimuksen olevan vaarassa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat