Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikean ja muiden suuryhtiöiden brändien verot valuvat ulkomaille

Talous
 
Ikea maksaa tuotemerkkinsä käytöstä itselleen
Ikea maksaa tuotemerkkinsä käytöstä itselleen
Huonekalujätti on kuin sen myymät huonekalut – kokonaisuus koostuu lukuisista osista

Suomesta maksetaan vuosittain yli miljardi euroa rojaltimaksuja ulkomaille lähes verottomasti, ilmenee Verohallinnon tilastoista.

Rojaltimaksuja maksavat etenkin suuret kansainväliset yritykset, joille oman tuotemerkin, lisenssien ja patenttien hallinnointi on merkittävä tulonlähde.

Verohallinnon tilastojen mukaan Suomesta tilitettiin rojaltimaksuja Suomen ulkopuolella vuonna 2013 noin 1 050 miljoonaa euroa. Maksuista perittiin lähdeveroa vain noin neljä miljoonaa euroa.

Rojaltituloista maksettiin siis veroja alle 0,4 prosenttia.

Jung Yeon-je AFP
Ruotsalaisyhtiö Ikean uusin Suomen-myymälä avataan Jyväskylään. Se on tavallista pienempi.
Ruotsalaisyhtiö Ikean uusin Suomen-myymälä avataan Jyväskylään. Se on tavallista pienempi.

Yksi rojalteja Suomesta ulkomaille maksavista yhtiöistä on huonekaluketju Ikea.

Kaikki Ikean lähes 350 myymälästä eri puolilla maailmaa toimivat franchising-periaatteella. Ikea-tavaratalot maksavat hollantilaiselle holdingyhtiölle korvauksen siitä, että ne saavat toimia Ikea-tuotemerkin alla.

Holdingyhtiö kuuluu Ikea-yhtiöryppään toiseen omistushaaraan.

Ikean lisäksi toimintatapaa käyttävät esimerkiksi suuret kansainväliset pikaruokaketjut sekä teknologia-alan yhtiöt, kuten McDonald's, Starbucks, Microsoft ja Google.

Suuret kansainväliset yritykset ovat keskittäneet tuotemerkkiensä hallinnan kevyen verotuksen maihin, kuten Sveitsiin, Luxemburgiin ja Hollantiin.

Suomesta esimerkiksi Sveitsiin ja Hollantiin maksettavista rojaltituloista ei peritä Suomessa lainkaan lähdeveroa. Verottomuuden taustalla ovat valtioiden väliset verosopimukset.

Verosopimusten avulla halutaan estää kaksoisverotus eli tilanne, jossa samaa tuloa verotetaan kahteen kertaan.

Suomi noudattaa verosopimuksia tehdessä taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n sopimusmalleja, kertoo valtiovarainministeriön hallitusneuvos Antero Toivainen.

"Sopimuksen perusteella lähdevaltio voi luopua rojaltitulojen verottamisesta. Se, miten tuloa verotetaan sitten toisessa maassa, on kansallisen ratkaisun varassa", Toivainen sanoo.

Google
Hakukonepalveluita myyvän Googlen tuotemerkkejä hallinnoidaan muun muassa Irlannista käsin.
Hakukonepalveluita myyvän Googlen tuotemerkkejä hallinnoidaan muun muassa Irlannista käsin.

Ikeassa franchising-maksu on kolme prosenttia liikevaihdosta.

Suomen Ikea-maksoi vuonna 2013 franchising-maksuja hollantilaiselle Inter Ikea Systemsille noin yhdeksän miljoonaa euroa. Hollannissa on merkittäviä verohelpotuksia yhtiöille, joiden toimiala on aineettomien oikeuksien kuten tuotemerkkien ja patenttien hallinnointi.

Lisäksi Suomen Ikea maksaa vuosittain osinkotuloja 11–15 miljoonaa euroa sveitsiläiselle Skandia-yhtiölle, joka omistaa Suomen Ikean. Myöskään näistä osinkotuloista ei peritä lähdeveroa Suomessa. Verottomuuden taustalla on valtioiden välinen verosopimus.

Osinko maksetaan jo verotetusta voitosta.

Ikean verosuunnittelua on käsitelty usein kansainvälisessä mediassa. Yhtiö pystyy siirtämään tulojaan raskaamman verotuksen maista veroparatiisimaina pidettyihin valtioihin omistusrakenteensa ansiosta.

Ikean viestinnän lähettämän sähköpostiviestin mukaan "Ikea Group maksaa aina kaikki lakien ja säädösten mukaiset verot" kaikissa toimintamaissaan. Ikean käsityksen mukaan se ei maksa veroja yhtään vähemmän kuin muutkaan kansainväliset yritykset.

Yhteisöveroja Ikea Suomi maksoi vuonna 2013 yli kolme miljoonaa euroa.

Useissa maissa aineettomien oikeuksien hallinnointiin keskittyville yhtiölle annetaan merkittäviä verohelpotuksia. Tämä on edesauttanut yhtiöiden verosuunnittelua.

Verosuunnittelulla tarkoitetaan laillisia keinoja, joiden avulla yhtiö pienentää maksamiaan veroja tai järjestelee toimintansa voitot kevyemmän verotuksen maihin.

Toivaisen mukaan ongelma on tiedostettu Euroopan unionissa, ja siihen etsitään ratkaisuja. Esimerkiksi arvostelu erilaisia aineettomien oikeuksien hallinnointia koskevia verohelpotuksia vastaan on kasvanut.

Mike Blake Reuters
Pikaruokayhtiö McDonald's -tuotemerkin rojaltitulot maksetaan Suomesta Sveitsiin, missä on McDonald'sin Euroopan pääkonttori.
Pikaruokayhtiö McDonald's -tuotemerkin rojaltitulot maksetaan Suomesta Sveitsiin, missä on McDonald'sin Euroopan pääkonttori.

"Tavanomainen lakiin perustuva verosuunnittelu on hyväksyttävää. Tilanne muuttuu, kun mennään harmaalle alueelle. EU:ssa erilaisia 'patenttibokseja' pidetään nykyisin haitallisina, sillä niillä on veropohjaa rapauttava vaikutus."

Patenttiboksilla tarkoitetaan verohuojennuksia ja muita valtion keinoja houkutella aineettomien oikeuksien hallintaa maahansa.

Esimerkiksi Hollannissa aineettomia oikeuksia hallinnoivalta yritykseltä peritään voitoista yhteisöveroja viisi prosenttia yleisen 25 prosentin yhteisöveroprosentin sijaan, käy ilmi konsulttiyhtiö EY:n tekemästä selvityksestä.

Suomen solmimissa verosopimuksissa rojaltien lähdeveroprosentti on usein pieni. Toivaisen mukaan rojaltien kevyt verotus on osaltaan tarkoituksenmukaista.

"Yleensä ennen kuin rojalteista alkaa kertyä tuloa on taustalla pitkä ja suhteellisen kallis kehitystyö tai pitkäjänteinen yritystoiminta. Lähdevero peritään bruttotuloista, eli vaikka vero olisi pieni, se olisi euromääräisesti usein aika suuri. On nähty paremmaksi, että vero on lähellä nollaa."

Verohallinnolla ei ole tietoa siitä, kuinka paljon ulkomailta maksetaan rojalteja Suomeen.

Toivaisen mukaan pienet veroasteet ovat ulkomailta rojalteja maksettaessa taas suomalaisten yritysten etu, kun tuloista peritään vain vähän tai ei lainkaan veroa lähdevaltiossa. Tämä parantaa suomalaisten yhtiöiden rojaltituottoja.

Dado Ruvic Reuters
Yhdysvaltain senaatin selvityksen mukaan ohjelmistoyhtiö Microsoft on käyttänyt tuotemerkkiensä hallinnointia apuna verosuunnittelussa.
Yhdysvaltain senaatin selvityksen mukaan ohjelmistoyhtiö Microsoft on käyttänyt tuotemerkkiensä hallinnointia apuna verosuunnittelussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat