Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelijoista tuli työelämän puskuri – taantuma vei takaisin oppilaitoksiin

Talous
 

Opiskelijoista on tullut työelämässä puskuri, joka lievittää taantumien aiheuttamaa iskua työmarkkinoilla.

Kun työvoiman kysyntä vähenee taantuman seurauksena, opiskelijat lopettavat työnteon ja keskittyvät vain opiskelemaan.

Tutkimuspäällikkö Anna-Maija Lehto Tilastokeskuksesta kertoo, että vuosien 2008–2010 aikana työvoima väheni kaikkiaan noin 80 000 suomalaisella. Tästä joukosta opiskelijoita oli noin puolet.

Sittemmin opiskelijoiden työllisyys on hieman kohentunut. Tuoreimman tiedon mukaan opiskelijoista oli työllisiä 43,5 prosenttia vuonna 2013. Ennen taantumavuosia osuus oli muutaman prosenttiyksikön suurempi.

Opiskelijoiden asemaan kiinnitettiin huomiota myös viime vuoden lopulla julkaistussa Tilastokeskuksen tutkimuksessa, jossa selvitettiin laajasti suomalaisten työoloja. Tutkimuksen mukaan opiskelijoiden työssäkäynti on lisääntynyt sitten 1990-luvun.

Työssäkäynnin tärkein syy on Lehdon mukaan raha. Pelkät opiskelun tuet eivät riitä elämiseen.

Toinen syy on työkokemus, joka auttaa sijoittumaan myöhemmin työelämään.

Opiskelijoiden työssäkäynti on kasvanut osin siksi, että osa-aikaisia töitä on tarjolla enemmän kuin ennen. Tähän on johtanut muun muassa kaupan aukioloaikojen vapauttaminen.

Muualla Euroopassa opiskelijoiden työssäkäynti on tavallisesti vähäisempää kuin Suomessa. Tähän vaikuttaa muun muassa se, että suomalaiset nuoret muuttavat omilleen varsin varhain.

Lisäksi Suomessa väliaikaiset matalapalkka-alojen työntekijät ovat usein opiskelijoita, kun esimerkiksi Saksassa tai Britanniassa he ovat Lehdon mukaan tyypillisemmin maahanmuuttajia.

"Se on tavallaan suomalainen erityispiirre", Lehto sanoo.

Lehto pitää opiskelijoiden työssäkäyntiä hyvänä asiana. Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Jari Järvenpää sanoo, että töiden tekeminen opintojen ohessa jouduttaa tutkimusten mukaan sijoittumista oman alan töihin.

"Meillä ei ole niin paljon muualla Euroopassa tyypillisiä palkattomia harjoittelujaksoja", Järvenpää sanoo.

Toisaalta työnteko voi viedä voimia opiskelulta. Työnteko opintojen ohella lohkaisee osuuden vapaa-ajasta tai jopa yöunista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat