Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eurooppa on aina väärässä

Yhdysvaltalaislehtien taloussivuilla eurooppalaisia lyödään nyt molemmille poskille

Talous
 
Mayk
Kuva: Mayk

"Olen vieraillut tehtaalla useita kertoja. Ranskalaisille työläisille maksetaan korkeita palkkoja, mutta he työskentelevät vain kolme tuntia. Heillä on tunti taukoihin ja lounaisiin, kolme tuntia puhumiseen ja kolme työntekoon. Olen sanonut tämän suoraan ammattiyhdistysliikkeen edustajille. He vastasivat, että tämä on ranskalainen tapa!"

Kun Goodyear päätti 2013 sulkea autonrenkaita valmistavan tehtaansa Ranskassa, toimitusjohtaja Maurice Taylor selitti päätöstä kirjeellä, jota lainattiin The Wall Street Journalissa.

Tällaisia Eurooppa-uutisia on tottunut näkemään Yhdysvaltain sanomalehdissä. Varsinkin oikeistomediassa Eurooppaa on kuvattu laiskurien ja huijarien maanosana, joka kärsii pitkälle edenneestä rappeumasairaudesta, euroskleroosista.

Nykyään Eurooppaa lyödään kuitenkin yhä useammin myös toiselle poskelle. Itärannikon liberaalilehdissä The New York Timesissa ja The Washington Postissa Eurooppaa ei pidetä enää liian vasemmistolaisena vaan aivan liian oikeistolaisena.

Vasemmistohenki näkyy myös kirjamarkkinoilla. Uusliberaalit ovat saaneet kuulla kunniansa esimerkiksi Mark Blythin kirjassa Austerity: The History of a Dangerous Idea ja Jeff Madrickin populaarimmassa kirjassa How Mainstream Economists Have Damaged America and the World.

Liberaaleja ei pidä sekoittaa uusliberaaleihin, sillä maltillisia vasemmistolaisia kutsutaan Yhdysvalloissa liberaaleiksi. Uusliberaalit taas ovat valtion vahvaa roolia vastustavia oikeistolaisia.

Oikeistolaisia uusliberaaleja roimivien keynesiläisten johtohahmo on talousnobelisti Paul Krugman, joka kirjoittaa säännöllisesti kolumneja The New York Timesiin. Yhdessä niistä Krugman vuonna 2013 nimitti EU:n talouskomissaarina silloin toimineen Olli Rehnin talousajatuksia torakoiksi, jotka palaavat aina takaisin, vaikka ne vetäisi kuinka monesti vessasta alas.

Nykyään Krugmanin sävy on voitonriemuinen. "Miksi vuorovesi tuntuu vihdoin olevan kääntymässä? Se johtuu uskoakseni osin ihan ajan kulumisesta; kuuden vuoden jälkeen on vaikea olla huomaamatta, että antikeynesiläiset ovat olleet väärässä kaikessa", Krugman kirjoitti 26. marraskuuta.

Keynesiläiset ovat saaneet nimensä brittiläisestä taloustieteilijästä John Maynard Keynesistä, jonka mukaan talouden suhdannevaihteluita voidaan tasata lisäämällä julkisia menoja laskukaudella ja vähentämällä niitä nousukaudella.

Krugmanin joukoille Euroopan kriisin pitkittyminen on ollut todistus siitä, ettei uusliberaali talouspolitiikka toimi. Kreikan ja muiden kriisimaiden talousleikkausten toivottiin palauttavan markkinoiden luottamuksen, mutta toisin kävi: ne loivat kierteen, jossa kansantaloudet supistuivat ja velkataakat kasvoivat – siis kuten Keynes opetti.

"Leikkaukset ja verojen korottaminen, joita troikka on vaatinut vastineeksi Kreikan ja muiden hädänalaisten euromaiden auttamisesta, ovat pidentäneet ja syventäneet taloudellista pudotusta", The New York Times kirjoitti 3. tammikuuta.

Amerikkalaisten keynesiläisten mielestä Euroopan kannattaisi ottaa oppia Yhdysvalloista, joka tasoitti omaa lamakuoppaansa 800 miljardin dollarin elvytyksellä ja on nyt päässyt takaisin nopean talouskasvun tielle. Viime vuoden lopussa Yhdysvaltain talous kasvoi viiden prosentin vauhtia, ja työttömyys on painunut alle kuuden prosentin.

Liberaalilehdissä riittää ymmärrystä jopa vasemmistopopulistiselle Syriza-puolueelle, jonka veikataan voittavan Kreikassa pian pidettävät parlamenttivaalit.

The Washington Postin kolumnisti Harold Meyerson kirjoitti 31. joulukuuta, että Syrizan kannattaminen on kreikkalaisilta "järkevä vastaus järjettömään kurjistumiseen, jonka saksalaiset ovat heille aiheuttaneet".

Euroopan lyöminen on yhdysvaltalaisille tuttua huvia. Vielä muutama vuosi sitten yhdysvaltalaisekonomistit pitivät vanhan mantereen ongelmana sitä, että valtio sekaantui liikaa talouden toimintaan. Lääkkeeksi tarjottiin markkinoiden vapauttamista.

Yhdysvalloissa oli pitkään vallalla monetarismiksi kutsuttu talousoppi. Se henkilöityi keskuspankin pitkäaikaiseen johtajaan Alan Greenspaniin. Oppi-isänsä Milton Friedmanin tavoin Greenspan uskoi, että valtion pitää sekaantua markkinoihin mahdollisimman vähän.

Näin ajattelivat pitkään niin republikaanit kuin demokraatitkin. Demokraattipresidentti Bill Clinton julisti vuonna 1996, että "ison valtion aika on ohi". Clintonin valtiovarainministeri, ekonomisti Larry Summers vastusti tiukasti talouden säätelyä.

Käänne tapahtui vuonna 2008, kun Lehmann Brothersin romahduksesta alkanut pankkiromahdus yllätti uusliberaalit.

Nyt Summerskin on vaihtanut linjaansa. Hän kirjoitti 7. lokakuuta The Washington Postissa, että laman aikana julkiset investoinnit ovat yhtä edullisia kuin "ilmainen lounas".

Vuoden 2008 pankkiromahduksen lisäksi yhdysvaltalaista talousajattelua on ajanut vasemmalle huoli keskiluokan kurjistumisesta. Vuonna 2009 Occupy-liike toi julkisuuteen iskulauseen prosentista, joka on rikastunut muiden kustannuksella.

Teoreettista tukea väite sai ranskalaisen Thomas Pikettyn vuonna 2013 ilmestyneestä kirjasta Le Capital au XXIe siècle.

Nyt varsinkin demokraattipuolueessa tuuli puhaltaa selvästi vasemmalta. Rahavaltaa tulisesti arvostelevasta Massachusettsin senaattorista Elizabeth Warrenista on tullut puolueväen uusi suosikki, jota Hillary Clintonkin myötäilee.

Yhdysvalloissa talousopit ovat nopeassa liikkeessä ja vasemmisto ja oikeisto täysin eri mieltä kaikesta paitsi yhdestä asiasta: Eurooppa on väärässä.

Saska Saarikoski HS
Kirjoittaja on HS:n
toimittaja Yhdysvalloissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat