Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sokea Jukka Jokiniemi hylkäsi rahakkaan eläkkeen ja rakensi menestyvän valaisinyrityksen

"Olen Suomen ainoa muotoilujohtaja, joka myöntää olevansa sokea", yhtiön perustaja sanoo

Talous
 
Sirpa Räihä HS
Jukka Jokiniemen yritys Innojok valmistaa muun muassa Innolux-merkkisiä valaisimia.
Jukka Jokiniemen yritys Innojok valmistaa muun muassa Innolux-merkkisiä valaisimia. Kuva: Sirpa Räihä HS

"Kaikki lähtee näkemisestä", tiivistää Jukka Jokiniemi perustamansa Innojok-yrityksen idean.

Valaisinyritystä vetävän toimitusjohtajan suusta lause kuulostaa täysin luontevalta – yhtä seikkaa lukuun ottamatta.

Jokiniemi on sokea.

Sokeus ei ole estänyt Jokiniemeä rakentamasta menestyvää designyritystä. Vaikka sairaus on vienyt Jokiniemeltä näkökyvyn lähes kokonaan, hän pystyy silti hahmottamaan, taipuuko muotoilijan idea valmiiksi valaisimeksi.

"Joskus on sanottu, että olen Suomen ainoa muotoilujohtaja, joka myöntää olevansa sokea", hän sanoo.

Jokiniemi suunnittelee valaisimia käsin. Hän käyttää apunaan erilaisia paperista, pahvista tai levystä valmistettuja malleja.
Jokiniemi suunnittelee valaisimia käsin. Hän käyttää apunaan erilaisia paperista, pahvista tai levystä valmistettuja malleja.

Innojok-yrityksen toimisto Helsingin Kurkimäessä on hyvin valaistu. Yläkerrassa on esillä yrityksen Innolux-merkkisiä valaisimia ja kirkasvalolaitteita, joita kaupoissa myydään noin 100–300 euron hintaan.

Yrityksellä on takanaan historiansa vilkkain tilikausi: liikevaihto oli 5,7 miljoonaa euroa, ja yritys kannattaa hyvin. Työntekijöitä on noin 25, ja lisäksi yritys työllistää joukon ihmisiä suomalaisissa alihankkijoissa, jotka valmistavat Innolux-valaisimia.

Harva olisi pannut rahojaan likoon Innojokin menestyksen puolesta, kun Jokiniemi perusti yrityksen 31-vuotiaana vuonna 1993. Hän oli joutunut työttömäksi ja oli virallisesti niin sokea, että olisi voinut alkaa nauttia eläkettä – hyvin palkattujen töiden ansiosta vielä varsin huomattavaa sellaista.

"Ajattelin, että minä en, hitto soikoon, halua jäädä eläkkeelle. Katsotaan, mihin tämä kantaa."

Sirpa Räihä HS
Yrityksen toimistolla sokeaa Jokiniemeä avustaa opaskoira Fanny.
Yrityksen toimistolla sokeaa Jokiniemeä avustaa opaskoira Fanny.

Jokiniemi oli valmistautunut näön menettämiseen jo vuosikymmenen ajan.

Opiskelut aloittanut Jokiniemi sai vuonna 1981 täysin yllättäen kuulla, että hän sokeutuu vähitellen. Silmänpohjan rappeuma paljastui oppilaitoksen rutiiniterveystarkastuksessa.

Kuka

Jukka Jokiniemi

 Syntynyt 4. huhtikuuta 1962 Helsingissä.

 Innojokin perustaja ja toimitusjohtaja.

 Tuotantotalouden diplomi-insinööri ja tekniikan tohtori.

 Saanut lukuisia palkintoja ja valittu Teollisuustaiteen liitto Ornamon kunniajäseneksi.

 Eronnut, kolme lasta.

 Harrastaa purjehtimista ja tanssia.

Jokiniemi kuvailee, että edessä oli "ajolähtötilanne". Jos työelämään aikoi päästä, se piti tehdä nopeasti.

Diplomityönsä hän teki valaisintehtaassa, ja työura alkoi kietoutua valon ympärille.

"Ajattelin niin, että teen omasta heikkoudesta vahvuuden. Jos sokeudun, niin miksi en voisi olla näkemisen asiantuntija."

Alun perin Innojokin oli määrä tehdä valaistusta näkövammaisten ja iäkkäiden tarpeisiin, mutta markkina osoittautui liian pieneksi.

Pian Jokiniemi alkoi keskittyä kaamosmasennusta karkottaviin kirkasvalolaitteisiin. Hän palkkasi ensimmäisen työntekijänsä, joka oli niin ikään näkövammainen.

"Silloin meillä oli vitsi, että meitä oli kaksi näkövammaista kaveria ja kilpailijana Philips, jolla oli 300 000 työntekijää."

Innojokin kirkasvalolamput alkoivat kuitenkin mennä kaupaksi, ja myyntiin alettiin ottaa lisäksi tavallisia valaisimia. Yritys valmistaa muun muassa muotoilija Yki Nummen suunnittelemaa Lokki-riippuvalaisinta.

Innojok myös ottaa valikoimiin jatkuvasti uusia malleja. Jokiniemi on vahvasti mukana valaisinten suunnittelussa, vaikka hän on ollut kymmenen viime vuotta lähes sokea. Tätä nykyä hän erottaa vain, onko huoneessa valo päällä ja mistä suunnasta aurinko paistaa.

Jokiniemi käyttää suunnittelussa apunaan erilaisia paperista, pahvista tai levystä valmistettuja malleja.

Pyöreän valaisimen muodon hän saa mieleensä valaisimen halkaisijaa kuvaavan levyn avulla. Jokiniemen mukaan hänellä on aina ollut hyvä kolmiulotteinen hahmotuskyky.

Yrityksen menestystä perustaja selittää muun muassa sillä, että toiminta on kustannustehokasta. Valaisinten suunnittelussa otetaan huomioon esimerkiksi se, että pakkauksen koko on kuljetuslavoille juuri sopiva.

Toinen selitys lienee Jokiniemen sosiaalisissa taidoissa. Vastoinkäymisiäkään hän ei näytä jäävän murehtimaan.

Vähän sen jälkeen, kun Jokiniemi oli saanut kumppanikseen opaskoira Fannyn, hän jäi auton alle ja joutui murtumien takia sairaalaan. Yliajajaksi paljastui Jokiniemen mukaan kilpailevan yrityksen eläkkeelle jäänyt insinööri.

"Silloin nauroin, että onpa kilpailu meidän alalla kiristynyt."

Jokiniemi muistelee, että kun hän sokeutumisesta kuultuaan polki silmälääkärin vastaanotolta kyyneleet kasvoillaan, hän ajatteli harrastustaan purjehdusta.

Joku muu olisi saattanut murehtia harrastuksen menettämistä. Jostain syystä Jokiniemi ajatteli, että purjehdus on onneksi sellainen asia, josta sokean ei tarvitse luopua. Siinä käytetään Jokiniemen mukaan muitakin aisteja kuin näkemistä.

Ja todella: Jokiniemi on purjehtinut ja jopa kilpaillut – toki näkevän avustuksella – sekä sijoittunut parhaimmillaan neljänneksi näkövammaisten MM-kisoissa.

"En ole lähtökohtaisesti antanut näkövamman rajoittaa juuri mitään", hän sanoo.

"En näe mitään koskaan mahdottomana, vaan mietin, miten tämä ratkaistaan. Se on minun asenteeni melkein joka asiaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat