Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lidlillä menee parhaiten

Saksalainen yritys kannattaa hyvin, vaikka myy ruokaa verrattaen halvalla

Talous
 

Ruuan kalleus on usein pantu Suomessa kilpailun puutteen piikkiin.

Hintakilpailun kovenemisesta huolimatta alan suurimmat yritykset ovat pysyneet kannattavina. Alaa edustavan Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto tosin luonnehtii ruokakauppojen kannattavuutta kohtuullisen vaatimattomaksi.

Parhaiten suurista yrityksistä näyttää menevän Lidlillä. Saksalaisketjun Suomen-konserni teki edellisellä tilikaudellaan 84 miljoonan euron liikevoiton vajaan 1,2 miljardin euron myynnillä. Yritys kannattaa hyvin ja sillä on ilmeisesti paras liikevoittoprosentti, vaikka vertailujen mukaan Lidlissä ruoka on edullista.

K-ryhmän ruuanmyynti on niin ikään edelleen varsin kannattavaa. S-ryhmä muodostuu alueellisista osuuskaupoista, joista useimmat ovat hoitaneet talouttaan viime vuosina varman päälle pelaten. Voitot eivät ole olleet välttämättä suuria, mutta vakavaraisuus on ollut kunnossa.

Pahiten hintakilpailun voi arvioida iskevän Siwoja ja Valintataloja pyörittävään Suomen Lähikauppaan. Ketjun kolme neljästä tuoreimmasta tilikaudesta on jäänyt tappiolliseksi.

Suomen Lähikaupan kaupallisen johtajan Anu Oran mielestä hintakilpailu ei koske lähikauppoja samalla tavalla kuin hypermarketeja. "Meidän lähikauppojen asiakkailla hinta ei ole ykkösasia, kuten se usein on isommissa kauppakokoluokissa."

Kari Luodon mukaan kulutustottumusten muutos muualla Euroopassa näyttää suosivan lähellä sijaitsevia kauppoja.

Suomessa hypermarketeja rasittaa se, että tilaa vievien käyttötavaroiden kauppa käy huonosti. Siksi suuriin myymälöihin ei ehkä uskalleta investoida.

"Isoja peltomarketteja emme tule näkemään kovin paljon."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat