Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rovaniemeläisyhtiöt vievät joulupukkipuistoa ulkomaille – Kiinassa tavoitteena kolme miljoonaa kävijää vuodessa

Talous
 
Mikko Paakkanen HS
Tonttu Jing Chunhua Joulupukin työhuoneella Kiinan Chengdussa.
Tonttu Jing Chunhua Joulupukin työhuoneella Kiinan Chengdussa. Kuva: Mikko Paakkanen HS

Joulupukki istuu toimistossaan Kiinan Chengdussa. Liikehuoneistoon tehty toimisto on sisustettu kodikkaan mökin tyyliseksi. Joulupukin vieressä voi istua porontaljoilla.

"Tulin tänne, koska halusin tavata ystävääni Pandaa. Meillä on samanlaiset arvot. Rakastamme kumpikin ihmisiä ja rauhaa", pukki sanoo.

Chengdu on pandoistaan kuuluisan Sichuanin maakunnan pääkaupunki.

Joulupukki on Chengdussa tällä erää viimeistä päivää. Hänen oli tarkoitus viettää täällä vain lyhyen aikaa joulun tienoilla, mutta käynti venähti melkein neljäksi viikoksi, koska hänelle oli niin paljon kysyntää. Näin kertoo rovaniemeläisen Santapark-yhtiön elämysjohtaja Katja Ikäheimo-Länkinen.

Kysyntää tarvitaankin, sillä Chengduun on tekeillä ympärivuotinen Santapark-jouluelämyspuisto. Sen on määrä aueta ensi vuoden jälkipuoliskolla osaksi Floraland-huvipuistokeskusta, jossa on monta eri elämyspuistoa. Konseptia ovat viemässä Kiinaan Santapark ja toinen rovaniemeläisyhtiö Lappset.

Lappset on osallistunut Chengdun Santaparkin suunnitteluun ja toimittaa sinne vuorovaikutteisia laitteita, kuten Sutu-jalkapallopelin, Fono-dj-pöydän ja Sona-tanssipelin. Niistä räätälöidään joulun henkeen sopivat versiot.

Tulevan Santaparkin kohdalla on nyt tyhjä tontti, mutta joulun alla Floralandissa sisustettiin kolme liikehuoneistoa tilapäisesti Santaparkin konseptia mukaillen. Alueella on myös myymälöitä, joista saa suomalaisia tuotteita. Keskiviikkona Floralandissa esiteltiin tulevaa Santaparkia ja Lappsetin laitteita kutsuvieraille ja lehdistölle.

Mikko Paakkanen HS
Joulupukki osallistuivat Santa Park -teemapuiston lehdistötilaisuuteen Kiinan Chengdussa keskiviikkona.
Joulupukki osallistuivat Santa Park -teemapuiston lehdistötilaisuuteen Kiinan Chengdussa keskiviikkona.

Jos suunnitelmat toteutuvat, valtaosa maailman Santapark-kävijöistä on kohta Kiinassa. Alkuperäisessä Rovaniemen Santaparkissa käy Ikäheimo-Länkisen mukaan vuodessa noin satatuhatta asiakasta. Floralandissa käy 15 miljoonaa, joista Ikäheimo-Länkinen toivoo 15–20 prosentin löytävän tiensä Santaparkiin.

Se tarkoittaa jopa kolmea miljoonaa vuosittaista asiakasta, noin 50 kertaa Rovaniemen asukasluvun verran.

"Meille tämä tarkoittaa useamman miljoonan liikevaihtoa. Lopulliset summat selviävät vasta, kun kaikki suunnitelmat ovat valmiit", johtaja Johan Granholm Lappsetista sanoo.

Myöhemmin Santaparkeja on tarkoitus avata Kiinaan vielä viisi tai kuusi, Ikäheimo-Länkinen kertoo. Santapark ja Lappset käyvät hänen mukaansa keskusteluja konseptin viemisestä myös Brasiliaan, Venäjälle ja Yhdysvaltoihin.

"Ensimmäinen etappi on kuitenkin saada Santapark tänne Chengduun. Panemme siihen nyt kaiken rakkautemme", Ikäheimo-Länkinen sanoo.

Ikäheimo-Länkinen ja Granholm olivat tällä viikolla Chengdussa valtiovarainministeri Antti Rinteen vetämän yritysvaltuuskunnan mukana.

Kiinassa vaikuttaa myös toinen suomalaisyhtiön tuoma joulupukki. Nanjingissa on vielä tämän kuun loppuun asti auki rovaniemeläisen Santa Claus Promotions Finlandin rakentama teemapuisto, joka aukesi marraskuun alussa.

Sielläkin on joulupukille riittänyt kysyntää, sanoo toimitusjohtaja Ilkka Köngäs puhelimitse Rovaniemeltä. Alkuperäinen kävijätavoite 60 000 täyttyi parissa viikossa.

"Liput revittiin käsistä", Köngäs kuvailee.

Joulukuussa tahti hiljeni, mikä Köngäksen mukaan saattoi johtua siitä, että teemapuistosta aukesi Nanjingiin joulukuussa myös kiinalainen kopio. Silti asiakkaita on tähän mennessä käynyt jo noin 75 000.

Lisäksi Pohjois-Kiinan melko syrjäisessä Mohessä on kiinalaisyrityksen ylläpitämä joulupukin kylä.

Mikko Paakkanen HS
Zhao Yong esittelee rovaniemeläisen Lappset-yhtiön kehittämää Fono-laitetta, jolla voi soittaa musiikkia.
Zhao Yong esittelee rovaniemeläisen Lappset-yhtiön kehittämää Fono-laitetta, jolla voi soittaa musiikkia.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat