Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppojen kisa tuo säästöjä asiakkaille

S-ryhmä pudotti maanantaiaamuna satojen elintarvikkeiden hintaa huomattavasti. Kesko sanoo tehneensä samoin jo marraskuussa. Kuluttajien ostovoiman ei tänäkään vuonna odoteta kasvavan.

Talous
 
Prisma, Itäkeskus Sampsa Vehkamäki ja Liisa Koivukoski päätyivät Itäkeskukseen sukulaisvierailun yhteydessä. Helsingin keskustassa asuva pariskunta vertailee tarkkaan eri kauppojen hintoja.
Prisma, Itäkeskus Sampsa Vehkamäki ja Liisa Koivukoski päätyivät Itäkeskukseen sukulaisvierailun yhteydessä. Helsingin keskustassa asuva pariskunta vertailee tarkkaan eri kauppojen hintoja.

Ruuan hinta laskee, kun kaupat kilpailevat rahojaan ynnäilevistä kuluttajista.

S-ryhmä kertoi sunnuntaina laskevansa lukuisten peruselintarvikkeiden hintaa tänään maanantaina. Isoissa Prisma-myymälöissä runsaan 400 elintarvikkeen ja S-marketeissa noin sadan elintarvikkeen hinnat putoavat selvästi. K-kaupoissa hintoja alennettiin jo marraskuussa.

Artikkeliin liittyvät

"Tämä on yksi esimerkki siitä, että hinnalla kilpaillaan aika rajusti", sanoo alaa edustavan Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto.

Ruuan hinta on noussut Suomessa pitkään, mutta nyt nousu on vähintäänkin pysähtynyt. Luodon mukaan vielä viime vuoden alussa hinnat olivat hivenen nousussa, mutta joulukuun pudotuksen takia hinnat ilmeisesti pysyivät koko vuonna ennallaan.

Edellisenä vuonna elintarvikkeiden hinnat nousivat 5,3 prosenttia.

Kauppaketjujen alennukset jättävät tuntuvasti enemmän euroja kuluttajien lompakoihin.

Prismoissa esimerkiksi Oltermanni-juuston kilohinta laskee vajaasta kuudesta eurosta alle viiteen euroon, pienen Reissumies-leipäpussin hinta 49 sentistä 39 senttiin ja Kotimaista-merkin kevytmaitolitran hinta 87:stä 72 senttiin.

Kilpailijat eivät hätkähdä S-ryhmän kovia alennusprosentteja. Saksalaisen Lidlin Suomen-toimitusjohtaja Lauri Sipponen pitää alennuksia normaalina hintakilpailuna.

"Luonnollisesti jokainen toimija markkinoilla tekee omia toimenpiteitään saadakseen asiakkaita", Sipponen sanoo.

Tutkimusjohtaja  Perttu Pyykkönen Pellervon taloustutkimuksesta arvioi, että S-ryhmä laskee hintoja, koska sillä on siihen varaa. S-ryhmä ei tee Pyykkösen mukaan hinnanalennusta pelkkää hyvää hyvyyttään oman katteen kustannuksella.

"Taustalla on kustannussäästöjä ainakin energianhinnoissa, ja kyllä osa teollisuuden tukkuhinnoista on todennäköisesti alentunut Venäjän tilanteen vuoksi", hän sanoo.

Pyykkösen mukaan hinnanalennuksilla S-ryhmä yrittää pitää oman asiakaskuntansa ja markkinaosuutensa kiristyvässä kilpailussa.

Keskon ruokakaupat ovat pudottaneet hintoja jo aiemmin. Ruokakeskon markkinoinnista vastaava johtaja Mika Rautiainen sanoo, että K-ryhmän ruokakaupoissa monien elintarvikkeiden hintaa alennettiin jo marraskuun alussa.

Esimerkiksi K-Citymarketeissa alennettiin noin 400 tuotteen hintaa ja alennukset vaihtelivat 4 prosentista noin 30 prosenttiin. Lisäksi aiemmin viime vuonna kauppoihin tuli uusi edullinen K-Menu-merkki.

K-kaupat ovat perinteisesti yrittäneet erottua valikoimalla ja palvelulla, mutta nekin ovat joutuneet toteamaan hinnan merkityksen korostuneen.

"Erityisesti viime vuoden aikana hinta on noussut kaupan valintatekijänä korkeammalle", Rautiainen sanoo.

Myös Lidlin Sipponen kertoo asiakkaiden kiinnittävän entistä enemmän huomiota hintaan.

Hinnan korostuminen johtuu talouden heikosta tilasta.

Suomalaisten kuluttajien ostovoiman ei odoteta kasvavan tänäkään vuonna. Hintasodassa vahvoilla on edullinen Lidl.

"Lidl voi hyvin kasvattaa osuuttaan. Varsinkin tässä taloudellisessa tilanteessa hinnalla on kuluttajalle vielä suurempi merkitys", Perttu Pyykkönen sanoo.

Pääjohtaja  Taavi Heikkilä SOK:sta eli osuuskauppojen omistamasta keskuskunnasta kertoo, että S-ryhmä tekee tilaa alennetuille hinnoille vähentämällä investointeja ja karsimalla kuluja.

S-ryhmä on keskittynyt laajentumiseen, ja ruokakauppojen lisäksi osuuskaupat ovat rakentaneet muun muassa ABC-liikennemyymälöitä. Laajenemisen tahti on kuitenkin hidastunut.

"Tulemme laittamaan selvästi vähemmän rahaa uusiin kauppoihin", Heikkilä sanoo.

Lidl, Itäkeskus.Marko Jenzen mukaan Lidlistä saa pääsääntöisesti kaiken tarvittavan. "Se on keskimäärin ollut edullisempi vuoden mittaan, ainakin tähän saakka."
Lidl, Itäkeskus.
Marko Jenzen mukaan Lidlistä saa pääsääntöisesti kaiken tarvittavan. "Se on keskimäärin ollut edullisempi vuoden mittaan, ainakin tähän saakka."
Anni Koponen
K-Citymarket, ItäkeskusMarie Arramo käy lähikaupan lisäksi K-Citymarketissa."Lidl on liian kaukana, ja Prismassa en viihdy."
K-Citymarket, Itäkeskus
Marie Arramo käy lähikaupan lisäksi K-Citymarketissa.
"Lidl on liian kaukana, ja Prismassa en viihdy."
S-ryhmä laskee hintoja – mutta harva tietää, paljonko Oltermanni maksaa
S-ryhmä laskee hintoja – mutta harva tietää, paljonko Oltermanni maksaa
Helsingin keskustassa haastatellut ihmiset ovat yhtä mieltä siitä, että elintarvikkeet ovat Suomessa liian kalliita. S-ryhmä ilmoitti sunnuntaina alentavansa joidenkin elintarvikkeidensa hintoja keskimäärin 20 prosenttia. Kadulla ihmiset arvioivat Oltermanni-juuston kilohinnaksi kahdesta kymmeneen euroa. (Kuvaus: Esa Syväkuru, toimittaja: Tomi Peurakoski)
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat