Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Elvytyksen vastapainoksi kovaa reformia"

Vattin ylijohtaja Juhana Vartiainen lyhentäisi työttömyysturvaa, opintoaikoja ja kotihoidontukea

Talous
 
Sirpa Räihä HS
Vattin ylijohtaja Juhana Vartiainen poistaisi maahanmuuton tarveharkinnan, jotta työperäinen maahanmuutto lisääntyisi.
Vattin ylijohtaja Juhana Vartiainen poistaisi maahanmuuton tarveharkinnan, jotta työperäinen maahanmuutto lisääntyisi. Kuva: Sirpa Räihä HS

Elvyttäminen ei enää ole viisasta. Vaikka elvyttäminen voisi auttaa vaikean taloussuhdanteen yli, Suomen julkisen talouden ei nykyisellään pidä antaa enää velkaantua. Tähän arvioon on päätynyt Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Vattin ylijohtaja Juhana Vartiainen.

Toisin sanoen, menoja ei ole varaa kasvattaa eikä veroja alentaa nykyiseltä kokonaistasolta.

Tämä on ikävä uutinen niille poliitikoille, jotka haluavat luvata kansalaisille jompaakumpaa.

Vartiainen muistuttaa, että työssäkäyvät ikäluokat pienenevät vuosi vuodelta.

"Nyt syntyvä velka on ongelmallisempaa kuin ennen, sillä aktiivisten veronmaksajien määrä ei kasvakaan niin kun ennen. Pienemmät ja pienemmät ikäluokat ovat vastaamassa tulevista velkavastuista", Vartiainen sanoi Tili- ja veropäivillä maanantaina pitämässään puheenvuorossa.

Tarkalleen ottaen lisävelkaantuminen ei kannata talouden nykyisillä rakenteilla.

"Vähän voi olla varaa elvyttääkin, jos rakenteita uudistetaan", Vartiainen lupaa.

Jos vain elvytetään, parin vuoden päästä on niskassa sellainen velka, että julkista taloutta on sopeutettava rajusti – mikä työntää Suomen uuteen taantumaan. Jos taas uudistetaan vain rakenteita, taloussuhdanne voi näivettyä pitkään.

Tässä on Vartiaisen mukaan ongelma. Osa poliitikoista ja puolueista haluaa elvyttää, mutta ei tehdä rakenneuudistuksia, osa taas haluaa uudistaa rakenteita, mutta suhtautuu nihkeästi elvyttämiseen. Esimerkiksi Sdp:lle elvyttäminen on rakkaampaa, kun taas kokoomus puhuu enemmän rakenneuudistuksista.

"Harva katsoo kokonaisuutta."

Kevyt elvytys siis vaatii vastinparikseen Vartiaisen sanoin "kovan reformin". Reformin eli uudistusohjelman tarkoitus on lisätä suomalaisten työntekoa.

Vartiaisella on jo keinolistakin valmiina.

"Eläkeuudistuksen jatkaminen, maahanmuuton tarveharkinta, kotihoidon tuki ja ansiosidonnainen työttömyysturva", Vartiainen luettelee.

Eläkeuudistuksen jatkamisella Vartiainen tarkoittaa ennen kaikkea niin sanotun työttömyysputken poistamista ikääntyneiltä työntekijöitä.

Maahanmuuton tarveharkinnan Vartiainen niin ikään poistaisi, jotta työperäinen maahanmuutto lisääntyisi.

Kotihoidon tukea Vartiainen lyhentäisi, jotta naiset saataisiin nopeammin kotoa työmarkkinoille. Samoin ansiosidonnaista työttömyysturvaa hän lyhentäisi. Hänestä työttömyyskorvauksen taso saa olla hyväkin, mutta 400–500 päivän kesto on liian pitkä olla työttömänä suhteellisen hyvällä korvauksella.

Myös opintoaikoja tulisi saada lyhemmäksi.

Kaiken tämän tarkoituksena on tuoda lisää ihmisiä työmarkkinoille: joko suomalaiskodeista tai ulkomailta. "Silloin voisi syntyä varaa elvyttääkin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat