Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen vakuusjärjestelyt ontuvat

Suomi on maksanut järjestelyistä palkkioita jo yli 500 000 euroa

Talous
 

Suomen valtion ja kreikkalaisten liikepankkien tekemän tuottojenvaihtosopimuksen perusteella suoritetun pääoman tuotto on ollut selvästi valtiovarainministeriön laskelmia pienempi.

Valtiokonttorin HS:n pyynnöstä toimittamien maksutietojen mukaan investointipalkkion hallinnointimaksu ei ole kasvanut juuri lainkaan tammikuun 2013 ja syyskuun 2014 välillä.

Ministeriö kutsuu tuottojenvaihtosopimusta vakuusjärjestelyksi.

Vuosineljänneksittäin maksettava palkkio lasketaan investointipankin sulkutilillä olevan omaisuuden markkina-arvosta. Jos markkina-arvo ei kasva, ei myöskään sen tuotto kasva. Valtiovarainministeriön laskelmat perustuivat vuonna 2012 oletukseen, että sulkutilillä olevan pääoman tuotto olisi kolme prosenttia 30 vuoden ajan.

Suomi on tähän mennessä maksanut kreikkalaisten liikepankkien kanssa tehdystä sopimuksesta palkkioita investointipankille hallinnointipalkkioina 405 000 euroa ja Espanjan talletussuojarahaston kanssa tehdyn sopimuksen osalta 111 000 euroa. Myöskään Espanjan talletussuojarahaston kanssa tehdyn sopimuksen tuotto ei ole kasvanut.

Jos sulkutilillä olevan omaisuuden arvo kasvaa, sen seurauksena myös investointipankin hallinnointipalkkio kasvaa.

Sopimuksen mukaan kreikkalaiset liikepankit ovat tallettaneet sulkutilille yhteensä 925 miljoonaa euroa varoja, jotka ne ovat hankkineet myymällä Kreikan valtion joukkolainoja. Sulkutili tarkoittaa pankkitiliä, jonka varoja saa käyttää vain osapuolten ennalta sopimien ehtojen täyttyessä.

Investointipankki on sittemmin sijoittanut varat parhaan luottoluokituksen eurovaltioiden joukkolainoihin. Sopimuksen ajatuksena on, että sulkutilillä olevan pääoman arvo kasvaisi ministeriön kolmen prosentin tuotto-oletuksella vastaamaan vuonna 2042 Suomen takausosuutta Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) Kreikalle antamasta hätärahoituksesta. Suomen takausvastuu ERVV:n Kreikalle antamasta hätälainasta on 2,3 miljardia euroa, jos korkoja ja ylitakausta ei oteta huomioon.

Euroalueella korkotaso on poikkeuksellisen matalalla, koska Euroopan keskuspankki on asettanut ohjauskoron 0,15 prosenttiin. Parhaiden luottoluokituksen eurovaltioiden joukkolainojen tuottoprosentit ovat pienempiä kuin koskaan aikaisemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat