Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan kova kasvu hidastuu

Maailman toiseksi suurin kansantalous vaikuttaa laajasti euroalueeseen ja Suomeen

Talous
 
Jianan Yu Reuters
Voimakas talouskasvu ylikuumensi Kiinan kiinteistömarkkinat. Sittemmin kiinteistöjen hinnat ovat halvenneet talouskasvun hidastuessa. Viime elokuussa rakennusmies käytti kannettavaa tietokonetta työmaan majoitustiloissa Anhuin maakunnan pääkaupungissa Hefeissä.
Voimakas talouskasvu ylikuumensi Kiinan kiinteistömarkkinat. Sittemmin kiinteistöjen hinnat ovat halvenneet talouskasvun hidastuessa. Viime elokuussa rakennusmies käytti kannettavaa tietokonetta työmaan majoitustiloissa Anhuin maakunnan pääkaupungissa Hefeissä. Kuva: Jianan Yu Reuters

Kiinan bruttokansantuotteen kasvu voi hidastua tänä vuonna selvästi lainanannon supistumisen, kiinteistöjen halpenemisen ja kansainvälisen kokonaiskysynnän supistumisen takia.

Uutistoimisto Reutersin 40 ekonomistille tekemässä kyselyssä mediaaniennuste Kiinan kuluvan vuoden bruttokansantuotteen lisäyksestä on tasan seitsemän prosenttia ja ensi vuonna 6,8 prosenttia. Mediaani tarkoittaa suuruusjärjestyksessä keskimäistä lukua.

Ekonomistit uskovat, että viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä Kiinan kokonaistuotanto kasvoi 7,2 prosenttia.

Jos ennuste pitää paikkansa, kasvuvauhti olisi ollut loppuvuonna Reutersin mukaan yhtä hidasta kuin vuonna 2008 kärjistyneen kansainvälisen rahoitusmarkkinoiden kriisin pahimmassa vaiheessa.

Kiina julkistaa uudet tilastot bruttokansantuotteen kehittymisestä tänään tiistaina.

Maailman toiseksi suurimman kansantalouden kokonaistuotannon kehittymisellä on huomattava vaikutus koko maailmantalouteen. Talouskasvun hidastuminen voi heijastua kielteisesti myös Suomeen, koska useille suomalaisille vientiyrityksille Kiinan on yksi tärkeimmistä markkina-alueista ja tuotantopaikoista.

Finanssiryhmä OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen korostaa, että Kiinan talouskasvun hidastuminen vaikuttaa myös euroalueen pitkän ajan inflaatio-odotuksiin. Inflaatio tarkoittaa hintatason yleistä kallistumista.

"Kiinan talouskasvun hidastumisen takia maailmankaupan kasvu on ollut viime vuosina historiallisesti katsottuna verkkaista. Se vaikuttaa pitkän aikavälin inflaatio-odotuksiin ja raaka-aineiden hintoihin, mikä taas vaikuttaa inflaatio-odotuksiin myös euroalueella."

Euroopan keskuspankin tavoitteena on pitää inflaatiovauhti hieman alle kahdessa prosentissa keskipitkällä aikavälillä. Joulukuussa hintataso supistui Euroopan tilastoviranomaisen Eurostatin mukaan 0,2 prosenttia pääasiassa öljyn voimakkaan halpenemisen takia. Lisäksi euroalueen pitkän aikavälin inflaatio-odotukset ovat heikenneet.

Reutersin mukaan markkinoiden inflaatio-odotukset ovat vielä kymmenen vuodenkin päähän 1,5 prosenttia.

Hintatason etääntyminen EKP:n tavoitteesta on yksi painava syy siihen, miksi markkinoilla pidetään lähes varmana, että keskuspankki ilmoittaa torstaina aloittavansa eurovaltioiden joukkolainojen ostamisen. Toinen painava syy on euroalueen hauras talouskasvu.

"Kehittyviltä markkinoilta ei ole näkyvissä euroalueella sellaista vetoapua kuin aikaisemmin", Heiskanen sanoo.

Kiinassa hallitus on jo pitkään yrittänyt vakauttaa Kiinan talouden rakennetta siirtämällä painopistettä entistä enemmän kotimaiseen kysyntään ja palvelujen lisäämiseen. Toistaiseksi Kiinan talous nojaa vielä verraten voimakkaasti vientiin ja uusiin investointeihin.

"Kotimaisen kysynnän bkt-osuuden kasvattaminen on hyvin vaikeaa. Kaupungistuminen on yksi tekijä, joka edistää kulutuskysynnän lisääntymistä. Toisaalta öljyn halpeneminen hyödyttää myös Kiinan taloutta", sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen kansainvälisen talouden tutkija Paavo Suni.

Kiinassakin keskuspankki on keventänyt rahapolitiikkaa pitääkseen vuosittaisen talouskasvun hallituksen asettamassa 7,5 prosentin tavoitteessa.

Maanantaina osakkeet Shanghain pörssissä halpenivat 7,7 prosenttia, koska viranomaiset ilmoittivat rajoittavansa osakkeilla keinottelua.

Yksinkertaistaen kyse on siitä, että liikepankit eivät saa antaa lainoja, joissa vakuutena on osakkeita.

Euroalueella osakkeet kallistuivat, koska sijoittajilla on suuret odotukset EKP:n uusista poikkeustoimista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat