Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hintakisa saattaa alentaa  ruoan hintaa entisestään

Kaupoilla on paine alentaa hintoja paitsi kilpailuasetelman myös kuluttajien hintatietoisuuden vuoksi

Talous
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Osan kuluttajista vaikea taloudellinen aika on pakottanut säästäväisemmiksi. Esimerkiksi kaupan omien merkkien osuus ostoksista on lisääntynyt rajusti.
Osan kuluttajista vaikea taloudellinen aika on pakottanut säästäväisemmiksi. Esimerkiksi kaupan omien merkkien osuus ostoksista on lisääntynyt rajusti. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Heikko taloustilanne ja halpaketju Lidlin vahvistuminen ovat piiskanneet ruokakaupat hintakilpailuun, joka saattaa tulevaisuudessa alentaa ruoan hintaa entisestään.

Sunnuntaina satojen elintarvikkeiden alesta ilmoittanut S-ryhmä on kertonut jatkavansa alennuksia. Maanantaina Lidl vastasi ilmoittamalla, että kymmenien tuotteiden hinnat halpenevat tänään tiistaina ja alennuksia on tarkoitus jatkaa.

Tästä on kyse

Satojen tuotteiden hinta laski

 S-ryhmä alensi useiden suosittujen tuotteidensa hintaa jopa 37 prosentilla maanantaina.

 Prismoissa alennettiin

400 elintarvikkeen ja

S-marketeissa noin

100 tuotteen hintoja.

 S-ryhmä selitti hinnanalennuksia sillä, että se on vähentänyt investointejaan ja tehostanut toimintaansa.

 Ruokakesko alensi hintojaan viime vuoden loppupuolella.

"Haluamme tarjota edullisimman ostoskorin asiakkaille", Lidlin toimitusjohtajan Lauri Sipponen perustelee.

K-ryhmä laski hintojaan sekä viime vuoden loppupuolella että tammikuussa.

Kaupan alaa tutkinut Turun yliopiston kauppakorkeakoulun professori Heli Marjanen uskoo, että tiukkaa hintakisaa tullaan näkemään jonkin aikaa.

"Kyllä tällä iso ja pitkän ajan vaikutus tulee olemaan."

Marjanen, kuten moni muukin, selittää tilannetta etenkin Lidlin vaikutuksella. Se on aiheuttanut S- ja K-ryhmän hallitsemaan Suomeen rakenteellisen murroksen, johon perinteisten jättien on nyt pakko vastata.

Lidl on tuonut ruokakauppaan saman ilmiön, joka on jo jonkin aikaa myllännyt esimerkiksi vaate- ja huonekalukauppaa, kuvaa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling. Ulkomaiset kilpailijat ovat painaneet hintoja alas, mikä on pakottanut suomalaisketjut reagoimaan. "Nyt eletään sellaista aikaa, että kilpailu hinnoilla on trendi monella alalla."

Marjasen mukaan tämä näkyy myös kuluttajien asenteissa.

Osan kuluttajista vaikea taloudellinen aika on pakottanut säästäväisemmiksi. Esimerkiksi kaupan omien merkkien osuus ostoksista on lisääntynyt rajusti.

Myös monet niistä suomalaisista, joiden ei ole pakko laskea jokaista senttiä, ovat tulleet hintatietoisemmiksi. He saattavat käyttää surutta runsaasti rahaa erikoisherkkuihin, mutta perustuotteet he ostavat sieltä, mistä saavat ne edullisimmin.

Netti on tehnyt hintojen vertailusta helppoa. "Puhutaan 'smart shopper' [fiksu kuluttaja] -ilmiöstä. Kuluttajat eivät halua maksaa liikaa", Marjanen sanoo.

Kaupoilla on siis hintojen alentamiseen paineita.

Viime kuukausina niillä on ollut tähän myös varaa, korostaa ruoan hintaa seuraava kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen Tilastokeskuksesta.

Sekä tuottajahinnat että öljy ovat halventuneet. Maailmanmarkkinahinnat ovat alhaalla, ja Venäjän tuontikiellot ovat aiheuttaneet Eurooppaan ylituotantoa elintarvikkeista.

Lehtinen pitää valtavan julkisuuden saanutta S-ryhmän ilmoitusta hintojen alentamisesta onnistuneena pr-temppuna.

"Kyynisenä katsojana minusta näyttää siltä, että kustannusten laskun kautta alennuksiin on varaa, ja sitten isolla vaihteella kerrotaan, että S-ryhmä alentaa hintoja", hän hymähtää.

Ironisesti uutisia kommentoi myös Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila. "On hieno juttu, jos kauppakin menee kohti markkinataloutta."

Marttilan mukaan on hyvä, jos kauppa tehostaa omaa toimintaansa tinkimällä katteistaan, mutta toista vaihtoehtoa hän pelkää. "Jos kauppa aikoo kilpailuttaa lisää suomalaista elintarvikkeiden tuotantoa ja valmistamista, se olisi tuhon tie sekä maataloustuottajille että teollisuudelle, joista on enää vaikea ottaa lisää irti."

Myös HK Scan -konsernin toimitusjohtaja Hannu Kottonen vakuuttaa, että ainakin lihatoimialalla hinnat ovat olleet pohjalla pitkään.

"Se näkyy jo toimialan tuloksissa. Alentamisen varaa ei enää ole", Kottonen sanoo.

Ruoan hinnanalennusten taustalla saattaa olla myös laajempi rakennemuutos kaupan alalla.

Nettikaupan puristuksessa käyttötavarakauppa on käynyt heikosti.

Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtajan Pasi Holmin mukaan S-ryhmän ruoan hinta-alen tavoite on etenkin lisätä asiakasmääriä jättimarketeissa. "Ihmisiä houkutellaan ruoan hinnalla ostamaan marketeista myös käyttötavaroita."

Miten pitkään hintakisa sitten voi jatkua? Holmin mielestä ei loputtomiin. "Jossain vaiheessa joku putoaa tai kaikki huomaavat, että sota ei hyödytä ketään."

Keskon osakekurssi laski maanantaina lähes kymmenen prosenttia. Vaihdetumman B-sarjan kurssi heikkeni 8,52 prosenttia.

Keskon pääjohtaja Mikko Helander ilmoitti, että K-kaupat eivät halua lähteä "nokittelemaan" S-ryhmän hinnanalennuksia. Markkinoilla tulkittiin kurssilaskun syyksi juuri se, ettei Kesko aio vastata kilpailijoiden ilmoittamiin ruoan hintojen alentamisiin.

Kuluttajaliiton Beurlingin mielestä Suomen ruokakaupoilla olisi kuitenkin edelleen varaa alentaa hintoja. "Meille on sanottu vuosikausia, että Suomi on pitkien etäisyyksien maa, jossa on kovat verot ja siksi korkeat hinnat. Ja yhtäkkiä plumps, sinne menivät hinnat alas."

Kuva ja kuvankäsittely Mika Ranta HS
K-ryhmän Citymarket ja S-ryhmän Prisma kilpailevat kauppakeskus Jumbossa Vantaalla asiakkaista samalla käytävällä.
K-ryhmän Citymarket ja S-ryhmän Prisma kilpailevat kauppakeskus Jumbossa Vantaalla asiakkaista samalla käytävällä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat