Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norja laajentaa öljy- ja kaasukenttiään

Energiahinnan romahdus ei pysäyttänyt uusia hankkeita Barentsinmerellä

Talous
 
Ints Kalnins Reuters
Erna Solberg
Erna Solberg Kuva: Ints Kalnins Reuters

Norja jatkaa öljy- ja kaasukenttiensä laajentamista arktisilla merialueillaan huolimatta polttoaineiden hintojen laskusta ja vastalauseista sekä kotimaassa että maailmalla.

"Meidän mielestämme öljy ja kaasu ovat osa energiavalikoimaa myös tulevaisuudessa", Norjan konservatiivinen pääministeri Erna Solberg vakuutti tiistaina samalla, kun Norjan energiaviranomaiset ilmoittivat uusista toimiluvista öljy- ja kaasuvarojen hyödyntämiseen.

Norjalta odotettiin ilmoituksesta toimiluvista 61 uudelle alueelle eli blokille, joista 34 sijaitsee aiemmin kehittämättömällä Barentsinmeren kaakkoislaidalla ja 20 muualla Barentsinmerellä.

Uudet alueet ovat suuria Norjankin mittasuhteilla. Norja on entuudestaan noin 1,8 miljoonan öljybarrelin päivittäisellä tuotannollaan Länsi-Euroopan suurin öljyntuottaja ja -viejä. Kaasunviennissä Norja on koko maailmassa kolmantena.

Norjalaiset ovat toistuvasti joutuneet vastaamaan kysymyksiin siitä, miten Barentsinmeren öljyntuotannon lisääminen voi kannattaa. Öljybarrelin hinta on nyt alle 50 dollaria, mutta arktisilla merialueilla kannattavan tuotannon pohjahinta voi olla yli kaksinkertainen.

Öljyn hinnanlasku pani vauhtia tällä viikolla väittelyyn Norjan pohjoisrannikolla Tromssassa järjestetyssä Arctic Frontiers -konferenssissa, jonka teemat sattuivat olemaan ilmasto ja energia.

Arktista öljyntuotantoa arvosteltiin Tromssassa sekä ympäristösyistä että liiketaloudellisesti. Energiateollisuus puolustautui kokeneesti.

"Vaikka uusiutuvan energian tavoitteet saavutetaan, tuotetaan vuonna 2050 energiasta 35 prosenttia edelleen fossiilisilla polttoaineilla", painotti Norjan öljy- ja kaasuteollisuuden yhdistyksen tiedottaja Geir Seljeset. Hänen mukaan Norjan energiavaroja riittää pitemmäksi aika kuin hintoja alas painavaa liuskeöljyä- ja kaasua.

"Me emme tee päätöksiämme lyhyen aikavälin hintojen perustella", sanoi vuorostaan Norjan suurimman öljy-yhtiön Statoilin tutkimuksesta vastaava johtaja Tim Dodson. Hän myönsi kuitenkin, että 50 dollarin barrelihinnan myötä "kaikki öljy-yhtiöt arvioivat mahdollisuuksiaan".

Energiateollisuuden sijoitusten odotetaan laskevan tänä vuonna 15 prosenttia viimevuotisesta tasosta.

Merkittäväksi ääneksi Barentsinmeren uuden öljyntuotannon arvostelijoiden joukossa on nousut aiemmin säiliöaluksia varustanut suursijoittaja Jens Ulltveit-Moe.

"Uudet toimiluvat ovat lupia menettää rahaa", hän sanoi Tromssan konferenssissa. Ulltveit-Moe uskoo Norjan öljyntuotannon turvallisuuteen, mutta haluaa julkista rahaa öljyntuotannon asemesta uusiutuvaan energiaan, johon hän itse nykyään sijoittaa.

Ympäristönsuojelijat, kuten maailman luonnonsäätiön WWF:n pääsihteeri Norjassa Nina Jensen, vastustavat kaikkea öljyntuotantoa Barentsinmerellä nimenomaan ympäristösyistä, mutta pääministeri Solberg osaa vetää Pohjois-Norjassa oikeasta narusta.

"Täällä on oikeus työhön ja elintasoon, joka on jo aiemmin muualla Norjassa", hän sanoi.

Kari Huhta
Tromssa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat