Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän ja lännen välirikko ei ulotu arktisille alueille

Talous
 

Jotakin puuttuu kansainvälisestä arktisesta konferenssista. Kukaan ei puhu Ukrainan kriisistä eikä lännen Venäjään kohdistamista pakotteista.

Niin tuskin käy näinä aikoina muissa Euroopassa järjestetyissä kansainvälisen politiikan kokoontumisissa.

"Mielestäni meillä on edelleen hyvä yhteistyö Venäjän kanssa arktisilla alueilla", vakuutti Norjan pääministeri Erna Solberg tiistaina Tromssassa, arktisten alueiden tuntumassa.

"Arktinen yhteistyö on hyvä esimerkki järkevästä ja käytännöllisestä yhteistyöstä, jota arktiset maat tekevät Venäjän kanssa huolimatta jännitteistä Ukrainassa", säesti lyhyessä tiedotustilaisuudessa Solbergin vieressä seissyt pääministeri Alexander Stubb, ja Ruotsikin oli samaa mieltä.

Eikä sopuisuus rajoitu siihen. Yhdysvaltain arktisten alueiden erityisedustaja, eläkkeellä oleva amiraali Robert Papp matkustaa Moskovaan vierailtuaan perjantaina Helsingissä.

HS:n tietojen mukaan Venäjä on vakuuttanut Yhdysvalloille, että se ei käytä Pappin vierailua julkisuudessa omiin poliittisiin tarkoitusperiinsä.

Vuotuisen Arctic Frontiers -konferenssin ainoassa turvallisuuspolitiikkaa käsitelleessä osuudessa ei osattu varmuudella selittää, mistä arktisen yhteistyön jääminen Venäjän ja lännen vastakkainasettelun ulkopuolelle johtuu.

Varsinkin arktisen alueen rannikkovaltioilla on vahvat yhteiset edut, mutta alueelliset järjestöt ovat niin heikkoja, ettei niitä kannata lähteä erikseen lamauttamaan, järkeili islannin yliopiston professori Alyson Bailes, joka on Britannian entinen lähettiläs Helsingissä.

Arktinen neuvosto on kahdeksan pohjoisen alueen valtion yhteistyöjärjestö, johon Kiinan ja Intian kaltaiset maat ovat pyrkineet tarkkailijoiksi sellaisella innolla, että järjestön painoarvosta on helposti syntynyt liioiteltu vaikutelma.

Neuvosto on hyvin toimiva yhteistyökanava käytännön asioissa, mutta sen esittämät käytännön päätökset joudutaan tekemään muualla, toimivaltaisemmissa järjestöissä.

Samalla Venäjän merkitys Norjalle yhteistyökumppanina Barentsinmeren öljy- ja kaasukentillä ja kalastuksessa on ratkaiseva. Yhdysvallat vuorostaan valmistautuu Arktisen neuvoston kahden vuoden puheenjohtajuuteen, ja kutsuu ulkoministeri Sergei Lavrovin kauden aloitukseen.

Sillä välin Venäjä lisää sotilaallista voimansa arktisilla alueillan, mutta se ei ole puheenaihe arktisessa yhteistyössä.

Kari Huhta HS
Tromssa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat