Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi

Veron osuus hinnasta on suuri myös Ruotsissa

Talous
 
Alexander Mahmoud
Tukholmalainen Yvonne Hauswald ajaa päivittäin ainakin 50–60 kilometriä ja lisäksi usein pitempiä matkoja Taalainmaalle tapaamaan perhettä.
Tukholmalainen Yvonne Hauswald ajaa päivittäin ainakin 50–60 kilometriä ja lisäksi usein pitempiä matkoja Taalainmaalle tapaamaan perhettä. Kuva: Alexander Mahmoud

Tukholmalainen  Yvonne Hauswald pudistaa päätään. Ei, hän ei ole edes huomannut, että bensiini on halventunut. Ja ei, hinta ei myöskään häntä kiinnosta. "Ei niin, että olisin rikas. Mutta jos on varaa hankkia auto, on myös varaa hankkia bensiiniä", Hauswald sanoo Shellin pumpulla, Tukholman Stadhagenissa. Valotaululla hinta on tänään 12,29 kruunua, eli noin 1,3 euroa. Se on vajaat kolme kruunua eli vajaat 20 senttiä vähemmän kuin puoli vuotta sitten kesäkuussa. "Ajan aina ihan yhtä paljon joka tapauksessa", Hauswald sanoo.

Bensiini on ollut yhtä halpaa Ruotsissa viimeksi 2009, kun maan talous kynti taantumassa. Hinnan halpeneminen pumpulla on silti maltillista, jos vertaa muutoksiin raakaöljyn hinnassa. Öljyn hinta on noin puolittunut puolessa vuodessa maailmanmarkkinoilla.

Ruotsissa hintojen halpenemista hidastaa yhtäältä se, että verojen osuus bensiinin hinnasta on alan kattojärjestön mukaan noin 66 prosenttia. Toisaalta Ruotsin kruunu on heikentynyt voimakkaasti suhteessa Yhdysvaltojen dollariin, jota käytetään öljykaupan valuuttana.

Joidenkin ajohaluihin halvempi hinta silti vaikuttaa. "Nyt ajamme autolla esimerkiksi sellaisia matkoja sukulaisten luo, joita ehkä ennen olisimme menneet junalla tai bussilla", tukholmalainen Mikael Kemi sanoo Shellin pumpulla.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat