Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen verotus syö halvan öljyn edut bensapumpulla

Verotus pitää huolen siitä, että raakaöljyn halpeneminen näkyy hitaasti Suomen bensiinipumpuilla. Sen sijaan Yhdysvalloissa bensan hinta on laskenut tuntuvasti.

Talous
 
Tallinnasta palataan bensatankki täynnä
Tallinnasta palataan bensatankki täynnä
Halpa hinta houkuttaa suomalaisia tankkaamaan virolaisbensalla Tallinnan reissulla. Kuluttaja äänestää kumipyörillä, kun Suomessa bensan keskihinta on nelisenkymmentä senttiä kalliimpaa kuin Virossa. Dieselissäkin ero on parisenkymmentä senttiä. HS kyseli Tallinnan tulijoilta, onko tankki täynnä halpabensaa? Valtaosalla on. Suomen kovaa bensan hintaa selittävät tietysti korkeat verot. Verojen osuus litrahinnassa on huimat kaksi kolmasosaa. Toimittaja: Eeva Palojärvi, kuvaus: Janne Järvinen, leikkaus: Arttu Luhtala.

Bensiinin hinta on laskenut Yhdysvaltain keskilännessä alle kahden dollarin gallonalta (noin 3,8 litraa). Haamurajan rikkoutuminen merkitsee litroiksi ja euroiksi muutettuna, että bensalitra maksaa noin 0,45 euroa.

Suomessa öljyn dramaattinen halpeneminen viime vuoden aikana näkyy bensapumpulla hitaammin – ja loivempana.

Syynä on verotus, sanoo finanssikonserni Pohjolan raaka-aineanalyytikko Juha Lounesto. Korkean verotuksen Suomessa raakaöljyn osuus kuluttajahinnasta on pienempi.

Öljyala on laskenut, että tammikuun puolivälissä bensalitra maksoi Suomessa keskimäärin 1,37 euroa. Tästä verojen ja veroluonteisten maksujen osuus oli alan edunvalvojan mukaan 91,7 senttiä. Vielä heinäkuussa 95-oktaanisen laadun keskimääräinen litrahinta oli 1,66 euroa.

Janne Järvinen HS
"Ihmisillä on varaa maksaa Suomessa myös kalliimmasta bensasta", sanoo Helsingin Sörnäisissä tankannut Soraya Aradj.
"Ihmisillä on varaa maksaa Suomessa myös kalliimmasta bensasta", sanoo Helsingin Sörnäisissä tankannut Soraya Aradj.

Osana hallituksen julkistalouden sopeuttamistoimia bensiinin verotusta kiristettiin hieman, mutta toistaiseksi yhden sentin korotuksen merkitys on vähäinen. Vahvemmin autoilijan lompakossa näkyy vuoden 2016 alussa voimaan tuleva ajoneuvoveron korotus, joka rokottaa keskipäästöisellä autolla ajavaa suomalaista Veronmaksajien keskusliiton laskelman mukaan 60 eurolla vuodessa.

Vaikutus raakaöljyn hinnan laskusta syntyy viiveellä, sillä tällä hetkellä myydään varastoja pois, muistuttaa analyysiyhtiö Inderesin analyytikko Antti Viljakainen. Tämäkin edellyttäisi, että raakaöljyn hinta jatkaa halpenemistaan.

Viljakaisen mukaan kyseessä on suhteellisen suoraviivainen yhtälö: raaka-aineen eli öljyn hinnan halventuessa bensan hinta alkaa lopulta laskea myös Suomessa niin, että kuluttajakin huomaa vaikutuksen. Viivettä pidentävät esimerkiksi öljy-yhtiöiden markkinoilta ostamat suojaukset öljyn halpenemista vastaan.

Euron arvon heikentyminen on myös syönyt osan dollareissa halventuvan öljyn eduista.

Suomalaisten kuluttajien käytettävissä olevat varat voivat öljyn halpenemisen takia lisääntyä myös välillisesti, sillä kaasun hinta on sidottu öljyyn. Myös kuljetuskustannukset halpenevat, mikä saattaa osaltaan alentaa ruoan hintaa.

Sörnäisissä tiistaina tankanneen Soraya Aradjin mielestä suomalaisilla on varaa maksaa kalliimmasta bensiinistä. Hänen mukaansa hinta mukautuu elintasoon.

"Onhan täällä ruokakin kallista. Ihmisillä on varaa maksaa myös kalliimmasta bensasta".

Yhdysvalloissa näin halpaa bensiiniä sai viimeksi viitisen vuotta sitten. Romahdus pelkästään viime keväästä on huomattava: silloin bensagallonan hinta kävi 3,70 dollarissa. Yhdysvalloissa verotuksen osuus on paljon pienempi. Siksi amerikkalaiset näkevät öljyn hinnan laskun voimakkaampana.

Erityisen hyvä uutinen tämä on pienituloisille amerikkalaisille, joiden tuloista polttoaine – sekä autoon että kodin lämmitykseen – vie suhteessa suuremman osan.

Sweet Homen pikkukaupungissa Arkansasissa bensagallona on maksanut toissa sunnuntaista alkaen 1,99 dollaria (1,71 euroa).

Dermot Tatlow
Huoltamon pitäjä Trickci Gutierrez mainostaa Sweet Home Food Market -kaupan bensiinin hintaa Facebook-sivuillaan. Bensa on maksanut Sweet Homessa alle kaksi dollaria gallonalta viime sunnuntaista alkaen.
Huoltamon pitäjä Trickci Gutierrez mainostaa Sweet Home Food Market -kaupan bensiinin hintaa Facebook-sivuillaan. Bensa on maksanut Sweet Homessa alle kaksi dollaria gallonalta viime sunnuntaista alkaen.

Huoltamon pitäjä Trickci Gutierrez sanoo mainostavansa alle kahden dollarin gallonahintaa Facebookissa. Hänen mukaansa asiakkaat ajavat kymmenien kilometrien päästä Sweet Homeen halvan bensiinin perässä, sillä Little Rockin lähistöllä muut bensa-asemat veloittavat vielä hieman yli kaksi dollaria.

"1,99 dollaria gallona, lyömätön hinta!" hän sanoo tyytyväisenä.

"Minäkin tankkaan nyt kympillä, kun ennen tankkasin aina vain vitosella."

Dermot Tatlow
Automekaanikko John Ransom osti kanisteriin bensaa viidellä dollarilla polttaakseen roskia.
Automekaanikko John Ransom osti kanisteriin bensaa viidellä dollarilla polttaakseen roskia.

Ero viime kesään on suuri: silloin gallona maksoi Sweet Homessa pahimmillaan 3,36 dollaria, mikä ei ehkä suomalaisesta kuulosta pahalta, mutta saa Gutierrezin pyörittämään päätään.

Pankissa työskentelevä Melissa Springer on jo myöhässä töistä, mutta hän pysäyttää autonsa Sweet Homen bensa-asemalle täyttääkseen tankin viidellä dollarilla piripintaan. Sillä saa jo 2,5 gallonaa (9,5 litraa).

"Jos tankki on täynnä, bensaa kuluu vähemmän", Springer selittää.

"Kun bensan hinta nousee, siitä tulee taas kalliimpaa kuin ennen. Historia toistaa itseään."

Automekaanikko John Ransom ajaa Sweet Homeen täyttämään kanisterin viidellä dollarilla polttaakseen roskia. Hänestä halpa hinta on hieno juttu, mutta se ei ole vaikuttanut siihen, paljonko hän ostaa bensiiniä tai kuinka paljon hän ajaa.

Yhdysvalloissa kaupunkien ulkopuolella on pakko kulkea autolla, koska julkinen liikenne on olematonta.

"Kun on mentävä, on mentävä, hinnasta riippumatta."

Juha Roppola HS
Laura Saarikoski HS
Helsinki/Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat