Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyville yrityksille riittää rahaa

Suomessa pienten ja keskikokoisten yritysten rahoitus onnistuu muihin maihin verrattuna hyvin

Talous
 
Leif Rosas
Myyntipäällikkö Jari Mäkipää koeajoi rullakuljetinta Ferroplanin tehtaalla Orimattilassa keskiviikkona.
Myyntipäällikkö Jari Mäkipää koeajoi rullakuljetinta Ferroplanin tehtaalla Orimattilassa keskiviikkona. Kuva: Leif Rosas

Suomalaiset pienet ja keskikokoiset yritykset saavat hyvin rahoitusta – ainakin silloin, kun yrityksen talous on kunnossa.

"Ei ongelmia", sanoo orimattilalaisen Ferroplanin yrittäjä Pentti Patosalmi.

"Lainaa saavat ne, jotka eivät sitä tarvitse", moittii lohjalaisen Hyrlesin toimitusjohtaja Juhani Hyry.

Tilastojen valossa tilanne on hyvä. Pk-yritysten mahdollisuudet saada rahoitusta ovat Euroopan keskuspankin tutkimuksen mukaan Suomessa paremmat kuin liki missään muualla Euroopassa.

Suomen yrittäjien ekonomisti Petri Malinen kuitenkin sanoo, että heikon taloustilanteen ja lainojen kohonneen hinnan yhdistelmä on hankala. Kun kasvu on hidasta, investointeja ei ole helppo saada tuottamaan niin hyvin, että lainan ottaminen kannattaisi.

Pääekonomisti Veli-Matti Mattila pankkeja edustavasta Finanssialan keskusliitosta pitää nykytilannetta pankkisääntelyn takia normaalina. Sääntelyn kiristyminen on muuttanut lainojen ehtoja, mutta rahoituksen ongelmat liittyvät Mattilan mukaan lähinnä hyvien luototuskohteiden vähyyteen.

Kuljetusjärjestelmiä valmistava Ferroplan lienee pankin malliasiakas. Yritys on vakavarainen ja tehnyt melko hyvää tulosta.

Viime vuonna Ferroplan lähti Patosalmen mukaan hakemaan kasvua investoimalla liiketoimintaan uusilla aloilla, ja tulos putosi tappiolle. Suunnitteilla on uusia hankkeita, mutta yritys ei ole vielä käynyt rahoitusneuvotteluita miinusmerkkisen vuoden jälkeen.

"Jää mielenkiinnolla nähtäväksi, mikä on sen vaikutus", Patosalmi sanoo.

Teollisuuden sopimusvalmistaja Hyrles on kasvanut viime vuosina nopeasti, ja yritys on investoinut Viroon. Investoinnit ovat painaneet myös Hyrlesin tulosta, joka on aika ajoin jäänyt rahoituskulujen jälkeen tappiolle.

"Kassaahan meillä vaalitaan äärimmäisesti, että aina on rahaa", Hyry sanoo.

Jos Hyrlesin pitäisi hakea pankista lisää käyttöpääomaa, Hyry sanoo, että lainan korkomarginaali nousisi liian korkeaksi markkinoihin nähden.

Hän pitää Hyrlesiä silti yritysten joukossa hyväosaisena. Joillain yrityksillä marginaali voi nousta Hyryn mukaan 5–8 prosenttiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat