Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omistajat riitelevät osakassopimuksesta

Talous
 

Veracelin omistajat, ruotsalais-suomalainen Stora Enso ja brasilialainen Fibria, ovat ajautuneet riitoihin osakassopimuksesta, jolla ohjataan tehtaan yhteisomistajuutta. Fibrian mukaan kysymys on 43 miljoonan euron eduista.

Fibria on vetänyt Stora Enson välimiesoikeuteen ja väittää, että suomalaisyhtiö on rikkonut osakassopimusta. Stora Enso kiistää väitteen.

Osakassopimuksen mukaan omistajat myyvät Veracelin sellun siten, että Stora Enso saa toimittaa Veracelin massaa vain omille tehtailleen. Esimerkiksi Stora Enson Oulun-tehdasta ruokitaan Veracelin sellulla.

Fibrialla on oikeus myydä massaa kenelle tahansa, sillä yhtiöllä ei ole omia paperitehtaita.

Osakassopimus solmittiin viime vuosikymmenen alussa. Silloin maailma oli kovin erilainen kuin nyt.

Stora Ensolla oli paljon paperitehtaita, jotka tarvitsivat sellua. Veracelin tuotannon ohjaaminen paperikoneiden käyttöön ei ollut ongelma.

Painopaperin kysynnän vähennyttyä Stora Enso on sulkenut paperitehtaitaan, joten sen omat tehtaat eivät tarvitse yhtä paljon massaa kuin aiemmin. Siksi Stora Ensolla on tarve myydä Veracelin tuotantoa muillekin kuin omille laitoksilleen, mutta sitä osakassopimus ei salli.

Riita saattaa vaikuttaa Veracelin tulevaisuuteen. Tehtaalle voisi rakentaa toisen sellulinjan, mutta omistajien välinen jännite todennäköisesti kaataa laajennusinvestoinnin.

Uruguayssa Stora Enso omistaa puolet sellutehtaasta, jonka toinen omistaja on chileläinen metsäyhtiö Arauco. Sen kanssa Stora Ensolla ei ole Veracel-tyyppistä osakassopimusta.

Metsäteollisuuden historiassa on monia esimerkkejä, kuinka vaikea yhteisyritystä on hallinnoida. Jossain vaiheessa omistajat riitaantuvat ja yhteisyritys puretaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat