Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pehmopaperitehtailija ui vastavirtaan

Talous
 
Daniel Rodrigues
Riemunkirjavia wc- ja keittiöpapereita valmistava Paulo Marques suunnittelee miljoonainvestointeja.
Riemunkirjavia wc- ja keittiöpapereita valmistava Paulo Marques suunnittelee miljoonainvestointeja. Kuva: Daniel Rodrigues

Portugalilainen tehtailija Paulo Marques, 49, latoo toimistopöytään kirkasväristä wc-paperia näytille. Lohenpunainen rulla sopisi hygienia- ja kotitalouspapereita valmistavan Pampilarin tunnukseksi.

"Lohihan ui vastavirtaan. Niin mekin: olemme kasvaneet nopeasti maan velkaongelmista huolimatta", Marques kehaisee pehmorullien keskellä. Ollaan Portugalin pohjoisessa talouskeskuksessa Portossa.

Pampilarin paperituotanto alkoi 2006. Nykyään se työllistää suoraan 35 ihmistä. Viime vuonna myynti liki kaksinkertaistui 19 miljoonaan euroon. Vienti EU-maihin viriää.

Marques uskoo, että erinomaiset työntekijät ja oivaan markkinarakoon osunut liikeidea värikkäistä tarvepapereista piti yrityksen pinnalla kriisimaan syvimmässä aallonpohjassa pari vuotta sitten.

"Pankkilainaa oli työlästä saada, ja kallis luotto söi kilpailukyvystämme ison viipaleen."

Korot ovat yhä korkealla, mutta tasaisesti laskeneet. Valtion kymmenen vuoden joukkolainan korko on kutistunut 2,6 prosenttiin, kun huippu oli kriittisimmillä hetkillä 17 prosenttia 2012.

Marques arvioi hyväkuntoisten pk-yritysten voivan saada maaliskuussa luottoa 1,5 prosentin korolla tai halvemmallakin. "Meidän yrityksellä on edessä kahdentoista miljoonan euron koneinvestointi. En pelkää yhtään."

Marques pitää Euroopan keskuspankin (EKP) elvytysoperaatiota merkkipaaluna. "Pitäisi ajatella niin, että tässä Portugali saa viimeisen mahdollisuuden eurooppalaisella tasolla reivata kansantalouden nousuun."

Muutamia avainsanoja ei talouspaperitehtailijan mielestä saa unohtaa. "Kova kuri. Byrokratian karsiminen. Ylpeys lujasta työnteosta. Teollisuuden investointeja suosiva rahapolitiikka", Marques sanoo ja tuntuu liikkuvan EKP:n pääjohtajan Mario Draghin aallonpituudella.

Pilvikki Kause
Porto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat