Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisjohtajan euro on nyt 95 senttiä

Ero on kaventunut vuodesta 2010

Talous
 
Leena Linnainmaa
Leena Linnainmaa

Naisjohtajan euro on Suomessa 95 senttiä, selviää konsultointiyritys Hay Groupin tilastoista. Ero on kaventunut: vielä vuonna 2010 naisjohtajan euro oli 91 senttiä.

Palkitsemiseen ja johdon kehittämiseen erikoistunut Hay tutki 230 yrityksen johtotehtävissä työskentelevien palkkoja Keskuskauppakamarin pyynnöstä. Mukana oli Suomen suurimpia yrityksiä ja yli 3 600 johtavassa asemassa työskentelevää.

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa selittää johtavassa asemassa olevien naisten palkkatasa-arvon parantumista muun muassa sillä, että naisen laihemmasta eurosta on puhuttu julkisuudessa.

Lisäksi yritykset tekevät aiempaa enemmän vaativuusarvioita, joiden mukaan palkka voidaan määritellä tasapuolisemmin tehtävän vaativuuden perusteella.

"Kun asiaan kiinnitetään huomiota, epäkohdat huomataan", Linnainmaa tiivistää.

Johtoasemissa olevien naisten palkkatasa-arvo on kohentunut enemmän kuin naisten yleensä. Kun kaikki työt otetaan huomioon, naisen euro on edelleen 83 senttiä. Eläkkeellä se jää 78 senttiin.

Linnainmaan mukaan tämä johtuu pitkälti työmarkkinoiden jakaantumisesta naisten töihin ja parempipalkkaisiin miesten töihin. Toinen syy on se, että johtotehtävissä on yhä enemmän miehiä kuin naisia. Esimerkiksi Hayn selvityksessä mukana olleista johtajista vain 22 prosenttia oli naisia.

"Tyttöjä tulisi kannustaa matemaattis-luonnontieteellisten aineiden opiskeluun koulussa ja myöhemmin teknis-taloudellisiin opintoihin. Toisaalta miehille olisi tilaa opetus- ja terveydenhoitosektoreilla. Myös perhevapaiden tasaisempi jakautuminen olisi osa ratkaisua."

Linnainmaa rohkaisee naisia myös rohkeammiksi palkkatoiveissaan. Hänen mukaansa naiset pyytävät yhä usein pienempää palkkaa kuin miehet ja alkavat helposti tinkiä pyynnöistään, jos työhaastattelussa vaaditaan perustelemaan palkkatoivetta.

"Rohkeammin vain pitäisi perustella", Linnainmaa kehottaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat