Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iltapäivällä vuoden merkittävin talouspäätös – EKP yrittää elvyttää halvautuneen euroalueen

Euroopan keskuspankin odotetaan ilmoittavan torstaina, että se alkaa ostaa sadoilla miljardeilla valtioiden joukkolainoja

Talous
 
EKP lisää rahan tarjontaa - vuoden isoin talousuutinen selitettynä
EKP lisää rahan tarjontaa - vuoden isoin talousuutinen selitettynä
HS:n video selittää minuutissa, mitä tarkoittaa kun keskuspankki lisää rahaa markkinoilla.

Euroalueella tehdään torstaina todennäköisesti satojen miljardien eurojen historiaa.

Tästä on kyse

 Euroalueen talous on lähes pysähtynyt. Pahimmillaan edessä voi olla vaarallinen deflaatiokierre.

 EKP:n pääjohtaja Mario Draghi kertoi torstaina, että EKP ostaa arvopapereita 60 miljardin euron arvosta kuukausittain vuoden 2016 syyskuun loppuun asti.

 Päätös on historiallinen, koska EKP ei ole koskaan aikaisemmin ostanut valtioiden joukkolainoja yhtä laajasti.

 Yhdysvalloissa keskuspankki onnistui elvyttämään taloutta joukkolainoja ostamalla sen jälkeen, kun rahoitusmarkkinakriisi oli vuonna 2008 kärjistynyt.

Euroopan keskuspankki (EKP) ei ole koskaan aikaisemmin ostanut laajasti eurovaltioiden joukkolainoja, mutta torstaina historian lehti kääntynee.

Uutistoimisto Reutersin mukaan yleisin veikkaus rahoitusmarkkinoilla on, että EKP käyttää joukkolainojen ostamiseen 500–600 miljardia euroa. Sanomalehti The Wall Street Journalin mukaan EKP:n johtokunta ehdottaa, että joukkolainoja ostettaisiin kuukausittain 50 miljardilla eurolla vähintään vuoden ajan.

Osto-ohjelmasta päättää EKP:n neuvosto. Siihen kuuluvat euromaiden keskuspankkien pääjohtajat ja EKP:n johtokunnan kuusi jäsentä.

Historialliset poikkeustoimet johtuvat siitä, että viisi vuotta kestänyt kriisi on halvaannuttanut euroalueen talouden.

Eurovaltiot on poliittisella päätöksellä määrätty vähentämään julkisen talouden menojaan. Siksi niillä ei ole juuri mahdollisuutta elvyttää taloutta menoja lisäämällä. EKP:n operaatio onkin kärjistäen yritys estää talous- ja rahaliittoa hajoamasta.

Joukkolainoja ostamalla EKP lisää rahan tarjontaa torjuakseen vaarallisen deflaatiokierteen uhkaa. Rahan tarjonnan lisääminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jossakin painokoneet alkaisivat painaa seteleitä.

Useat liikepankit ja muut sijoittajat ovat ostaneet eurovaltioiden joukkolainoja. Niitä on pidetty turvallisina. Velallinen eli valtio ei voi mennä konkurssiin.

Kun keskuspankki ostaa liikepankeilta joukkolainoja, liikepankit saavat keskuspankkirahaa. EKP:n tavoitteena on, että liikepankit alkaisivat antaa lainoja nykyistä pienemmillä koroilla ja sijoittaisivat myös varojaan euroalueen ulkopuolelle.

Rahan tarjonnan lisäämisen kasvattaa rahan määrää, mikä kiihdyttää inflaatiota eli yleistä hintatason kohoamista ja samalla torjuu deflaation uhkaa.

Viime kesänä EKP asetti liikepankkien talletuskoron negatiiviseksi, mikä oli sekin historiallinen päätös.

Yksikään suuri keskuspankki maailmassa ei ole aikaisemmin kokeillut negatiivista talletuskorkoa. Negatiivinen talletuskorko tarkoittaa, että liikepankit joutuvat maksamaan talletuksistaan keskuspankkiin.

EKP on siis jo kesästä saakka kannustanut liikepankkeja vähentämään talletuksiaan keskuspankissa.

Jos negatiiviseen talletuskorkoon yhdistetään rahan tarjonnan lisääminen, pankeilla on entistä suurempi kannustin siirtää varojaan keskuspankista pois muihin tuottaviin kohteisiin. Antamalla lainaa yrityksille ne saavat paremman tuoton kuin keskuspankkitalletuksesta, jossa korko on siis negatiivinen.

Pankit voivat sijoittaa varoja myös euroalueen ulkopuolelle, mikä heikentäisi yhteisvaluutta euron ulkoista arvoa ja parantaisi euroalueen yritysten kilpailukykyä. Seurauksena voisi olla talouskasvun vahvistuminen.

Perimmäinen syy joukkolainojen ostamiseen on kuitenkin euroalueen hintavakaus, josta huolehtiminen on EKP:n ensisijaisena tehtävä.

EKP:n tehtävänä ei ole pitää yllä talouskasvua, mutta se voi silti välillisesti pyrkiä vauhdittamaan myös talouskasvua.

Hintavakaus tarkoittaa euroalueella sitä, että EKP pyrkii pitämään inflaatiovauhdin hieman alle 2 prosentissa keskipitkällä aikavälillä. Inflaatiovauhti eli yleisen hintatason kallistuminen on ollut euroalueella lokakuusta 2013 alle prosentin, vaikka keskuspankki on jo ottanut käyttöönsä lukuisia poikkeustoimia. Joulukuussa inflaatiovauhti oli -0,2 prosenttia, mikä on lisännyt vaarallisen deflaatiokierteen uhkaa. Deflaatio tarkoittaa hintojen laaja-alaista halpenemista.

Varsinaisessa deflaatiokierteessä yritykset ja kuluttajat lykkäävät hankintojaan, koska ne uskovat hintojen halpenevan vielä lisää tulevaisuudessa. Seurauksena on talouden vakava häiriö, joka voi kestää pitkään. Deflaatiossa myös velkojen reaaliarvot kasvavat, mikä on hyvin vaarallista velkaantuneille yrityksille ja kotitalouksille.

Keskuspankki ei voi kuitenkaan pakottaa liikepankkeja lisäämään lainanantoa, vaan vain ohjata niitä rahapolitiikalla.

Runsaan vuoden kuluessa EKP ei ole pystynyt kiihdyttämään inflaatiota lähellekään hintavakaustavoitettaan.

Juuri siksi sillä ei ole juuri muita vaihtoehtoja kuin alkaa ostaa eurovaltioiden joukkolainoja. Sekään ei kuitenkaan ole ongelmatonta.

Etenkin Saksan keskuspankki on vastustanut kiivaasti joukkolainojen ostamista, koska se ei halua ottaa vastuulleen mahdollisia luottotappioita. Sanomalehti The Financial Timesin mukaan Saksa onkin vaatinut, että kansalliset keskuspankit vastaisivat omien kotimaidensa joukkolainojen ostamisesta.

Torstaina selviää, millaisen vastaanoton joukkolainojen osto-ohjelma saa rahoitusmarkkinoilla. Todennäköisesti valtioiden joukkolainojen markkinakorot laskevat, koska kysynnän kasvaessa niiden hinta nousee. Lisäksi osakkeet voivat kallistua, kun sijoittajat siirtävät pääomiaan yhä heikommin tuottavista joukkolainoista paremmin tuottaviin osakkeisiin.

EKP:n pääjohtajan Mario Draghin lehdistötilaisuus alkaa kello 15.30 Suomen aikaa. HS näyttää sen verkkosivuillaan suorana lähetyksenä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat