Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasiliassa itää yhä metsäkapina

Stora Enson kiistelty rahasampo Veracelin sellutehdas lämmittelee Brasiliassa sovintoa, mutta maattomat köyhät ovat jatkaneet sen tilusten valtausta

Talous
 
Maria Manner
Giorgio Palmera
Pataxóintiaanien päällikkö Ubiratan Silva istuttaa eukalyptuspuiden tilalle kahvipensaita. Hänen mukaansa maa-alue on reservaatti, jonka Veracel on vallannut laittomasti.
Pataxóintiaanien päällikkö Ubiratan Silva istuttaa eukalyptuspuiden tilalle kahvipensaita. Hänen mukaansa maa-alue on reservaatti, jonka Veracel on vallannut laittomasti. Kuva: Giorgio Palmera

Vilma Alves hämmentää papumuhennosta muovipressujen suojassa. Hänen keittokatoksessaan on ruosteinen liesi, alumiinikippoja ja keskellä eukalyptuspuun kanto.

Puu kuului aikaisemmin selluyhtiö Veracelin viljelmiin. Nyt viivasuorien kantorivien lomassa sijaitsee maattomien maatyöläisten leiri. Sen hökkelit on tehty pressuista ja eukalyptuksesta.

Olemme Brasiliassa Bahian osavaltiossa, jossa ruotsalais-suomalaisen Stora Enson puoliksi omistama Veracel on ollut pitkään maa- ja ympäristökiistojen kohteena. Suomessa Stora Enso on kertonut konfliktien hellittäneen ja yhtiön olevan pääsemässä sopimukseen maattomien järjestöjen kanssa.

Sitä ei äkkiseltään arvaisi tienvarsileirillä, jolla Alves, 56, asuu kolmatta vuotta. Toisinaan selluyhtiö hankkii häätömääräyksen ja poliisi karkottaa valtaajat. Silloin Alves taittelee pressut varovasti kasaan, kerää tavaransa ja piilottaa ne metsään.

Oikeuden määräys on voimassa 72 tuntia. Sen jälkeen Alves tulee takaisin. "Meidät on häädetty kuusi kertaa, viimeksi elokuussa. Mutta uskon, että olemme lähellä voittoa."

Veracelin sellutehtaalla Eunápolisin kaupungin lähellä pidettiin eilen juhlat. Syynä oli tärkeä merkkipaalu: vuonna 2005 valmistunut tehdas on tuottanut 10 miljoonaa tonnia selluloosaa.

"Yksi päällikkö alkoi itkeä liikutuksesta muistellessaan kaikkia vaiheitamme", kuvailee yhtiön pääjohtaja Antônio Sérgio Alípio toimistossaan.

"Nämä ovat olleet kiivastahtiset kymmenen vuotta, mutta tehdas on ollut menestys, siitä ei ole epäilystäkään."

"Etelä-Bahia tarjoaa eukalyptukselle ihanteellisimmat olot kenties koko maailmassa. Sadetta ja aurinkoa riittää tasaisesti vuoden ympäri. Puu on valmis sellukattilaan 6–7 vuodessa, nopeammin kuin missään muussa Stora Enson toimipaikassa."

Eukalyptusmetsä on kuin valtaisa vihreäpehmusteinen piikkimatto, joka suhisee tuulessa. Sellutehtaan ympärillä levittäytyy 211 000 hehtaaria Veracelin omistamaa maata, josta noin puolet kasvaa eukalyptusta.

Vilma Alves asuu maalla, joka on vallattu Veracelin sellutehtaalta. "Tämä on ainoa mahdollisuutemme saada maata", hän sanoo.
Vilma Alves asuu maalla, joka on vallattu Veracelin sellutehtaalta. "Tämä on ainoa mahdollisuutemme saada maata", hän sanoo.

Laajat puupellot ovat ajaneet Veracelin yhteenottoihin maattomien liikkeiden ja pataxóintiaanien kanssa. Niiden mielestä osa tiluksista sijaitsee mailla laittomasti ja suuryrityksen puuviljelmät vaikeuttavat pitkään odotettua maareformia.

Konfliktit nakertavat Stora Enson mainetta. Yhtiö joutuu vuosi toisensa jälkeen selittelemään niitä sijoittajille pohjoisessa.

Maakiistat juontavat juurensa kaukaa. Brasiliassa maaomistus on ollut historiallisesti harvojen käsissä. Nykyään kolme prosenttia väestöstä omistaa kaksi kolmannesta viljelyskelpoisesta maasta. Maakeinottelun ja sekavien rekistereiden tuloksena samalla maatilkulla voi toki joskus olla monta omistajaa.

Stora Enson mukaan kiistat ovat vaihtuneet Bahialla vuoropuheluksi. Myös selluyhtiön kovaäänisimpiin kriitikoihin kuulunut Eunápolisin julkinen syyttäjä João Alves da Silva Neto sanoo tilanteen parantuneen.

Oikeastaan kyse on neuvotteluista, joissa Veracel luovuttaa 10 000–14 000 hehtaaria lunastettavaksi Brasilian maa-asioita hoitavalle virastolle Incralle, joka jakaa alueet eteenpäin tekemällä maauudistuksia.

Kuusi keskeistä järjestöä taas on – ainakin periaatteessa – luvannut pidättäytyä uusista valtauksista vuoden 2011 jälkeen.

"Ensi kertaa meillä on sopimus näin monen järjestön kanssa. Aiemmin he halusivat tehtaasta eroon: sitä ei olisi saanut olla edes olemassa", sanoo Otávio Pontes, Stora Enson Latinalaisen Amerikan -varajohtaja kierroksellamme. Tilanne kuulostaa hetken lähes sopuisalta.

Veracelin tehdas on ruotsalais-suomalaisen Stora Enson ja brasilialaisen Fibrian yhteisomistuksessa.
Veracelin tehdas on ruotsalais-suomalaisen Stora Enson ja brasilialaisen Fibrian yhteisomistuksessa.

"Mitään sopimusta ei ole", sanoo Juenildo Oliveira Farias Movimento de Luta pela Terra -järjestöstä. Se on yksi tahoista, jotka ovat Stora Enson yritysvastuuraportin mukaan osallisina neuvotteluissa.

Vaikka Farias kiistää sopimuksen, hän korostaa järjestönsä pitäneen oman osansa siitä. Liikkeet tuntuvat olevan valmiita myönnytyksiin 14 000 hehtaarin saamiseksi maauudistuksen piiriin. Toive lopullisen rauhan saavuttamisesta niiden avulla näyttää kuitenkin turhalta.

"Veracelin maista 50 000 hehtaaria on todellisuudessa julkisia maita. Maa, josta yritys nyt puhuu, riittää vain noin tuhannelle perheelle. Maattomia on paljon enemmän."

Yhtiötä syytetään myös puiden istuttamisesta alkuperäiskansojen maille, viljelymaiden muuttamisesta vihreäksi autiomaaksi ja viljelijöiden ajamisesta kaupunkien slummeihin.

Järjestöistä suurin ja tunnetuin, Maattomien maatyöläisten liike MST, sanoo sopimuksen olevan ainoastaan selluyhtiön ja osavaltion viranomaisten välinen. MST kertoo jatkavansa taistelua Veracelia vastaan, vaikka ratkaisuun hehtaareista päästäisiinkin. Liikkeen mukaan kyse ei ole kamppailusta vain yhtä yritystä vaan koko jättiviljelmiin perustuvaa mallia vastaan.

Selluyhtiö sanoo tuovansa syrjäseuduille kehitystä ja työpaikkoja. Sen mukaan valtaosa puupelloista oli ennen karjalaidunta, joka ei juuri työllistä.

Veracel on valmis kaksinkertaistamaan toimintansa, mutta toistaiseksi laajennuspäätöstä ei ole tehty. Stora Enso on hiljattain investoinut Uruguayhin, jossa sen uusi Montes del Platan sellutehdas aloitti toimintansa viime vuonna. Toinen omistaja Fibria taas on investoinut Mato Grosso do Sulin osavaltiossa toimivaan sellutehtaaseensa.

Illalla rekkojen kuhina jatkuu sellutehtaan portilla. Hökkelikylässä tulisijat tuikkivat pimeyteen valoa. Valtauksiin osallistuvat maattomat sanovat taistelevansa elintilastaan.

"Veracelin edustaja pyysi viimeksi tavatessamme, että miettisin sanomisiani, koska heidän pitää antaa niistä selitys osakkeenomistajille. Minusta omistajien pitäisi antaa meille hyvä selitys siitä, miten olemme joutuneet tällaiseen jamaan", sanoo Juenildo Oliveira Farias.

 

Kirjoittaja ja kuvaaja vierailivat Eunápolisissa marraskuussa.

Maria Manner HS
Eunápolis

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat