Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rämpivä Altia hakee nousua miedoilla ja hintavilla juomilla

Väkevistä tunnettu Altia haluaa tuoda markkinoille keveyttä – mutta myös kalliimpaa, sillä räpiköivä talous on saatava kuntoon

Talous
 
Mika Ranta HS
Viinin laatupäällikkö Juha Kahima katsoo, kun kone pudottaa täyden valkoviinipussin pahvilaatikkoon.
Viinin laatupäällikkö Juha Kahima katsoo, kun kone pudottaa täyden valkoviinipussin pahvilaatikkoon. Kuva: Mika Ranta HS

Suomalaiset juovat entistä vähemmän. Etenkin väkeviä. Tämä on jonkinasteinen ongelma yritykselle, jonka perään Google-haku tarjoaa sanaa "Koskenkorva".

"Markkina tulee alas", kiteyttää Altian toimitusjohtaja Pekka Tennilä.
Sama tilanne on Altian koko päämarkkina-alueella eli Pohjoismaissa.

Altia on rämpinyt viime vuodet, ja edellinen toimitusjohtaja Antti Pankakoski sai potkut kehnon liiketaloudellisen kehityksen takia. Viime vuoden luvut eivät ole vielä julkisia, mutta toissavuonna yhtiön kannattavuus kutistui liikevoittoprosentilla mitattuna lähelle nollaa. Tosin kun kertaerät siivotaan pois, liiketulosta kertyi sentään yli 17 miljoonaa euroa.

"Viime vuosi oli edelleen haasteellinen, eikä markkina kasva tänäkään vuonna", kesäkuusta lähtien Altiaa johtanut Tennilä muotoilee.

Yrityksen pitäisi kuitenkin kasvaa. Ja tässä tapauksessa myös parantaa kannattavuuttaan roimasti.

"Kannattavuuden parantaminen on ykköstavoite", Tennilä sanoo.

Se on tietysti myös omistajan halu. Altia on valtionyhtiö, jonka maan nykyinen hallitus laittoi myyntiin.

Tennilä kiistää, että hänelle olisi annettu tehtäväksi laittaa firma myyntikuntoon.

"Enkä koe, että olisimme jotenkin koko ajan myynnissä yhtään sen enempää kuin mikä tahansa muukaan yritys. Myyminen nousee esiin aina parin vuoden välein. Se ei vaikuta tekemiseemme vaan keskitymme kilpailukykymme parantamiseen. Asiakkaat ja partnerit sitä tietysti kyselevät ja joudumme selittämään asiaa."

Suhina vain käy, kun keltaisella nesteellä täytetyt pussukat litsahtavat liukuhihnalle. Seuraava kone pudottaa muovipussit pahvipakkaukseen. Vielä pohjan sulkeminen ja paketti on valmis: keltainen hanapakkaus Chill out -viiniä.

Altian Rajamäen-tehtaan linjastolla Nurmijärvellä kulkevat valkoviinipönikät kuvaavat alkoholimarkkinoilla tapahtuvaa muutosta laajemminkin.

Kuluttajat haluavat nyt keveyttä ja raikkautta. Suomessa valkoviinien ja rosén kulutus kasvaa, punaviinien supistuu. Väkevien kulutus vähenee selvästi.

Chill out -sarja on sekä Suomessa että Ruotsissa Altian myydyin viini, vielä toissavuonna Suomessa myytiin eniten El Tiempoa.

Altia selittää Chill outin suosiota kuluttajien vaihtelunhalulla. Pahvitönikät hehkuvat Rajamäen tehtaalla kaikissa mahdollisissa sateenkaaren väreissä, kun sarjaan kehitellään jatkuvasti uusia vaihtoehtoja. Altia uskoo, että kuluttaja haluaa kokeilla aina uudenlaista viiniä. Chill out -sarjaa ei ole sidottu mihinkään tiettyyn maahan tai edes maanosaan, vaan siihen kuuluu viinejä eri lähtömaista ja rypäleistä

Myös hanapakkaukset kasvattavat suosiotaan. Alkossa myydystä viinistä yli kolmannes myydään hanapakkauksessa – Ruotsissa ja Norjassa jo yli puolet.

Toimitusjohtaja Tennilä uskoo, että kutistuvalla markkinalla Altia voi löytää kasvua kahdella tavalla.

Kuka?

Konjakin ystävä

Pekka Tennilä

 Kauppatieteiden maisteri Pekka Tennilä, 45, on johtanut Altiaa kesäkuusta lähtien.

 Kaupallisesti suuntautunut Tennilä on tottunut työskentelemään vahvojen brändien kanssa. Ennen Altiaa hän työskenteli panimokonserni Carlsbergillä. Hän on toiminut Carlsbergin Baltian-toimintojen vetäjänä, Saku-panimon toimitusjohtajana Virossa sekä vastannut Sinebrychoffin viennistä. Tennilä on työskennellyt myös Kellogg Companyssa ja Leafillä.

 Vapaa-ajalla Tennilä toimii 11-vuotiaan tyttären harrastuskuskina, pelaa pallopelejä tai laskee pulkkamäkeä 3-vuotiaan poikansa kanssa, lenkittää perheen kultaista noutajaa, laskettelee tai hiihtää.

 Tennilä on konjakin ystävä ja valitsee ruuan kanssa punaviiniä.

Ensimmäinen keino ovat innovaatiot eli uutuudet. Toinen on lisäarvon tuottaminen eli suomeksi kovempi hinta. Jos myydään vähemmän, on myytävä entistä kalliimpaa.

"Pitää reagoida muutoksiin nopeasti, mutta olla myös itse luomassa kuluttajatrendejä. On oltava aina jotain uutta tarjottavaa", Tennilä perustelee innovaatioiden tärkeyttä.

Uutuuksia voi kuitenkin rakentaa vanhalle pohjalle. Altia hyödyntää lanseerauksissaan omia ykkösmerkkejään.

Koskenkorvasta tuotiin markkinoille "miedompi", 30-prosenttinen versio. Ruotsissa hyödynnettiin johtavan konjakkimerkin Gröndstedtin brändiä. Altia lanseerasi joulukuussa samalla nimellä ensimmäisen oman samppanjansa.

Erä myytiin Ruotsissa loppuun, mutta Tennilän mukaan lisää on tulossa. Voi olla, että Altia tuo oman samppanjan myös Suomen markkinoille.

"Se on yksi hyvä mahdollisuus. Konsepti on meille uusi, ja se lähti vetämään Ruotsissa tosi hyvin, joten totta kai olemme innoissamme."

Molemmat uutuudet vastaavat keveyden vaatimukseen. Altia kehittelee koko ajan myös viinejä, joissa on normaalia pienempi alkoholipitoisuus. Ruotsissa kasvaa myös kokonaan alkoholittomien viinien kysyntä.

Fakta

Alkosta erillinen yhtiö

 Altia on suomalainen valtionyhtiö, joka toimii Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Virossa ja Latviassa. Altia on markkinajohtaja Suomessa ja Ruotsissa.

 Altia valmistaa alkoholia, tuo sitä maahan, pakkaa ja pullottaa, markkinoi ja myy.

 Altialla on viinatislaamo Koskenkorvalla Etelä-Pohjanmaalla, alkoholijuomatehdas Rajamäellä Nurmijärvellä ja tuotantolaitos Tabasalussa Virossa. Ranskassa yhtiöllä on konjakin tuotantoa.

 Tunnettuja tuotemerkkejä ovat mm. Jaloviina, Renault, O.P. Anderson -akvaviitti, Saaremaa Vodka sekä viineistä El tiempo, Magyar, Fresita ja Two Oceans.

 Altian isoimmat asiakkaat ovat vähittäismyyntimonopolit kolmessa maassa: Alko, Systembolaget (Ruotsi) ja Vinmonopolet (Norja). Muita asiakkaita ovat ravintolat, ruokakaupat, maahantuojat.

 Altian liikevaihto on viime vuosina pienentynyt. Vuonna 2013 se oli vajaat 480 miljoonaa euroa. Liikevoitto kutistui 2013 alle miljoonaan euroon, kun kahtena edellisvuonna se oli noin 30 ja 35 miljoonaa euroa. Ilman kertaluonteisia eriä tulos tosin oli yli 17 miljoonaa euroa plussalla.

 Altia työllistää yli tuhat henkeä, joista yli puolet Suomessa.

 Lisäksi Altia valmistaa teollisuusetanolia sekä liemirehua sikaloille ja tärkkelystä paperiteollisuudelle.

Lisäarvon saaminen eli hintavammat tuotteet eivät ole helppo keino tilanteessa, jossa talous rämpii, kuluttajien ostovoima junnaa ja matkustajatuonti ja rajakauppa kukoistavat.

"Mikään ei tule ilmaiseksi. Mutta on se mahdollista, asiat on vain tehtävä vielä paremmin", Tennilä sanoo.

Viime vuonna Altia lanseerasi vuosikymmenten tauon jälkeen uudelleen vanhimman Jaloviinansa, kieltolain jälkeen tulleen Jaloviina Ekstran. Se maksaa 15–30 prosenttia enemmän kuin tavallinen jallu.

Alkoholiyhtiön kannalta hyvä merkki on, että yli 30 euron viinipöniköiden ja 10–15 euron hintaryhmän viinipullojen myynti kasvaa nyt nopeimmin. Alkossa myydyistä pulloviineistä 80 prosenttia on silti halvempia, alle 10 euron viinejä.

Altia tunnetaan etenkin väkevistä kuten Koskenkorvasta, Skåne Akvavitista sekä Renault- ja Gröndstedt-konjakeista. Yhä enemmän viinatalo on nyt myös viinitalo.

Rajamäellä pakataan viinejä jo noin 20 miljoonaa litraa vuodessa, kun vielä viisi vuotta sitten määrä oli tästä puolet, 10 miljoonaa litraa.

Vuonna 2010 Altia osti Pernod Ricardilta Chill out -viinit ja Blossa-glögin, mikä kasvatti viinipuolta.

Paljon muutakin on tehty. Uusia tuotteita kehitetään, mistä oma samppanja ja vähän alkoholia sisältävät viinit ovat esimerkkejä.

Myös pakkauksia keksitään uusiksi. Altia on ryhtynyt pakkaamaan viinejä muovipulloihin. Muovi on kevyempi kantaa Alkosta kotiin. Myös pikkuviinipulloja tuodaan valikoimiin. Pahvitöniköiden lisäksi viiniä pakataan myös pelkkään pystyssä seisovaan muovipussiin.

Viinin parissa työskentelevät on yhdistetty omaksi tiimikseen, ikään kuin firmaksi firman sisään. Näin valikoimaan otettavien viinien etsijöillä on oman ammatillisen kunnianhimon lisäksi vahva bisnessyy valita myyntiin mahdollisimman hyviä viinejä.

"Meillä on vahva markkina-asema, vahvoja brändejä ja hyviä ihmisiä. Se on hyvä pohja, mistä kannattavuutta voi rakentaa", Tenillä luottaa.

Tennilän mukaan yhtiö hakee tänä vuonna "merkittävää kannattavuuden parantamista".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat