Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puunjalostajille voitto sähkön tukikiistassa

Järeällä puulla tuotetun sähkön tuki todennäköisesti puolittuu

Talous
 
Timo jaakonaho lehtikuva
Joensuussa Fortumin voimalaitos tuottaa sähköä ja lämpöä polttamalla puuta. Lisäksi laitos valmistaa bioöljyä metsähakkeesta.
Joensuussa Fortumin voimalaitos tuottaa sähköä ja lämpöä polttamalla puuta. Lisäksi laitos valmistaa bioöljyä metsähakkeesta. Kuva: Timo jaakonaho lehtikuva

Jos lobbauksesta jaettaisiin kunniamerkkejä, metsäyhtiöiden etujärjestö Metsäteollisuus ansaitsisi suurristin tammenlehvillä. Lakitaistelussa metsähakkeen sähkötuesta järjestö on kepittänyt vastustajansa äänin 1–37. Tuo yksi ääni kuuluu Metsäteollisuudelle.

Valtioneuvosto lähettää todennäköisesti ensi torstaina lain metsähakkeella tuotetun sähkön tuotantotuesta eduskuntaan. Lakia valmistelee työ- ja elinkeinoministeriö, jonka mukaan esitys ei vielä ole aivan valmis. Ministeriö odottaa lakiesitykselle poliittista ohjausta.

Ministeriö on saanut joulukuussa julkaistusta lakiluonnoksesta 42 lausuntoa. Esityksen ydin on, että järeän, esimerkiksi selluloosaksi kelpaavan raakapuun tuki puolitetaan.

Lausunnon antajista 37 pitää lakiesitystä huonona. Tähän joukkoon kuuluvat muun muassa maa- ja metsätalousministeriö, Metsähallitus, Suomen Sahat, MTK ja energiateollisuuden järjestöt sekä monet sähkö- ja lämpöyhtiöt.

Lakia kannattaa Metsäteollisuus, mutta sekään ei ole tyytyväinen. Sen mielestä haketta ei pitäisi tukea lainkaan.

Lakihanke liittyy elinkeinoministeriön tavoitteeseen edistää kotimaisten polttoaineiden, turpeen ja puun, käyttöä ja häätää kivihiili energiamarkkinoilta.

Päämäärään päästään alentamalla turpeen veroa. Kun sitä alennettiin, syntyi ongelma. Turvetta ei luokitella uusiutuvaksi energiaksi.

Jotta Suomi täyttäisi Euroopan unionin asettaman uusiutuvan energian velvoitteen, puun polttoa pitää kasvattaa.

Sähkön tuotannossa puu ei pärjää omin voimin, joten turpeen verotuksen alennuksen yhteydessä puun tuotantotukea korotettiin tuntuvasti. Viime vuonna se oli 13,1 euroa megawattitunnilta, mutta tänä vuonna se on 15,9 euroa ja ensi vuonna 18 euroa megawattitunnilta. Yhden megawattitunnin tuottamiseen tarvitaan puoli kiintokuutiometriä puuta.

Puun tuotantotuen korotus aiheutti uuden pulman.

Metsäteollisuuden mielestä energiateollisuuden kyky maksaa puusta parani liian paljon. Puunjalostajat pelkäävät, että energiayhtiöt eivät enää tyydy risuihin, rankoihin ja kantoihin, vaan ne rupeavat ostamaan helpommin korjattavaa kuitupuuta.

Puunjalostajien laskelmien mukaan 15,9 euron tuotantotuesta raakapuun hintaan voi liukua 9,5 euroa kuutiolta. Energiapuun kantohinta – kaatamattoman puun arvo metsässä – on viisi euroa kuutiolta. Kun tuki ja kantohinta yhdistetään, päästään likimain sellupuun kantohintoihin.

Jos sellu- ja energiapuista maksetaan yhtä paljon, metsänomistajan kannalta on yhdentekevää, meneekö puu sähkön vai sellun tekemiseen. Puunjalostajat pelkäävät, että hakkeen sähkötuki nostaa kuitupuun hintaa.

Elinkeinoministeriön ratkaisu on, että energiatuki puolitetaan, jos sähköyhtiö ostaa järeää puuta. Tällöin tuesta liukuisi raakapuun kuutiohintaan viisi euroa, jolloin energiapuu häviäisi hintakilpailussa sellupuulle noin viisi euroa kuutiolta.

Metsäteollisuuden edustajien mielestä hakkeen sähkötuen leikkuri on välttämätön, jotta metsäyhtiöt uskaltaisivat investoida Suomeen. Yhtiöiden mielestä puun keittäminen selluksi on viisaampaa kuin puun polttaminen sähköksi.

Kansanedustajille on vihjailtu, että Metsä Groupin Äänekosken sellutehtaan investointi on vaarassa, jos lakiesitystä ei hyväksytä. Yhtymä tekee miljardi-investoinnistaan lopullisen rakentamispäätöksen tänä keväänä.

Metsä Groupin sellujohtajan Ilkka Hämälän mukaan puumarkkinaa ei pidä vääristää tukiaisilla, mutta vireillä oleva lakihanke ei kaada tai vahvista lopullista päätöstä. Hämälän mukaan raaka-aineen ohella ratkaisuun vaikuttavat monet muutkin seikat.

Jos lakiesitys menee eduskuntaan, sitä käsitellään talousvaliokunnassa. Sen puheenjohtaja on keskustalainen kansanedustaja Mauri Pekkarinen, joka ministerivuosiltaan tuntee energia-asiat läpikotaisin.

Hänen mielestään tukileikkuria ei tarvita, ja hänen mukaansa pelot kuitupuun ohjautumisesta energiakattiloihin ovat aiheettomia. Hän ei myöskään usko, että kantohinnat nousisivat mainittavasti, jos lakiesitys hylättäisiin.

Talousvaliokunnan jäsenet Marjo Matikainen-Kallström (kok), Pia Kauma (kok) ja Jukka Kärnä (sd) ja Kaj Turunen (ps) ovat sitä mieltä, että kuitupuuta ei pidä polttaa vaan jalostaa korkeamman jalostusasteen tuotteiksi.

Jos lakiesitys hyväksytään, ainakin kirjanpitäjät ja tarkastajat saavat lisää töitä. Lain perusteluissa sanotaan, että sähköyhtiön on kirjanpidossaan eriteltävä jakeet, jotka olisivat kelvanneet sellutehtaille ja sahoille. Näin varmistetaan, että sähköyhtiö ei saa liikaa tukea.

Korkeamman jalostusasteen puuksi lakiesitys määrittelee tuoreen pölkyn, joka on vähintään kolme metriä pitkä ja latvasta halkaisijaltaan vähintään kuusi senttimetriä.

Korjaus 25.1. kello 12.10: Lakiesitys käsitellään talous-, ei lakivaliokunnassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat