Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyötyjiä ovat muun muassa katumaasturien kuljettajat, öljylämmittäjät, Finnair ja Kiina

HS selvitti, kuka hyötyy öljyn hinnan laskusta

Talous
 
Chris Ladd Getty Images
Öljynjalostamo iltahämärässä Walesin Pembrokeshiressa.
Öljynjalostamo iltahämärässä Walesin Pembrokeshiressa. Kuva: Chris Ladd Getty Images

Öljyn hinnan lasku on ollut viime syksyn ja tämän talven iloisin talousuutinen. Tai riippuu keneltä kysyy.

Öljyalen tuomat säästöt jakautuvat kovin epätasaisesti.

HS selvitti, mitkä valtiot ja yritykset hyötyvät halvasta öljystä eniten ja millaisille kuluttajille kertyy säästöä.

Yksilötasolla vertailu on kaikkein helpoin. Ne ihmiset säästävät, jotka käyttävät paljon öljytuotteita, kuten bensiiniä, dieseliä ja kevyttä polttoöljyä.

Keskimääräisen öljylämmitteisen omakotitalon säästöt ovat öljyn nykyhinnoilla noin 500 euroa vuodessa verrattuna viime kesän hintatasoon. Tyypillisen autoilijan bensiinikulut puolestaan alenevat noin 300–400 euron verran.

Vielä 2000-luvun alussa säästöt olisivat olleet suurempia. Nykyään autot kuluttavat selvästi vähemmän bensiiniä. Öljyllä lämmitettävien talojen osuus on vähentynyt vuosituhannen vaihteesta noin 250 000:sta 200 000:een.

Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius muistuttaa, että öljyn hinnan laskulla on talouteen dynaamisia vaikutuksia, joista kaikki hyötyvät.

"Öljyn hinnan laskulla on epäsuoria vaikutuksia, ja sitä kautta nekin saavat hyötyä, jotka eivät lämmitä öljyllä tai omista omaa autoa. Taloudellinen aktiviteetti saa tästä tukea", Helenius sanoo.

Entäpä yritykset?

"Suurimmat hyötyjät Helsingin pörssin yhtiöistä ovat niitä, joiden kustannuksista merkittävä osa menee polttoaineisiin", sanoo Nordean osakestrategi Eero Färkkilä.

Ilmeinen esimerkki on lentoyhtiö Finnair. Öljyn hinnanlaskun merkitys Finnairin tulokseen on huomattava, jopa kymmeniä miljoonia euroja. Tosin hyöty näkyy tuloksessa viipeellä, sillä Finnair on suojautunut johdannaisilla hintojen vaihtelulta.

Öljypohjaisten raaka-aineiden hankintakuluissa säästävät ainakin muoviputkia valmistava Uponor, ruokapakkauksia valmistava Huhtamäki, rengasyhtiö Nokian Renkaat ja maalintekijä Tikkurila. Kahta jälkimmäistä tosin painaa Venäjän markkinatilanne, joka on huonontunut juuri öljyn hinnan laskun seurauksena.

Färkkilän mukaan häviäjiä Suomen yrityksistä löytyy vain vähän. Öljyn hinnan lasku kurittaa ensisijaisesti öljyalan yhtiöitä, joihin Helsingin pörssissä lukeutuu vain Neste Oil. Sekään ei kärsi öljyn hinnan laskusta, koska se ainoastaan jalostaa öljyä eikä tuota sitä.

Joukossa on kuitenkin muutamia yhtiöitä, jotka voivat kärsiä öljyinvestointien kuihtumisesta.

Kemira toimittaa kemikaaleja Yhdysvaltojen liuskekaasuteollisuudelle. Kyseinen liiketoiminta-alue ei ole kooltaan merkittävä, mutta se on kannattava ja kasvava.

Offshore-öljynporauksen investointien odotetusta hiipumisesta kärsivät puolestaan lastinkäsittelykoneita valmistava Cargotec sekä laivanmoottoreita ja voimalaitoksia valmistava Wärtsilä.

Handelsbankenin Helenius korostaa merkitystä, joka yritysten kannattavuuden paranemisella on Euroopan ja Suomen taloudelle. Yritysten tulokset ovat kehittyneet Euroopassa viime vuosina nihkeästi, ja siksi kaikki apu öljyn hinnan alenemisesta tulee tarpeeseen.

Valtioidenkin osalta suurimmat öljyn kuluttajat voittavat eniten. Niihin lukeutuvat Kiina ja Yhdysvallat.

Öljynviejämaat puolestaan kärsivät.

Suurin osa Euroopan maista putoaa näiden väliin, niin myös Suomi.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan laskelmassa Suomi hyötyy hieman vähemmän kuin euromaat keskimäärin. Suomen ongelma on tässäkin tapauksessa Venäjä.

Venäjä kärsii pahasti öljyn hinnan laskusta, ja Venäjän talouden ongelmat syövät suomalaisyritysten vientiä Venäjälle.

Finanssiryhmä OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi, että ilman Venäjä-ongelmaa Suomi hyötyisi halvasta öljystä muuta euroaluetta enemmän.

"Olisin Etlan arvioon nähden hieman positiivisempi siinä, mikä öljyn hinnan laskun vaikutus Suomen talouteen voisi olla", Heiskanen sanoo.

OIKAISU 5.2.2015 Öljyn hintaa koskeneessa grafiikassa on virhe. Finnair säästää polttoainekuluissa laskennallisesti 180 miljoonaa euroa vuodessa, ei 10 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat