Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordean ennusteen mukaan osinkojen määrä kasvaa

Osinkotuotto on Suomessa parempi kuin Euroopassa ja Yhdysvalloissa keskimäärin

Talous
 

Nordean ennusteen mukaan kaikkien pörssiyhtiöiden yhteenlasketut osingot kasvavat 10,6 miljardiin euroon, mikä olisi 12 prosenttia enemmän kuin 2014 maksetut osingot.

Laskelmasta on poistettu Nokian viime vuonna maksama lisäosinko, joka johtui matkapuhelinliiketoiminnan myymisestä ohjelmistoyhtiö Microsoftille.

Vuoden 2013 tuloksista pörssiyhtiöt maksoivat viime vuonna osinkoja 9,4 miljardia euroa.

"Helsingin pörssin osinkotuotto olisi parempi kuin päämarkkinoilla, niin kuin se on tyypillisesti ollut aiempinakin vuosina. Yhtiöt eivät ole juuri tehneet suuria investointeja, ja taseet ovat vahvistuneet", arvioi Nordean osaketutkimuksen pääanalyytikko Harri Taittonen.

Päämarkkinoilla hän tarkoittaa osinkotuottoa euroalueen ja Yhdysvaltojen pörssissä keskimäärin. Helsingin pörssissä osinkotuotto olisi ennusteen mukaan 3,8 prosenttia, euroalueella 3,3 prosenttia ja Yhdysvalloissa 1,9 prosenttia.

"Euro on kuitenkin heikentynyt niin hiljattain, että siitä seuraavat odotukset paremmasta tuskin aiheuttavat suuria muutoksia osinkopäätöksiin vielä tänä vuonna. On mahdollista, että tulevaisuudessa osingot kasvavat enemmän."

Osinko on yhtiön osakkeenomistajilleen maksama voitto-osuus tuloslaskelman viimeisestä rivistä eli nettotuloksesta.

Osingon maksamisesta päättää yhtiökokous. Ehdotuksen osingon maksamisesta tai maksamatta jättämisestä tekee yhtiön hallitus.

Osinkotuotto tarkoittaa osingon ja osakkeen nykyisen hinnan suhdetta. Jos osakkeen hinta on kymmenen euroa ja jokaista osaketta kohti maksetaan osinkoa 0,50 euroa, osinkotuotto on viisi prosenttia.

Vaikeassa suhdanteessa verraten suuria osinkoja voi tulkita kahdella tavalla. Yhtäältä ne voivat kertoa siitä, että yhtiön lähiajan näkymät ovat hyvät ja hallitus uskoo yhtiön tulevaisuuteen.

Toisaalta tulokset ovat yhä historiallisessa vertailussa verraten vaatimattomia, jolloin runsaat osingot voivat olla merkki siitä, että yrityksillä ei ole tiedossa kannattavia investointikohteita.

Pitkällä aikavälillä investoinnit ovat yleensä tärkein keino yhtiön liiketoiminnan ja arvon kasvattamisessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat