Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teollisuuden tuloskausi alkaa mukavassa myötätuulessa

Pörssissä noteerattujen teollisuusyhtiöiden tuloskausi alkaa tällä viikolla. Odotukset ovat varovaisen myönteiset. Säästötoimet ovat parantaneet kannattavuutta, eikä tulosvaroituksia ole tullut loppuvuonna. Heikkenevän euron toivotaan auttavan vientiyrityksiä.

Talous
 
Seppo Solmela
Helsingin pörssissä noteerattujen teollisuusyhtiöiden tuloksiin odotetaan varovaisia parannuksia.
Helsingin pörssissä noteerattujen teollisuusyhtiöiden tuloksiin odotetaan varovaisia parannuksia. Kuva: Seppo Solmela

Helsingin pörssissä noteerattujen teollisuusyhtiöiden tuloskautta värittävät myönteiset odotukset.

Finanssiyhtiö Nordean ennusteen mukaan teollisuusyhtiöiden yhteenlaskettu liikevoitto on parantunut loka–joulukuussa 12 prosenttia viime vuoden samasta ajankohdasta, huolimatta liikevaihdon supistumisesta.

"Tulosvaroituksia ei ole loppuvuonna juuri tullut. Teollisuusyritykset ovat ennusteemme mukaan parantaneet kannattavuuttaan", sanoo Nordean osaketutkimuksen pääanalyytikko Harri Taittonen.

Etenkin metsäyhtiöt ja konepajayhtiöt sekä verkkolaitteita valmistava Nokia ovat Taittosen mukaan onnistuneet parantamaan tuloksiaan.

Niiden näkymät ovat kirkastuneet euron heikkenemisen takia. Euron heikkeneminen alkoi jo viime syksynä, mutta se kiihtyi vasta vuoden lopulla.

"Euron heikkeneminen tulee varmasti näkyviin, mutta se vie jonkin aikaa. Kun otetaan huomioon vielä kustannusten pieneneminen, yritysten kilpailukyvyn paranemisen pitäisi jatkua tämän vuoden aikana. Jos yritykset alkavat saada euron heikkenemisen takia lisää tilauksia, se vaikuttaa nopeasti tuloksiin. Viime vuosien aikana yritykset ovat kovan paineen alla tehostaneet toimintaansa selvästi", Taittonen sanoo.

Viime vuoden lopussa euron heikkenemistä kiihdyttivät todennäköisesti sijoittajien ennakko-odotukset siitä, että Euroopan keskuspankki alkaa ostaa eurovaltioiden joukkolainoja. Kustannuksia on toiminnan tehostamisen ohella pienentänyt myös syksyn mittaan kiihtynyt öljyn halpeneminen.

Euroopan keskuspankki ilmoitti viime torstaina käyttävänsä syyskuun 2016 loppuun mennessä ainakin 1 140 miljardia euroa rahapoliittiseen elvytykseen. Se alkaa ensi kerran historiansa aikana ostaa laajamittaisesti eurovaltioiden joukkolainoja.

Suurten pörssiyhtiöiden tuloskausi alkaa keskiviikkona, jolloin loka–joulukuun osavuosikatsauksen julkaisee finanssiyhtiö Nordea. Torstaina katsauksen julkaisevat verkkolaitteita valmistava Nokia, hissejä ja liukuportaita valmistava Kone, konepajayhtiö Wärtsilä ja teleoperaattori Telia-Sonera.

Teollisuusyhtiöiden noin 12 prosentin liikevoiton paranemista ennustaa myös varainhoitoyhtiö eQ:n salkunhoitaja Hannu Angervuo. Tosin hän korostaa, että vuoden 2013 vertailuajankohta oli poikkeuksellisen heikko.

Angervuo arvioi myös, että liikevoittoaan kasvattivat eniten metsäyhtiöt ja konepajayhtiöt. Energiayhtiöiden ja teleoperaattoreiden loppuvuoden tuloskehityksen Angervuo ennustaa olleen vakaata.

"Euron heikkenemisellä on suuri vaikutus vientiyhtiöihin. Näkymät ovat paremmat kuin pitkään aikaan EKP:n ratkaisun takia."

Euron heikkenemisen takia vientiyhtiöiden pitäisi menestyä paremmin kansainvälisessä kilpailussa. Lisäksi niiden tulot euroissa kasvavat.

Pääasiassa Suomessa toimivalla yhtiöillä on todennäköisesti yhä vaikeuksia.

"Kotimarkkinoiden yhtiöillä on vaikeuksia, koska kuluttajien ostovoima on heikentynyt. Käteen jäävät tulot ovat pienentyneet."

Pitkään jatkuneista vaikeuksista huolimatta suomalaiset teollisuusyhtiöt ovat vakavaraisia.

Nordean ennusteen mukaan niiden yhteenlaskettu nettovelka oli 20,6 miljardia euroa joulukuun lopussa. Edellisen vuoden lopussa nettovelka oli 30,4 miljardia euroa.

Nettovelkaantumisaste on Nordean ennusteen mukana supistunut vertailuajanjaksolla 25 prosenttiin. Joulukuun lopussa 2013 se oli 38 prosenttia.

Yksi syy velkaantumisen kevenemiseen on vähäiset investoinnit.

Nettovelkaantumisaste kertoo yrityksen nettovelan suhteen yrityksen omaan pääomaan. Nettovelka lasketaan vähentämällä yrityksen korollisista veloista kassavarat.

Yritykset käyttävät nettovelkaantumisasteesta englanninkielistä termiä gearing tai net gearing.

Nyrkkisääntönä voi pitää, että yli sadan prosentin nettovelkaantumisaste on huono. Silloin yrityksellä on vaikeuksia saada rahoitusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat