Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikin kuuntelusta maksaisi melkein joka neljäs

Lähes 40 prosenttia suomalaisista ei halua maksaa mistään verkon palvelusta

39 prosenttia suomalaisista ei ole valmis maksamaan verkossa esimerkiksi musiikin kuuntelusta, selviää HS-gallupista

Talous
 
Sami Kero HS
Lauri Huikko, 26, kuuntelee musiikkia Spotify-palvelusta Helsingin rautatieasemalla odotellessaan lähijunaa. Hän maksaa palvelusta kymmenen euroa kuussa.
Lauri Huikko, 26, kuuntelee musiikkia Spotify-palvelusta Helsingin rautatieasemalla odotellessaan lähijunaa. Hän maksaa palvelusta kymmenen euroa kuussa. Kuva: Sami Kero HS

HS-gallupin mukaan 39 prosenttia suomalaisista ei ole valmis maksamaan verkossa esimerkiksi musiikin kuuntelusta, sanomalehtien lukemisesta tai luotettavasta valokuvien säilyttämisestä. Tämä selviää Helsingin Sanomien TNS Gallupilla teettämästä kyselystä.

Opiskelijat ovat muita valmiimpia käyttämään rahojaan verkkopalveluihin. Kyselyn mukaan heistä keskimääräistä harvempi vastustaa sitä, että joutuisi tulevaisuudessa maksamaan joistain verkossa nyt ilmaiseksi käytettävistä palveluista.

Juha-Matti Kahilakoski ja Maria Nieminen.
Juha-Matti Kahilakoski ja Maria Nieminen.

Teologian opiskelijat Juha-Matti Kahilakoski ja Maria Nieminen käyttävät puhelimensa avulla monenlaisia ilmaisia palveluita, esimerkiksi verkkopankkia, sähköpostipalvelu Gmailia, musiikkipalvelu Spotifyta, videopalvelu Youtubea sekä sosiaalisen median palveluja, kuten Facebookia ja Twitteriä.

"Palveluista on hyötyä. Asioiden hoitaminen yksinkertaisesti nopeutuu, ja palvelut tarjoavat viihdykettä", Nieminen sanoo.

Molemmat katsovat myös tv-sarjoja suoratoistopalvelu Netflixistä ja maksavat siitä noin kymmenen euroa kuussa.

Nieminen ja Kahilakoski arvioivat, että voisivat tulevaisuudessa maksaa palveluista vähän.

"Sitten kun siirryn työelämään ja säännöllisiin tuloihin, voisin maksaa Spotify Premiumista. Myös muista palveluista muutaman euron vuodessa, jos ne ovat todella hyviä", Kahilakoski sanoo.

Spotify Premium on maksullinen versio musiikkipalvelu Spotifysta.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 HS:n tilaamassa ja TNS Gallupin tekemässä tutkimuksessa 1 004 haastateltavaa vastasi joukkoon kysymyksiä Gallup Kanava -internet-paneelissa 5.–10. joulukuuta.

 Tulosten virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä.

 Tutkimusotos edustaa 17–74-vuotiasta väestöä. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat eivät olleet mukana kyselyssä.

HS:n kyselyn mukaan käyttömaksut eivät istu viestien lähettämiseen, videoiden katselemiseen tai sosiaaliseen mediaan. Vain harva avaisi lompakkoaan asioidakseen verkossa julkisen vallan kanssa.

Kyselyyn vastanneista kahdeksan prosenttia voisi kuitenkin periaatteessa maksaa pankkiasioinnista tai nykyisin maksuttomien televisiokanavien katselusta.

Ilmaisten palveluiden on tarjottava selvästi jotakin lisää, jotta kuluttaja suostuisi maksamaan niistä, kertoo ruotsinkielisen kauppakorkeakoulun Hankenin markkinoinnin professori Jaakko Aspara.

Hän puhuu taloustieteilijä Daniel Kahnemanin ja psykologi Amos Tverskyn vuonna 1979 kehittämästä prospektiteoriasta. Teoria kuvailee, miten ihminen päättää epävarmuuden edessä.

"Prospektiteorian mukaan kuluttajaa kirpaisee rahan menetys enemmän kuin mitä hän iloitsee saadessaan samanarvoisen rahan tai hyödyn. Tämä on osasyy, miksi aiemmin ilmaiseksi tarjotusta verkkopalvelusta maksaminen tuntuu menetykseltä, vaikka maksullisessa versiossa olisi jokin lisähyöty."

Aspara huomauttaa, että maksuhalukkuus riippuu täysin palvelusta. Esimerkiksi Youtube-videoita ja perustelevisiokanavia voi Suomessa katsoa ilmaiseksi.

"Näistä suomalaiset eivät olisi valmiita maksamaan."

Moni uusi yritys joutuu pohtimaan, miten palvelun tai tuotteen ansaintalogiikka voidaan sovittaa kulutustottumusten muutokseen.

Viime vuosien onnistuneimpiin suomalaisiin yritystarinoihin lukeutuu peliyhtiö Supercell. Sen pelien pelaaminen on aluksi ilmaista, mutta pelissä pärjää paremmin, jos ostaa lisäosia.

Malli toimii, kun kuluttajista ilmainen tuote on niin hyvä, että he ovat valmiita jopa maksamaan siitä.

Liikuntapalveluja välittävä suomalainen Sportsetter on joutunut miettimään, miten kuluttajat saisi maksamaan verkkopalvelusta.

Palveluun kirjautuneet saavat kahdeksan euron kuukausimaksulla harrastaa niin paljon liikuntaa kuin yhteistyökumppanit tarjoavat. Palvelua voi kokeilla ilmaiseksi viikon verran.

"Jotta ihmiset ovat valmiita maksamaan verkkopalvelusta, tulee uuden kokemuksen olla huomattavasti parempi kuin aikaisemmat. Sportsetterillä maksat kahdeksan euroa kuussa ja saat satojen eurojen edestä liikuntaa", toteaa yrityksen perustaja Niko Karstikko.

Sportsetter onkin nimetty alan ykkössivusto Techcrunchissa urheilun Spotifyksi.

Karstikon mukaan suomalaisten ja yhdysvaltalaisten verkkopalveluiden kulutustottumuksissa näkyy valtava ero. Sportsetter toimii myös New Yorkissa.

"Suomalaiset ovat paljon varovaisempia kokeilemaan uusia palveluita kuin yhdysvaltalaiset. Suomessa ajatellaan heti, että palvelussa on jokin koira haudattuna", Karstikko sanoo.

"Jenkeissä kokeillaan ensin ja päätetään sitten, jatketaanko."

Karstikko arvioi, että itse mobiilisovelluksesta ei kuitenkaan haluta enää maksaa.

"Mutta toisaalta liikunta- ja hyvinvointiapplikaatiot ovat todella vahvassa nousussa, myös Suomessa."

Suomalaisen Singa-mobiilipalvelun toimitusjohtajan Atte Hujasen mukaan suomalaiset omaksuvat uusia palveluita eurooppalaista keskiarvoa helpommin. Hän analysoi työnsä puolesta paljon suomalaisten kulutuskäyttäytymistä verkossa.

"Suomessa maksetaan ehdottomasti hyvistä palveluista mobiilissa ja verkossa. Meillä on totuttu tiettyyn laatuun, estetiikkaan ja kuluttajanturvaan. Suomalainen suosii myös mielellään kotimaista, eli jos palvelusta löytyy suomenkielistä sisältöä, kuluttajien luottamus kasvaa."

Singa on ohjelma, jonka avulla karaoken laulaminen on mahdollista missä vain.

"Singan tapauksessa olemme lähteneet siitä, että näinkin uuden palvelun kanssa kuluttajan on ensiksi päästävä kokeilemaan tuotetta, toisekseen rakastuttava siihen kokeilun aikana ja vasta kolmanneksi alettava maksaa siitä", Hujanen kertoo.

Hän arvioi, että Suomessa eletään nyt tärkeää murrosvaihetta. Hänen mukaansa verkkopalvelut toimivat jo niin hyvin, että valtaosa voisi maksaa niistä verkossa tai kännykällä.

"Yleisesti ihmiset eivät halua kävellä kodin ja leffavuokraamon väliä aina, kun haluaisi katsoa elokuvan oman aikataulunsa mukaan. Se oli kuitenkin pitkään ainoa vaihtoehto, ja ajatuksesta on vaikeaa päästää irti."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat