Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtionyhtiöiden hallituspalkkiot ovat pienempiä kuin yksityisillä

Valtionyhtiöiden hallitusten palkkiot ovat Suomessa pienempiä kuin yksityisillä

Talous
 

Suomalaiset suuret valtion omistamat yhtiöt jäävät hallituspalkkioissaan reilusti jälkeen yksityisistä – joitain poikkeuksia lukuun ottamatta.

HS kävi läpi usean yhtiön yhtiökokouksen pöytäkirjan selvittääkseen hallituksen kiinteän palkkion vuodelle 2014. Kiinteään palkkioon ei ole laskettu mukaan kokous- ja valiokuntapalkkioita, jotka voivat joissain yhtiöissä olla merkittäviä.

Valtionyhtiöissä hallituksen puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja jäsenen palkkio jäi reilusti alle suomalaisten suurten pörssiyhtiöiden mediaanin.

"Mitä suurempi on valtion omistus, sitä selkeämpi on ero mediaaniin, nimenomaan alaspäin. Eron näkee selvästi niissä yhtiöissä, joissa on valtion määräysvalta. Niissä yhtiöissä, joissa valtion omistus on pientä, ero ei ole enää merkittävä", sanoo Alexander Incentivesin osakas Ilari Lintukangas.

Konsulttiyhtiö suunnittelee johdon kannustinjärjestelmiä.

Keskustelu valtionyhtiöiden hallitusten palkkioista heräsi viime viikolla, kun Fortum tiedotti aikeistaan korottaa hallituksensa palkkioita. Korotukset olisivat tänä vuonna 13–20 prosenttia.

Myös Neste Oilin osakkeenomistajien nimitystoimikunta kertoi suunnitelmistaan korottaa hallituspalkkioita enimmillään lähes 30 prosenttia.

Viikonlopun aikana korotuksia ennätti kritisoimaan useampi kansanedustaja, ja valtion omistajaohjauksesta vastaava kehitysministeri Sirpa Paatero (sd) lupasi, että korotuksia tullaan vielä tarkastelemaan.

Maanantaina teleoperaattori Elisan osakkeenomistajien nimitystoimikunta ehdotti, että yhtiön hallituspalkkiot säilyisivät ennallaan kuluvana vuonna. Valtio omistaa Elisasta noin kymmenen prosenttia.

Lintukankaan mukaan suomalaiset suuret valtionyhtiöt ovat jääneet reilusti jälkeen sekä suomalaisesta että pohjoismaisesta kehityksestä.

"Hyvä viesti tähän yleiseen keskusteluun on se, että ei ole mitään erillistä markkinaa valtionyhtiöiden hallitusten jäsenille. Omisti valtio sitten yhtiöstä muutaman prosentin tai enemmistön, ne toimivat ihan samoissa lainalaisuuksissa", Lintukangas sanoo.

Hän viittaa Neste Oilin hallitukseen, joka on keskimääräistä suurta suomalaista pörssiyhtiötä kansainvälisempi.

"Fakta on vaan se, että tarvittavaa hallitusosaamista ei vain aina löydy Suomesta. Tämä on kilpailtu markkina, ja näillä ammattilaisilla on rajallinen määrä aikaa sekä paljon työtarjouksia. On hyvin haastavaa, jos palkkiotaso on valtionyhtiöissä jo kotimaisiin yhtiöihin nähden alakanttiin."

Tästä on kyse

 Osakeyhtiöllä on lain mukaan oltava hallitus, jossa on usein hallitusammattilaisia.

 Hallitus valitsee toimitusjohtajan ja valvoo tämän työtä.

 Valtionyhtiöiden hallitusten jäsenten palkkioista on noussut kohu, koska Fortum ja Neste Oil suunnittelevat suuria korotuksia niihin.

 Omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd) mielestä palkkiotasoon ja korotuksiin on saatava selvät säännöt.

Valtionyhtiöt ovat jääneet Lintukankaan mukaan palkkiotasossaan reilusti alle muiden jo siksi, että niissä on vuosia noudatettu kovaa palkkiomalttia. Vuoden 2008 finanssikriisistä asti on koettu, että korotuksia on ollut vaikea perustella.

Jotkut yhtiöt näyttävät pidättäytyvän kovista korotuksista muista syistä. Lintukangas pitää esimerkiksi kovaa tulosta takovan hissi- ja liukuporrasyhtiö Koneen hallituksen varapuheenjohtajan ja jäsenten palkkioita hyvin maltillisina.

Puheenjohtaja Antti Herlinin palkkio ei tosin ole täysin vertailukelpoinen, koska hän toimii yhtiössä myös päätoimisena työntekijänä ja nostaa miljoonakorvausta.

Lintukankaan mielestä palkkiomaltille on varmasti ollut hyvät perusteet kuluneina vuosina, mutta nyt pitäisi jo katsoa eteenpäin. Esimerkiksi Neste Oilissa palkkiot ovat pysyneet käytännössä samoina kuusi vuotta.

"Jos kukaan ei tekisi palkkioille mitään missään päin maailmaa, niin tämä olisi ihan ok. Mutta me emme elä tyhjiössä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat