Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bitcoin valloittaa pientä Kemiönsaarta – konkurssiin mennyt valssaamo tuottaa nyt virtuaalirahaa

Kemiönsaaressa voi ostaa kaupasta leipää bitcoineilla. Valssaamo muuttui virtuaalirahatehtaaksi.

Talous
 
Virtuaaliraha bitcoinilla voi ostaa jo ruisleipääkin
Virtuaaliraha bitcoinilla voi ostaa jo ruisleipääkin
Salon lähellä sijaitsevaa Kemiönsaarta on nimitetty Suomen bitcoin-pääkaupungiksi. Se on ilmeisesti maan ainut paikka, jossa virtuaalivaluutta kelpaa tavallisessa ruokakaupassa. HS kokeili, miten onnistuu ruisleivän ostaminen bitcoineilla. Toimittaja: Juhani Saarinen. Kuvaaja: Sami Kilpiö. Editointi: Esa Syväkuru

Kemiönsaari. Tätä on digitaalinen vallankumous omituisimmillaan.

Vielä kolme vuotta sitten Taalintehtaan pienen taajaman teollisuushalleissa valmistettiin hehkuvan kuumista palkeista teräslankaa. Näissä maisemissa metalliteollisuudella on pitkät perinteet: ensimmäinen rautaa valmistava masuuni syntyi Taalintehtaalle jo vuonna 1686.

Teräs ei enää hehku Taalintehtaalla, koska teräsyhtiö FNSteel meni konkurssiin. Halleissa on silti edelleen lämmintä, sillä tätä nykyä ilmaa kuumentavat ukrainalaistaustaisen yhtiön Bitfuryn valmistamat tietokoneet.

Palvelintietokoneet pitävät yllä yhtä verkkomaailman erikoista ilmiötä, virtuaalista bitcoin-valuuttaa.

Taalintehtaan taajama on osa Kemiönsaaren kuntaa, jota on jo nimitetty Suomen bitcoin-pääkaupungiksi.

"Ainakin me kovasti halutaan tehdä Kemiönsaaresta sellainen", yrittäjä Sami Lappalainen sanoo.

Bitcoin on internetissä toimiva omalaatuinen maksuväline, joka on puhujasta riippuen joko suuri kupla tai tulevaisuuden verkkovaluutta. Bitcoin-rahaa on olemassa vain bitteinä, ja sitä voidaan siirtää verkon avulla helposti bittilompakosta toiseen.

Sami Kilpiö
Yrittäjä Sami Lappalainen (oik.) on levittänyt tietoa bitcoinista Kemiönsaaren yrityksiin. Taalintehtaalla sijaitsevan ravintola Portsiden omistaja Juhani Rautiainen harkitsee bitcoin-maksujen hyväksymistä ravintolassaan.
Yrittäjä Sami Lappalainen (oik.) on levittänyt tietoa bitcoinista Kemiönsaaren yrityksiin. Taalintehtaalla sijaitsevan ravintola Portsiden omistaja Juhani Rautiainen harkitsee bitcoin-maksujen hyväksymistä ravintolassaan.

Runsaasta julkisuudesta huolimatta bitcoinia voi käyttää vain harvoissa paikoissa. Helsingissä paikkoja on viitisentoista.

Kemiönsaaressa puolen tusinaa yritystä ottaa vastaa bitcoin-maksuja. Kemiönsaari on tiettävästi Suomen ainut paikka, jossa virtuaalivaluutta kelpaa tavallisessa ruokakaupassa.

Artikkeliin liittyvät

Sami Lappalainen joutui perehtymään virtuaalivaluuttaan perusteellisesti vuonna 2013. Tuolloin hän myi pankin bitcoineilla.

Tarkalleen ottaen omistajaa vaihtoi pankin entinen kiinteistö, ja summasta kaksi kolmasosaa maksettiin bitcoineilla. Ostaja oli Niko Punin, toinen kemiönsaarelainen bitcoin-aktiivi.

"Pääsin kavereille sanomaan, että ostin pankin bitcoineilla", Punin kertoo puhelimitse.

Lappalainen on levittänyt tietoa bitcoinista paikallisen yrittäjäyhdistyksen kautta. Pienet kulut ja erikoisen valuutan tuoma huomio ovat saaneet paikkakunnan yrittäjät kiinnostumaan.

"Se on reaaliaikainen ja aika helppo järjestelmä. Siinä ei tule mitään kuluja, kuten korttimaksamisessa", kertoo K-marketin kauppias Tobias Eriksson.

"Se on nimenomaan markkinointia", sanoo hoiva-alan yrittäjä Gunnevi Vesterlund Rehab Centeristä.

Yleistä virtuaalivaluutan käyttö ei Kemiönsaaressakaan ole. Ruokakaupassa säännöllisiä käyttäjiä on runsaan kuukauden aikana ollut kymmenkunta, ja maksuja on tehty Erikssonin mukaan ehkä tuhannen euron arvosta. Hyödyistä huolimatta hän ei ole varma, että bitcoin yleistyy.

Yrittäjän kannalta suurin riski liittyy kurssiin. Jos maksuja ei vaihda heti euroiksi, 100 euron arvoinen bitcoin-maksu voikin olla huomenna enää 90 euron arvoinen.

Muitakin riskejä on. Jos joku onnistuu vohkimaan virtuaalilompakon bitcoinit, varoja on liki mahdotonta saada takaisin.

Sami Kilpiö
Taalintehtaan teräsvalssaamon vanhat hallit muuttuivat bitcoin-tehtaaksi. Nyt bitcoin-palvelinten rivistöjä ollaan vähitellen purkamassa.
Taalintehtaan teräsvalssaamon vanhat hallit muuttuivat bitcoin-tehtaaksi. Nyt bitcoin-palvelinten rivistöjä ollaan vähitellen purkamassa.

Riskeistä huolimatta bitcoin on alkanut hiipiä kohti valtavirtaa. Yksi esimerkki on Taalintehtaalle saapunut Bitfury, joka on saanut pääomasijoittajilta 40 miljoonaa dollaria.

Bitfury valmistaa bitcoinia varten suunniteltuja tietokoneita, jotka "louhivat" virtuaalivaluuttaa. Louhinnassa tietokoneet varmistavat bitcoinien luotettavan siirtelyn lompakosta toiseen ja saavat palkkioksi vaivannäöstä uusia bitcoineja.

Bitcoinin tapaan Bitfuryllä on hieman arveluttava maine. Wall Street Journal kertoi kesällä, että yksi yhtiön perustajista oli aiemmin mukana ukrainalaisessa tiedostonjakopalvelussa, joka päätyi Yhdysvaltain viranomaisten mustalle listalle.

Taalintehtaalla harva tietää, mitä aitojen sisäpuolella tapahtuu. Niko Punin työskentelee tätä nykyä Espanjassa Bitfuryn palveluksessa, mutta hän on keskuksesta vaitonainen.

Suunnitelmat ovat olleet joka tapauksessa suuret. Konkurssipesän oli määrä myydä koko tehdasalue palvelinkeskukseksi. Sähköä olisi voinut kulua niin paljon, että tehtaan vanha sähkömuuntaja olisi ehkä jouduttu vaihtamaan suurempaan.

Ostosuunnitelma on kuitenkin kaatunut, ja keskusta ajetaan alas. Yhdessä hallissa työntekijät purkavat telineitä, ja harmaat tietokoneet odottavat kuljetusta.

Yksi syy alasajoon lienee se, että louhinta ei ole enää yhtä kannattavaa kuin aiemmin. Palvelinten tekniikka vanhenee jopa muutamissa kuukausissa, ja valuutan arvo on laskenut toissa vuoden huipusta neljäsosaan.

Perinteisessä teollisuudessa on puolensa: metallinvalmistus pysyi Taalintehtaalla kolme vuosisataa, bitcoin-tehdas vain vuoden päivät.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat