Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan uusi hallitus täynnä talouskurin haastajia

Pääministeri Tsipras ja rahaministeri Varoufakis tulevat vielä tutuksi koko EU:lle

Talous
 
Aris Messinis AFP
Pääministeri Alexis Tsipras (kesk.) poistui toimistostaan Ateenassa tiistaina.
Pääministeri Alexis Tsipras (kesk.) poistui toimistostaan Ateenassa tiistaina. Kuva: Aris Messinis AFP

Kreikan uuden hallituksen kokoonpano ennakoi nihkeitä aikoja talousongelmissa painivan Kreikan ja sen velkojen välille.

Uudeksi valtiovarainministeriksi nimitettiin odotetusti vasemmistolainen ekonomisti Gianis Varoufakis, 53.

Kreikkalais-australialainen nousee Kreikan kärkineuvottelijaksi euromaiden kokouksissa, joissa Kreikka yrittää tiristää helpotuksia velkoihinsa ja päästä irti kovasta talouskurista.

Keskustelusta tulee tiukkaa, sillä Varoufakis on muun muassa tokaissut Kreikan olevan "fiskaalisen vesikidutuksen" uhri. Varoufakis lähtee siitä, ettei Kreikka voi päästä jaloilleen, ennen kuin sen massiivinen velka on neuvoteltu uusiksi. Euromaat ja Kansainvälinen valuuttarahasto ovat myöntäneet Kreikalle lainaa noin 240 miljardia euroa.

Tiistaina Varoufakis lupasi etsiä ratkaisun velkojien kanssa. Hän kertoi käyneensä jo "rohkaisevan ja inspiroivan" keskustelun euroalueen valtiovarainministerien puheenjohtajan Jeroen Dijsselbloemin kanssa.

"Älkää erehtykö: tänään alkaa keskustelu eurooppalaisten kumppaneidemme kanssa", Varoufakis sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Varoufakis ei ole perinteinen ministeri. Ateenassa syntynyt Varoufakis on perustanut Ateenan yliopiston taloustieteen tohtoriohjelman.

Varoufakisin kirja Maailmantalouden Minotauros on myös suomennettu. Kun kirja viime elokuussa julkistettiin Tampereen yliopistossa, Varoufakis oli paikalla.

Uudella valtiovarainministerillä on myös pelialan kokemusta – muutama vuosi sitten hän työskenteli suuren amerikkalaisen videopeliyhtiö Valven ekonomistina.

Varoufakis on virkavapaalla Ateenan yliopiston taloustieteen professuurista.

Muita keskeisiä ministereitä Kreikan hallituksessa on apulaispääministeriksi nimitetty Gianis Dragasakis, joka on pääministeri Alexis Tsiprasin läheinen talousneuvonantaja.

Hänen vastuullaan on neuvottelujen käyminen niin kutsutun troikan eli Euroopan komission, Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Euroopan keskuspankin kanssa.

Pieni oikeistopuolue Itsenäiset kreikkalaiset sai puolustusministerin salkun vastineeksi siitä, että se lähti hallituskumppaniksi Syrizalle. Salkun sai puheenjohtaja Panos Kammenos.

Saksassa johtavat poliitikot ovat vakuuttaneet, että Kreikan on pidettävä aiemmista sopimuksistaan kiinni.

Tiistaina liittokansleri Angela Merkel kuitenkin toivotti Tsiprasille onnea ja "paljon voimaa ja menestystä", uutistoimisto AFP kertoi.

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schauble taas sanoi tiistaina, että euroryhmän johtaja aikoo matkustaa Ateenaan, mutta hän tekee niin ilman valtuuksia.

"Jeroen Dijsselbloem matkustaa Ateenaan. Hänellä ei ole valtuuksia, mutta hän ei tarvitse sellaisia. Meillä on Euroopassa vapaa liikkuvuus", Schauble sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Pääministeri Alexander Stubb (kok) onnitteli Tsiprasia puhelimitse tiistaina ja esitteli Suomen näkemykset Kreikan sitoumuksiin.

"Suomelle on tärkeää, että Kreikan uusi hallitus jatkaa tarvittavien rakenneuudistusten tekemistä ja kunnioittaa tehtyjä sopimuksia. Rakenteellisten uudistusten tarpeesta olimme yhtä mieltä", Stubb sanoi tiedotteen mukaan.

Tsipras leikkasi ministeriöiden määrän puoleen. Hänen arvioidaan haluavan pitää vaikeat päätökset tiukasti omissa näpeissään.

Hallituksessa on myös ministeri, jonka tehtävänä on puuttua verojen kiertoon ja korruptioon. Korruption kitkemisestä vastaava salkku myönnettiin Panayotis Nicoloudisille.

Kreikan ja muiden euromaiden suhteet ovat nyt enemmän tapetilla kuin koskaan.

Tsiprasin ensimmäinen kädenojennus suuntautui kuitenkin muualle. Hän tapasi maanantaina Venäjän Kreikan-suurlähettilään Andrei Maslovin.

Kreikan uuden hallituksen arvellaan suhtautuvan hyvin kielteisesti EU:n Venäjä-pakotteisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat