Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Rinne on myönteinen Kreikan vaalit voittaneen Syrizan investointiohjelmalle

Valtiovarainministeri Antti Rinne on varovaisen myönteinen

Talous
 
Aris Messinis AFP
Ohikulkija tervehti Kreikan valtiovarainministeriksi tiistaina valittua Gianis Varoufakista Ateenassa.
Ohikulkija tervehti Kreikan valtiovarainministeriksi tiistaina valittua Gianis Varoufakista Ateenassa. Kuva: Aris Messinis AFP

Ylivelkaantuneen Kreikan uuden valtiovarainministerin Gianis Varoufakisin ehdotus, jonka mukaan Euroopan investointipankin pitäisi Euroopan keskuspankin (EKP) rahoituksella antaa lainaa uusia Euroopassa tehtäviä investointeja varten, saa varovaista kannatusta valtiovarainministeri Antti Rinteeltä (sd).

"Se, että pyritään lisäämään talouskasvua investoinnilla, on positiivinen asia. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että Kreikkaa rahoitettaisiin ilman nykyisten lainaohjelman ehtoja", kertoi tiistai-iltana puhelimitse Brysselistä tavoitettu Rinne.

Syrizan ohjelmassa Euroopan investointipankki rahoittaisi noin 800 miljardin euron arvosta investointeja lainaamalla markkinoilta. EKP ostaisi sitten niin paljon investointipankin joukkolainoja jälkimarkkinoilta, että niiden markkinakorko olisi 1,5 prosenttia. Euromaiden julkinen velka ei kasvaisi, mutta uusille investoinneille olisi luotu rahoitusväylä.

Nykyisten lainaohjelman ankarat ehdot ovat yksi syy siihen, että Kreikka on vajonnut taantumaan.

"En ole vielä ehtinyt tutustua Varoufakisin ehdotuksiin täsmällisesti. Siksi en osaa ottaa niihin vielä sen enempää kantaa", Rinne sanoi EU:n valtiovarainministereiden kokouksen jälkeen Brysselissä.

Aalto-yliopiston taloustieteen professori Sixten Korkman kannattaa Kreikan uuden hallituksen ehdotusta. "Idea ei ole aivan uusi, mutta se on kohtalaisen hyvä. Euroalueen kroonisena ongelmana on vähäinen kokonaiskysyntä", Korkman sanoo.

"EKP aloittaa suuren rahapoliittisen elvytyksensä liian myöhään, ja se voi osoittautua tehottomaksi. Jos se ei ole tehokas, pitää kokonaiskysyntää kasvattaa suorilla investoinneilla."

Tästä on kyse

 Kreikan vaalit voittanut Syriza haluaisi eroon talouden näännyttäneistä hätälainoista.

 Puolue ehdottaa lainojen uudelleenjärjestelyä, jossa osa veloista mitätöitäisiin.

 Lisäksi Syriza haluaisi Eurooppaan laajan investointiohjelman, joka ei velkaannuttaisi valtioita.

EKP on ilmoittanut aloittavansa myös investointipankin kaltaisten EU:n rahoituslaitosten joukkolainojen oston.

Korkmanin kanssa samaa mieltä on belgialaista Bruegelin tutkimuslaitosta johtaja ekonomisti Guntram Wolff.

"Syrizan ohjelma on yhdistelmä keskuspankin velkaostoja ja elvytystä. Olen varsin vakuuttunut, että sillä olisi lyhyellä tähtäimellä voimakas vaikutus kasvuun ja työllisyyteen", Wolff sanoo.

Hän antaa säännöllisesti asiantuntijalausuntoja EU:n valtiovarainministereiden neuvostolle.

"Julkinen investointiaste on niin matala, että on järkevää luoda järjestely, jossa lainataan markkinoilta keskuspankin tuella. Keskuspankki on joka tapauksessa ostamassa euromaiden joukkolainoja, mikä on paljon riskialttiimpaa."

Korkman korostaa, että Euroopan investointipankin joukkolainojen viimesijaisina takaajina ovat EU:n jäsenvaltiot, joista yksi on Suomi. Siksi investointipankin joukkolainoilla olisi rahoitusmarkkinoilla kysyntää, jonka jälkeen EKP voisi ostaa niitä liikepankeilta ja muilta sijoittajilta.

"Tällaisen suunnitelman toteuttaminen vie paljon aikaa ja se voi synnyttää valtioiden välillä riitaa investointikohteista. Jollakin tavalla investointikohteiden valinta ja niiden toteuttamiseen valittavien yritysten kilpailuttaminen pitäisi olla komission vastuulla."

Wolffin mukaan investointipankin olisi järkevintä rahoittaa hankkeita, joista kertyy suoria rahavirtoja. Esimerkkinä hän mainitsee tietullit.

Ohjelma pitäisi toteuttaa usean vuoden aikana. Wolff uskoo, että seuraavan 3–4 vuoden kuluessa hankkeita voisi löytyä 300–400 miljardin euron arvosta.

Komissio kaavailee myös omaa eurooppalaista investointiohjelmaansa. Wolffin mielestä Syrizan ohjelman etu on se, että siinä asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä. "Komission ohjelma sen sijaan on hyvin outo ja monimutkainen sekoitus julkista ja yksityistä rahaa."

Syrizan ohjelman hyödyistä huolimatta Saksa ei tule sitä hyväksymään, Wolff sanoo. Myös Korkman uskoo, että suurin poliittinen este Syrizan ehdotuksen toimeenpanemiseksi voi olla Saksa, jonka on vastustanut yhteisvastuuta euroalueen velkakriisin ratkaisuyrityksissä. Tosin Saksa on suostunut yhteisvastuuseen Euroopan rahoitusvakausvälineessä ja Euroopan vakausmekanismissa.

Kreikan uudella hallituksella on suuri määrä uudistuksia maan talouskasvun edistämiseksi. Wolffin mielestä Kreikan hallituksella on todellisuudessa hyvin vähän liikkumavaraa.

"Rikkaat kreikkalaiset täytyy saada maksamaan veroja ja köyhimpien veroja pitää leikata. Euromaat suostuvat vain pieneen talouskurin höllentämiseen."

Velkataakkaan voi tulla jotain helpotusta, esimerkiksi niin, että korkojen lyhennykset sidotaan talouskasvuun. Kansainväliselle valuuttarahastolle ja EKP:lle tehtäviä miljardien pääomalyhennyksiä on sen sijaan Wolffin mielestä lähes mahdotonta muuttaa.

"Kovia uudistuksia on jatkettava. Kilpailua on vapautettava, korruptioon puututtava, julkishallintoa tehostettava."

Korkman on samoilla linjoilla Syrizan investointiohjelmasta.

"Pidän mahdollisena, että ehdotus voisi oikein toteutettuna helpottaa euroalueen ongelmia, mutta Kreikan akuutteja maksuvalmiusongelmia se ei ratkaise."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat