Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osinkoja keräävät Nordean omistajat eivät osallistu työntekijöiden säästötalkoisiin

Omistajat ottavat Nordeasta ulos yhä enemmän. Työntekijöitä koskeviin säästötalkoisiin he eivät osallistu.

Talous
 
Tuomo Pietiläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen toimittaja
Benjamin Suomela HS
Björn Wahlroos.
Björn Wahlroos. Kuva: Benjamin Suomela HS

Mistä tulos?

Nordean liikevoitto parani viime vuonna selvästi ja oli kaikkien aikojen paras eli 4 481 miljoonaa euroa. Luvussa ei ole mukana kertajärjestelykuluja.

Liiketoiminnan tuotoista yli kaksi kolmannesta eli 5,5 miljardia euroa tuli edelleen peruspankkitoiminnasta eli rahoituskatteesta. Se kuitenkin supistui edellisvuosien tapaan.

Sen sijaan erilaisten asiakkailta perittävien palkkioiden määrä lisääntyi kahdeksan prosenttia 2,8 miljardiin euroon.

Nordea sai 2014 viimeisellä neljänneksellä enemmän palkkiotuottoja kuin koskaan ennen kolmessa kuukaudessa eli 763 miljoonaa euroa.

Tästä 443 miljoonaa euroa tuli säästämisen ja varainhoidon tuotteista.

 

Vahvuudet ja heikkoudet

Nordea on kääntänyt liiketoimintaansa onnistuneesti suuntaan, jossa riskit ovat asiakkailla ja tuotot tulevat pankille. Henkilöasiakkaiden rahat imaistaan mieluusti talletustileiltä rahastoihin, vakuutuksiin ja vakuutuskuoriin, joista pankki saa hoitopalkkiot ja asiakas kantaa riskin.

Yrityksiä pankki kannustaa hankkimaan rahoitusta joukkolainoilla suoraan markkinoilta. Pankki saa järjestämisestä palkkion, mutta rahoitus ei sido pankin omaa pääomaa. Muun muassa yritysten lainajärjestelyistä pankki nappasikin viime vuonna tuloja 737 miljoonaa euroa.

Nordea osaa käyttää tehokkaasti myös verotuksen porsaanreikiä. Nordean ja Sampo-konsernin sijoittajille myymät kapitalisaatiosopimukset (arvo yli viisi miljardia euroa) saavat vakuutuksille tarkoitetut merkittävät verohelpotukset, vaikka ne eivät ole vakuutuksia ollenkaan.

Kapitalisaatiosopimuksista riittää tavallista suurempi siivu sekä finanssiyhtiölle että asiakkaille – veroedun vuoksi. Laskun maksaa veronmaksaja.

Nordea hallitsee muutenkin hyvin riskejään.

Pankki on saanut vihdoin nostettua ydinvakavaraisuutensa 15,7 prosenttiin, joka on Nordean pitkän aikavälin tavoite.

Korkotason lasku yllätti Nordean, joten pankin sisään ottaman ja asiakkaiden pankilta lainaaman rahan korkoerosta tuli vähemmän voittoa kuin vuonna 2013. Nordean rahoituskate aleni tämän vuoksi 0,8 prosenttia 5,482 miljardiin euroon.

Rahoituskate heikkenee aina yleisen korkotason laskiessa. Pankilla on vain vähän keinoja vaikuttaa siihen, joten tuottoja on haettava muualta.

 

Tulevaisuus

Nordea ja muutkin pankit ovat varustautuneet siihen, että kasvu jatkuu tänä vuonna hitaana ja korot pysyvät matalina. Samalla Nordean haasteena on kasvu, joka on jäämässä vähäiseksi.

Yksi tulevaisuuden riskeistä on maineenhallinta. Nordean on yhä vaikeampi selittää sitä, että asiakkaat maksavat palveluista sekä asuntolainoistaan huomattavasti menneitä vuosia enemmän, mutta työntekijät tuskailevat loppumattomien säästöohjelmien paineissa.

Samalla omistajat – varsinkin pääomistaja Sampo – ottavat pankista entistä enemmän ulos sekä suhteellisesti että miljardeissa euroissa laskettuna. Nordea jakoi viime vuonna osinkoja 56 prosenttia tuloksesta ja tänä vuonna jo 70 prosenttia tuloksesta.

Tänä vuonna omistajat saavat osinkoja 2,5 miljardia euroa, joka on 800 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän. Nousua on huimat 44 prosenttia.

Osingot ovat moninkertaisia verrattuna Nordean käyttämiin tuotekehityspanostuksiin.

Osinkovirran takana on yksi ja sama mies: Nordean ja Sammon hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos, joka vuosi sitten muutti Nordean kotimaahan Ruotsiin.

Hän saa pankista henkilökohtaisesti noin 7,8 miljoonan euron osinkovirran Nordean pääomistajan Sammon kautta.

Pörssiyhtiöiden omistajat eivät osallistu niihin säästötalkoisiin, joihin yhtiöiden työntekijät on pakotettu osallistumaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat