Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka ei aio neuvotella veloistaan troikan kanssa

Kreikan valtiovarainministeriö laskee, että valtion kassassa riittää rahaa menoihin enää maaliskuuhun saakka

Talous
 
Berliini
KOSTAS TSIRONIS / REUTERS
Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis (oik.) ja euroryhmän johtaja Jeroen Dijsselbloem tapasivat perjantaina Ateenassa.
Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis (oik.) ja euroryhmän johtaja Jeroen Dijsselbloem tapasivat perjantaina Ateenassa. Kuva: KOSTAS TSIRONIS / REUTERS

Kreikka ei aio enää neuvotella troikan eli Euroopan komission, Euroopan keskuspankin (EKP) ja kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa, ilmoitti Kreikan uusi valtiovarainministeri Gianis Varoufakis perjantaina.

Varoufakis kertoi Kreikan kannan tavattuaan perjantaina Ateenassa euroryhmän johtajan Jeroen Dijsselbloemin.

Kreikan valtiovarainministerin mukaan tähän mennessä neuvoteltua säästöohjelmaa ei voi jatkaa, koska kreikkalaiset hylkäsivät sen viime sunnuntain vaaleissa, kertoi uutistoimisto Reuters. Varoufakis kuvaili Kreikan rahoittajatroikkaa "mädäksi toimielimeksi".

Dijsselbloem puolestaan vaati kreikkalaisia pitämään kiinni lupauksistaan.

Mikä on Kreikan hallituksen suunnitelma velkaantuneen maan nostamiseksi?

Pääministeri Alexis Tsipras ja valtiovarainministeri Varoufakis ovat esittäneet suurta velkakonferenssia, joka muistuttaisi toisen maailmansodan jälkeen vuosina 1952–1953 järjestettyä Lontoon velkakokousta.

He ovat vedonneet siihen, että Kreikan velkaantumisaste on 175 prosenttia kokonaistuotannosta, ja koko velkaohjelma pitää arvioida uudestaan.

Lontoossa toisen maailmansodan jälkeen Saksan 21 velkojamaata leikkasi sen veloista 60 prosenttia ja pidensi Saksan velkojen maksuaikaa.

Toistaiseksi Kreikan hallituksen ehdotus ei ole saanut muilta euromailta kannatusta.

"Tuollainen konferenssi on jo olemassa, ja sen nimi on euroryhmä", Jeroen Dijsselbloem vastasi perjantaina.

Pääministeri Tsipras on pannut viiden ensimmäisen hallituspäivänsä aikana tuulemaan, ja Syrizan vetämä hallitus on alkanut lunastaa vaalilupauksiaan.

Tsipras on luvannut työllistää uudelleen lähes kymmenentuhatta säästöaallossa irtisanottua Kreikan valtion työntekijää sekä korottaa eläkkeitä ja vähimmäispalkkoja.

Säästäminen ja rakenneuudistukset ovat olleet keskeisiä troikan hätärahoituksen ehtoja Kreikalle. Toistaiseksi voimassa olevan suunnitelman mukaan Kreikan pitää lyhentää velkojaan 16 miljardilla eurolla tänä vuonna.

Helmikuun loppuun mennessä Kreikan on ollut määrä saada troikalta eli EU:n komissiolta, EKP:ltä ja IMF:ltä pelastuspaketin osana 7,2 miljardia euroa. Myös pelastusohjelman on määrä päättyä helmikuun lopussa.

Valtiovarainministeri Varoufakis sanoi perjantaina The New York Times -lehden haastattelussa, että Kreikka tulee kieltäytymään 7,2 miljardin pelastuspaketista ja myöskin pelastuspaketin ajallisesta pidennyksestä.

"Sen sijaan haluamme istua alas ja käydä koko ohjelman uudestaan läpi", Varoufakis sanoi haastattelussa.

Kreikan hallitus on laskenut ilmoittamiensa työllistämis-, vähimmäispalkka- ja eläkemuutosten hintalapuksi noin 12 miljardia euroa vuodessa.

Oppositio arvioi kustannusten nousevan 20 miljardiin euroon. Menot eivät ole tasapainossa valtion tämän hetken tulojen kanssa.

Saksalaisen Spiegel-lehden mukaan Kreikan valtiovarainministeriö laskee, että valtion kassassa riittää rahaa menoihin vielä maaliskuuhun saakka.

Kreikan hallitus on myös väläyttänyt ensimmäisinä päivinään, ettei se allekirjoita Euroopan unionin Venäjän-politiikkaa. Kreikka kuitenkin hyväksyi torstaina EU:n ulkoministerikokouksessa sovitut lisäpakotteet.

Jos Kreikka pyytäisi talousapua Venäjältä, "selvittäisimme sen tarkkaan", sanoi Venäjän valtiovaraiministeri Anton Siluanov CNBC-televisioyhtiön haastattelussa.

Hän lisäsi kuitenkin, että siinä tapauksessa otettaisiin huomioon "kaikki tekijät Venäjän ja Kreikan kahdenvälisessä suhteessa".


Oikaisu: Kreikan valtion velkoja kuvanneessa grafiikassa käytettiin termiä eurobondi, vaikka kyse oli Euroopan keskuspankin hallussa olevista Kreikan valtion joukkolainoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat