Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erkki Liikanen paljastaa: Näin syntyi EKP:n tuhannen miljardin elvytyspäätös

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen kertoo valmistelun vaiheet ja oman puoltavan kantansa taustat

Talous
 
Laura Oja HS
Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen avaa ensimmäistä kertaa EKP:n neuvoston päätöksentekomenettelyn kulkua EKP:n historiallisessa setelielvytyspäätöksessä. "Alamainen ei saa koskaan olla. Historia osoittaa, oliko päätös oikea", Liikanen perustelee omaa myönteistä kantaansa EKP:n neuvostossa.
Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen avaa ensimmäistä kertaa EKP:n neuvoston päätöksentekomenettelyn kulkua EKP:n historiallisessa setelielvytyspäätöksessä. "Alamainen ei saa koskaan olla. Historia osoittaa, oliko päätös oikea", Liikanen perustelee omaa myönteistä kantaansa EKP:n neuvostossa. Kuva: Laura Oja HS

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen viittoo katsomaan työpöydällään auki olevaa iPadia, jossa pyörii Britannian keskuspankin entisen pääjohtajan Mervin Kingin BBC:lle tekemä radio-ohjelma Risto Rytistä, Suomen entisestä presidentistä ja Suomen Pankin pääjohtajasta. Sitten käväistään katsomassa aulassa Leena Luostarisen taulua.

Toimeliaisuudesta näkee, että Liikasella on vauhti päällä.

Syy jälkihöyryihin on selvä.

Viime viikon torstaina Liikanen oli Euroopan keskuspankin EKP:n neuvoston jäsenenä tekemässä historiallista päätöstä siitä, että EKP ja euroalueen keskuspankit ryhtyvät ostamaan yli tuhannella miljardilla eurolla valtioiden velkakirjoja.

Fakta

Koronlaskuja ja setelielvytystä

 Euroopan keskuspankin EKP:n tehtävänä on pitää hintojen nousu vakaana niin, että hinnat nousisivat alle kaksi prosenttia vuodessa. Yleisen uskomuksen mukaan silloin talous kehittyy suotuisasti.

 Tehtäväänsä EKP toteuttaa rahapolitiikalla. EKP määrittelee koron, jolla pankit saavat rahaa keskuspankista.

 Kun korot ovat nollassa, EKP:n on käytettävä muita keinoja. Nyt käyttöön otettiin rahamäärän lisääminen, jota kutsutaan myös setelirahoitukseksi.

Toisin sanoen keskuspankki päätti luoda kuin tyhjästä rahaa, ostaa rahoilla valtioiden velkakirjoja ja vaikuttaa siten siihen, että kyseinen rahan määrän lisääminen elvyttää euroalueen taloutta ja saa viime aikoina käynnissä olevan hintojen laskemisen kuriin.

Massiivisen osto-ohjelman lopullinen päämäärä on EKP:n virallisen tavoitteen mukainen: tarkoituksena on saada hintojen nousuvauhti eli inflaatio kohti kahden prosentin tasoa.

Tuhat miljardia euroa on käsittämätön luku. Esimerkiksi jokaista suomalaista kohden se tarkoittaa 200 000 euroa.

Suomen Pankissa EKP:n torstaiseen päätökseen valmistauduttiin viime vuoden huhtikuusta lähtien, Liikanen kertoo.

Korot olivat jo nollassa, ja keskuspankkien piti päättää, miten rahapolitiikan päätöksillä voitaisiin torjua inflaatiota ja siinä samassa puhaltaa Eurooppaan kasvua.

Ensimmäinen mullistus oli EKP:n viestinnän uudistaminen. Eri tutkimuksissa oli todettu, että rahapolitiikka on tehokasta vain, jos siitä viestitään tehokkaasti.

EKP:n pääjohtajan Mario Draghin johdolla viestintästrategia uudistettiin niin, että EKP alkoi kertoa etukäteen aikeistaan.

Ennakoivan viestinnän avulla EKP:n uskottavuuden toivottiin paranevan, mikä lisäisi luottamusta myös pitkällä aikavälillä. Näin saataisiin myös pitkät, jopa 10 vuoden korot laskuun.

Uuteen viestintämalliin siirryttiin ensimmäisen kerran jo heinäkuussa 2013, kun Draghi kertoi EKP:n aikovan pitää korot matalalla pitkään.

Samoihin aikoihin Yhdysvaltain keskuspankki Fed oli antanut vihjeitä siitä, että se alkaa hiljalleen nostaa korkoja.

Kun jonkin maan korot nousevat, sijoittajat siirtävät usein rahojaan kyseisen maan valuutaksi ja valuutta vahvistuu.

EKP:n ilmoituksen ansiosta dollari vahvistui ja euro heikkeni, mikä paransi euromaiden viennin kilpailukykyä.

Viime huhtikuun kokouksessa neuvosto voimisti ennakoivaa viestintäänsä ja kertoi yksimielisesti – Saksa mukaan lukien – päättäneensä, että EKP on valmis käyttämään myös "epätavanomaisia keinoja", kun korkoja ei enää voinut laskea.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi piti viime joulukuun 4. päivä alustuspuheenvuoron, jossa jo käytännössä sitouduttiin tuhannen miljardin setelielvytykseen.
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi piti viime joulukuun 4. päivä alustuspuheenvuoron, jossa jo käytännössä sitouduttiin tuhannen miljardin setelielvytykseen.

Ensimmäinen tällainen keino julkistettiin kesäkuussa, kun EKP ilmoitti tukevansa pankkien luotonantoa.

Tämä toteutettiin niin, että EKP sai ostaa pankeilta niiden omia vakuudellisia joukkovelkakirjoja tai lainoja, jotka pankki oli arvopaperistanut myymällä ne pois taseestaan. Lisäksi EKP oli valmis antamaan halpaa, lähes nollakorkoista lainaa pankeille useiksi vuosiksi.

Pankkeja tarjous ei kuitenkaan merkittävässä määrin kiinnostanut. Tähän mennessä EKP on ostanut tuollaisia velkakirjoja 40 miljardilla eurolla ja myöntänyt pitkäaikaisia lainoja 212 miljardilla eurolla.

Syyskuussa EKP laski talletuskorkonsa pankeille –0,20 prosenttiin. Toisin sanoen pankkien oli parempi antaa ylimääräiset rahansa vaikka kuinka pienellä korolla ennemmin asiakkaille kuin keskuspankille.

Lokakuun kokouksen jälkeen tapahtui suuri rysäys.

EKP:n neuvoston kokouksen jälkeen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa Mario Draghi sanoi, että EKP:n tasetta oli tarkoitus kasvattaa kohti vuoden 2012 tasoa, jolloin tase oli pankkien pelastusoperaatioiden takia tuhat miljardia euroa suurempi.

Tuo lause muuttui talouslehdistössä käsitykseksi lupauksesta, ja joulukuun kokouksessa Draghi vahvisti entisestään markkinoiden näkemyksiä siitä, että EKP käynnistää noin tuhannen miljardin valtiolainojen osto-ohjelman.

Jo huhtikuun 3. päivän kokouksessaan 2014 EKP vihjasi, että se "on yksimielinen sitoumuksessaan käyttää epätavanomaisia välineitä".
Jo huhtikuun 3. päivän kokouksessaan 2014 EKP vihjasi, että se "on yksimielinen sitoumuksessaan käyttää epätavanomaisia välineitä".

Samaan aikaan rahamarkkinakomiteat eri maiden keskuspankeissa olivat tuottaneet taustamateriaalia siitä, onko mahdollinen osto-ohjelman käynnistäminen lain ja EKP:n tehtävänannon mukainen ja mitä hyötyjä ja haittoja teosta olisi.

Liikasen keräämä kuuden Suomen Pankin asiantuntijan ryhmä tuotti analyyseja esimerkiksi siitä, miten öljyn hinnan aleneminen vaikuttaa talouteen ja hintojen kehittymiseen. Loppuvuodesta analyyseja tuotettiin siitä, mitä kannattaisi tehdä, kun euroalueen indikaattorit olivat toistuvasti odotuksia heikompia ja talouden globaali kasvu jäi odotettua pienemmäksi.

Näillä tiedoilla varustettuna Liikanen lähti viime viikon keskiviikkona Frankfurtiin kertomaan kantansa siitä, pitäisikö setelielvytyksestä päättää saman tien.

Pohjalla oli joukko asiantuntijanäkemyksiä. Ydinkysymys oli se, pitääkö EKP:n päättää valtioiden velkakirjojen ostamistoimista torstain neuvoston kokouksessa.

Liikanen oli eri mieltä kuin Saksan ja Hollannin keskuspankkiirit, mutta hänellä oli mielestään mielipiteensä perusteiksi hyvät syyt.

"Käynnistetäänkö toimet nyt vai myöhemmin? Oliko informaatiossa enemmän keltaisia lamppuja, jotka puolustaisivat odottamista, vai punaisia, jotka perustelevat toimimaan välittömästi? Minun näkemykseni oli, että punaisia oli enemmän. Siitä tässä on kysymys", Liikanen selittää neuvoston jäsenien keskinäisiä erimielisyyksiä.

Keskustelun ydin oli siinä, onko tilanne jo nyt niin huolestuttava, että päätöstä ei kannata lykätä. "Yksimielisiä oltiin siitä, että se on juridisesti mandaatin mukainen ja rahapolitiikkaa."

Liikasen mukaan kysymys oli enää siitä, tehdäänkö päätös nyt vai lykätäänkö sitä.

"Minusta riskitekijät olivat niin suuret, että oli parempi olla liikkeellä ajoissa kun myöhässä."

Neuvosto päätyi ratkaisuunsa "suurella enemmistöllä", mutta ainakin Saksa ja Hollanti ovat julkisesti ilmoittaneet vastustaneensa päätöstä.

Hollannin keskuspankin pääjohtaja Klaas Knot haukkui sunnuntaina päätöksen sillä perusteella, että hänestä EKP:n olisi pitänyt jättää "viimeiseksi vaihtoehdoksi " nimeämänsä ratkaisun vielä reserviin.

"Tämä oli tavallaan viimeinen työkalu pakissamme", hän sanoi.

"Jos setelipainopolulla jatketaan, voidaan tietysti ostaa kaikki, mitä yhteiskunta voi myydä

– mutta silloin etäännytään yhä kauemmaksi siitä, mikä on keskuspankin ydintehtävä."

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini moitti puolestaan Liikasta siitä, että tämä lipesi Saksan ja Hollannin rintamasta.

Liikanen vastaa, ettei halua kommentoida kollegansa Klotin puheita.

Soinin kritiikkiä vastaan hän puolustautuu kertoen olevansa kovin usein samaa mieltä Saksan ja Hollannin keskuspankkiirien kanssa.

"Mutta olen itsenäinen. Velvollisuuteni on tehdä ratkaisu itsenäisesti, minulle toimitetun aineiston perusteella. Alamainen ei saa koskaan olla. Historia osoittaa, oliko päätös oikea."

Liikanen korostaa neuvoston olleen viime huhtikuusta lähtien yksimielinen siitä, että alhaista inflaatiota vastaan toimitaan epätavanomaisilla keinoilla.

Kyse oli siis lopulta vain ajoituksesta.

"Ainoa tapa mennä eteenpäin nyt, kun korot ovat nollassa, on arvopapereiden ostaminen."

Keskuspankkien riskinjaossa päädyttiin hybridimalliin, jonka tyyppistä Liikanen kertoo kannattaneensa.

Sen mukaan kunkin maan keskuspankki vastaa itse velkakirjaostostensa riskeistä niin, että vain niin sanottuihin ylikansallisiin lainojen liikkeellelaskijoihin liittyvät riskit jaetaan EKP:ssa.

Näin huoli siitä, että kansalliset keskuspankit joutuisivat kantamaan pääosan jonkin toisen maan velkakirjoista, jäi pieneksi.

Tiettyjä rajoituksia valtionvelkakirjoihin tehtiin myös.

Esimerkiksi Kreikan lainoja ei saa ostaa ainakaan ennen kuin Kreikka on sitoutunut lainaohjelmansa ehtoihin kesäkuun loppuun mennessä ja sen eurojärjestelmän hallussa oleva lainamäärä on pienentynyt alle kolmasosaan.

Liikasen mukaan hän pyrki keskuspankkien välisessä kiistassa vastuunjaosta samanlaiseen käyttäytymiseen, jolla hän toimi aiemmin Suomen EU-politiikassa.

"Pyrin aina siihen, että ollaan ratkaisussa mukana ja ollaan vaikuttamassa lopputulokseen. Ei tarvitse olla maalintekijä [ Jari ] Litmanen. Pelataan keskikentällä ja yritetään ratkaisua."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat