Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan keskuspankin pitkäaikainen johtohahmo varoittaa Kreikkaa: EU voi vetää "letkut irti"

Talous
 
ALex DOmanski Reuters
"Pitääkö Suomen, Saksan ja Espanjan kaltaisten maiden jatkaa rahan lapioimista Kreikalle, joka ei halua pitää kiinni sovitusta?" kyselee euron yhtenä perustajahahmona tunnettu Otmar Issing.
"Pitääkö Suomen, Saksan ja Espanjan kaltaisten maiden jatkaa rahan lapioimista Kreikalle, joka ei halua pitää kiinni sovitusta?" kyselee euron yhtenä perustajahahmona tunnettu Otmar Issing. Kuva: ALex DOmanski Reuters

"Hetki oli historiallinen. Ilmassa oli paljon optimismia."

Näin kuvailee Euroopan yhteisvaluutan euron syntyä saksalainen ekonomisti Otmar Issing.

Issing tunnetaan yhtenä euron perustajista, sillä hän oli mukana rakentamassa rahaliiton toimintaa alusta asti.

Issing aloitti työnsä Euroopan keskuspankin (EKP) ensimmäisenä pääekonomistina ja johtokunnan jäsenenä vuonna 1998, vuotta ennen euron käyttöönottoa. Hän laati keskuspankin yhä käyttämän rahapoliittisen strategian.

Nyt rahaliitto on sekaisin, sanoo vuonna 2006 Euroopan keskuspankista lähtenyt Issing Helsingin Sanomille.

Kuka

Otmar Issing

 Syntyi 27. 3. 1936 Saksan Würzburgissa. Taloustieteen tohtori.

 Saksan keskuspankin hallituksen jäsen vuodesta 1990 eteenpäin. Toimi myös pankin pääekonomistina.

 Euroopan keskuspankin (EKP) ensimmäinen pääekonomisti ja johtokunnan jäsen vuodesta 1998 alkaen. Suunnitteli EKP:n rahapoliittisen strategian Saksan keskuspankin käyttämän mallin pohjalle.

 Toimii nykyään Frankfurt am Mainin yliopiston tutkimuskeskuksen johtajana sekä investointipankki Goldman Sachsin neuvonantajana.

Protestipuolueet nostavat päätään ympäri Eurooppaa. Euromaita vaivaa korkea työttömyys ja heikko kasvu. Saksasta on tullut demonisoinnin kohde.

Kaiken tämän lisäksi EKP on valunut yhä kauemmas alkuperäisestä roolistaan ja on jo vaarallisen lähellä mandaattinsa rikkomista, Issing sanoo.

Keskuspankki ei saa rahoittaa euromaita, mutta juuri siitä on Issingin mielestä kyse vuonna 2012 ilmoitetussa euromaiden joukkolainojen valikoivassa osto-ohjelmassa.

Ohjelmaa ei ole käytetty vielä kertaakaan, ja sen laillisuus on tällä hetkellä Euroopan unionin tuomioistuimen harkinnassa.

Miten kaikki menikin niin pieleen?

"Kehitys lähti väärään suuntaan heti ensimmäisestä päivästä lähtien", Issing sanoo.

Palkat kasvoivat aivan liian nopeasti ensimmäiset kahdeksan vuotta. Portugalin ja Kreikan kaltaiset maat käyttäytyivät kuin ne olisivat voineet yhä devalvoida valuuttaansa, Issing kertoo puhelimen välityksellä toimistostaan Frankfurtin yliopistosta.

Äänestä kuuluu ärtymys, kaikkien näiden vuosien jälkeen.

"Kaikki tämä tapahtui keskellä kirkasta päivää. Yritimme EKP:stä varoittaa maita muuttamaan tapansa, mutta ne eivät kuunnelleet."

Issing oli yksi niistä, jotka kävivät läpi euroon haluavien jäsenhakemuksia ja antoivat niistä lausuntoja. Kreikka huijasi itsensä sisään, hän sanoo.

Niidenkin tietojen valossa, jotka päättäjillä oli, Kreikan, Italian ja Belgian kaltaisia maita ei olisi Issingin mukaan pitänyt ikinä päästää yhteisvaluuttaan. Issing kutsuu päätöstä "poliittiseksi virheeksi".

Jos Kreikka havaittiinkin Frankfurtissa pian liittymisen jälkeen riesaksi, nyt se on todellinen piikki kaikkien Kreikan velkojien lihassa.

Uusi pääministeripuolue Syriza on jo ilmoittanut, ettei se neuvottele enää troikan eli EKP:n, EU:n komission ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa.

Rahaliitto on tienristeyksessä, Issing sanoo. Kreikan tapaus tulee osoittamaan, miltä euron tulevaisuus näyttää.

"Pitääkö Suomen, Saksan ja Espanjan kaltaisten maiden jatkaa rahan lapioimista Kreikalle, joka ei halua pitää kiinni sovitusta? Vai pitäisikö tässä kohtaa vain pysähtyä ja ottaa tappiot kontolle?"

Kyse on vaikeasta poliittisesta päätöksestä. "Pian näemme, miten pitkälle unionin kärsivällisyyttä voidaan venyttää ennen kuin se vetää letkut irti."

Issing tyrmää typerinä Kreikan vasemmistohallituksen suunnitelmat velkajärjestelyistä, suurista elvytystoimista ja rakennepoliittisen ohjelman perumisesta.

"Komission on tehtävä selväksi, että se ei suostu Kreikan uuden hallituksen kiristykseen. Rahaliitto rakentuu sille periaatteelle, että sovittuja asioita ei lähdetä muuttamaan seuraavalla vaalikaudella."

Euroalueella on jatkuvasti vaaleja. Jos jokainen hallitus toimisi kuin Syriza, se tarkoittaisi euron loppua, Issing sanoo.

Jos Kreikan hallitus ei jousta vaatimuksistaan, valtion kassa tyhjenee lähitulevaisuudessa. EKP ei voisi myöskään tukea talletuspaosta kärsiviä kreikkalaisia pankkeja. Vääjäämätön seuraus olisi Issingin mukaan se, että Kreikka joutuisi lähtemään eurosta.

Eurojärjestelmän on palattava takaisin perusteisiin, Issing, valuutan arkkitehti, sanoo.

Keskuspankin on oltava tiukan itsenäinen ja pidättäydyttävä maiden tukemisesta. Niin sanottua no bail out -sääntöä on alettava kunnioittaa. Se tarkoittaa sitä, että kukin euromaa vastaa vain omista veloistaan.

Issingin painajainen on tulonsiirtounioni. Se johtaisi hänen mielestään koko rahaliiton murenemiseen.

Issing sanoo, että ei ollut koskaan euforinen euron suhteen. Nimityskuulemisessaan europarlamentissa 1990-luvun lopulla hän kertoi kyseessä olevan kokeilu, joka tulisi vaatimaan kovaa työtä.

Nyt Issing myöntää, ettei hän kyennyt arvaamaan, miten kovaa työstä tulisi.

"Rahaliiton nykytila on minulle hyvin suuri pettymys. Sanoin heti alussa, että minulla ei ole mitään harhakuvia. En silti odottanut meidän törmäävän näin perustavanlaatuisiin erimielisyyksiin ja ongelmiin. En voinut kuvitella euron hajottavan maiden välisiä suhteita sen sijaan, että se lähentäisi niitä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat