Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alv-rajan nosto 10 000 euroon ei riitä kampaajalle – "Sillä ei meidän alalla työllistetä yhtään nykyistä enempää"

Parturi-kampaaja toivoo, että käsityöläisten palveluista perittävää 24 prosentin arvonlisäveroa laskettaisiin

Talous
 
Laura Oja HS
Parturi-kampaajien palveluista perittävä arvonlisävero laskettiin kahdeksaan prosenttiin vuonna 2007. Nyt vero on 24 prosenttia. Parturi-kampaamo Salon Verden omistaja Päivi Vartio toivoo, että käsityöläisten arvonlisäveroa pudotettaisiin jälleen reippaasti.
Parturi-kampaajien palveluista perittävä arvonlisävero laskettiin kahdeksaan prosenttiin vuonna 2007. Nyt vero on 24 prosenttia. Parturi-kampaamo Salon Verden omistaja Päivi Vartio toivoo, että käsityöläisten arvonlisäveroa pudotettaisiin jälleen reippaasti. Kuva: Laura Oja HS

"Kaikki tuntuvat nyt olevan pienyrittäjien asialla", kommentoi parturi-kampaaja Päivi Vartio.
Hän on seurannut huvittuneena puolueiden intoa nostaa pienten yrittäjien arvonlisäverorajaa.

Arvonlisäveroa (alv) peritään verollisten myyntien ja vähennyskelpoisten ostojen erotuksesta.

Nykyään yrittäjä joutuu maksamaan arvonlisäveroa, jos liikevaihto vuodessa on 8 500 euroa tai enemmän. Veroon voi hakea huojennusta, jos liikevaihto jää 8 500 euron ja 22 500 euron välille. Parturi-kampaamon palveluissa alv on 24 prosenttia.

Valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd) mukaan yrityksen alv:n alarajan nostaminen 10 000 euroon on valmistelussa. Se voidaan hänen mukaansa toteuttaa tämän hallituskauden aikana.

HS:n tietojen mukaan hanke voi nousta hallituksen päätettäväksi lisäbudjetin yhteydessä. Se annetaan eduskunnalle 12. helmikuuta.

Helsingin Roihuvuoressa yrittäjänä pian parikymmentä vuotta toiminut Vartio ei esityksestä innostu. Hänen mukaansa noin pienellä nostolla ei ole mitään vaikutusta yrittäjien toimintaan ainakaan pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla.

"Sillä ei meidän alalla työllistetä yhtään nykyistä enempää."

Pääkaupunkiseudulla 10 000 euron liikevaihto ei elätä. Hän arvelee, että "jonkinlaisen perustienestin" voi tuolla liikevaihdolla saada pienellä paikkakunnalla vaikkapa Lapissa.

Vartio ei kannata myöskään perussuomalaisten esittämää 20 000 euron alarajaa, sillä se houkuttelisi kikkailuun.

"Olisi väärin, että tuon rajan alle jäävien ei tarvitsisi maksaa alvia ja sen yli menevät maksaisivat alvin koko summasta."

Vartion mielestä ainoa oikea keino helpottaa pienyrittäjien asemaa on laskea palveluiden arvonlisäveroa 24 prosentista reippaasti alaspäin.

"Meille käsityöläisille eli kampaajille, kosmetologeille ja suutareille, 24 prosenttia on liikaa."

Parturi-kampaajan bruttotulo Helsingissä voi olla noin 5 000 euroa kuussa.

"Siitä maksetaan ennakkoverot, eläkemaksut ja 24 prosentin arvonlisävero. Lisäksi tulevat tilavuokrat, vakuutukset ynnä muut. Palkkaa ei paljon jää", Vartio sanoo.

Parturi-kampaajien ja muiden työvaltaisten pienyrittäjien palveluista perittävää arvonlisäveroa laskettiin vuonna 2007 osana EU:n laajuista kokeilua. Alv laski silloin 22 prosentista kahdeksaan prosenttiin.

Kokeilu päättyi vuoden 2010 lopussa, mutta sen jälkeen alvia on ehditty nostaa jo kaksi kertaa. "Alvin nosto oli iso isku ja vaikutti meidän alaan tosi paljon. Alalta on lähtenyt hirveästi yrittäjiä, eikä nykyään kenelläkään ole varaa palkata työntekijöitä", Vartio sanoo.

Valtiovarainministeriön vero-osastolla odotetaan vielä hallituksen linjausta.

"Meillä on valmiudet tehdä muutos tällä kaudella, jos hallitus niin päättää. Se ei ole kauhean monimutkaista, vain lukujen täydentämistä", sanoo arvonlisäveroyksikön päällikkö, lainsäädäntöneuvos Tommi Parkkola.

Jos alarajaa nostetaan 10 000 euroon, kyse on Parkkolankin mielestä pienestä muutoksesta.

"Sillä ei varmaan kauhean suurta vaikutusta ole."

Rinne on tähdentänyt, että nykyinen hallitus ei kykene nostamaan alarajaa yli 10 000 euron. Suurempi korotus vaatisi komission käsittelyä ja lupaa Ecofin-neuvostolta, johon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Monet EU-maat ovat kuitenkin lupia korotuksiin saaneet. Britanniassa alv:n alaraja on noin 95 000 euroa, Virossa 16 000.

Verohallinnon tilaston mukaan vuonna 2013 sellaisia yrittäjiä, joiden liikevaihto jäi 8 500 euron ja 10 000 euron väliin oli noin 8 000. Kun tämän ryhmän suorittamasta arvonlisäverosta tehtiin vähennykset, tuotto valtiolle verotuloina oli vajaat 11 miljoonaa euroa.

Jos korotus tehtäisiin Rinteen mallin mukaan, se ei tarkoittaisi sitä, että valtion verotulot pienenisivät juuri tuon verran.

Osa yrittäjistä, joiden liikevaihto jäisi alle 10 000 euron, hakeutuisi edelleen arvonlisäverovelvollisiksi, jos he joutuvat hankkimaan esimerkiksi tarvikkeita, joissa on arvonlisävero. Silloin he voivat vähentää hankintojensa arvonlisäverot.

Esimerkiksi puusepän kannattaisi hakea arvonlisäverovelvolliseksi pienilläkin tuloilla, mutta personal trainerin ei.

Vuonna 2013 arvonlisäverovelvollisina oli yli 60 000 yrittäjää, joiden liikevaihto jäi alle 8 500 euroon vuodessa. Suurimmalla osalla kyse oli sivubisneksestä, esimerkiksi metsätaloudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat