Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halpakaupat porskuttavat vastavirtaan – Halpa-Halli palkkasi sata uutta työntekijää

Talous
 
Laura Oja HS
Stella Ekberg, vuosi ja 8 kuukautta, sai torstaiaamuna Espoontorin Tokmannilta ämpärin. Hän oli tullut kauppaan äitinsä Tinja Innilän kanssa. Innilä seuraa tarjouksia, koska perheessä on neljä lasta. "Joutuu pikkuisen miettimään ostoksia. Kaupasta ei paljon alle sadan euron selviä."
Stella Ekberg, vuosi ja 8 kuukautta, sai torstaiaamuna Espoontorin Tokmannilta ämpärin. Hän oli tullut kauppaan äitinsä Tinja Innilän kanssa. Innilä seuraa tarjouksia, koska perheessä on neljä lasta. "Joutuu pikkuisen miettimään ostoksia. Kaupasta ei paljon alle sadan euron selviä." Kuva: Laura Oja HS

Espoontorin uudistettu Tokmanni avataan vasta puolen tunnin päästä, mutta oven edessä on jo muutaman kymmenen ihmisen jono.

Eläkkeellä oleva pariskunta Sinikka Taponen ja Jouko Pöyliö on tullut jonottamaan hyvissä ajoin: he haluavat saada tuotelahjoja sisältävän ilmaisen ämpärin. Edellispäivänä kotiin tullut tarjouslehtinen on luettu tarkkaan.

"Shampoo on edullista, 2,50 euroa iso pullo. Siinä on 36 prosentin alennus", Taponen kertoo ostoaikeistaan.

Artikkeliin liittyvät

Viime kuukausina on puhuttu paljon tavaratalojen ja käyttötavarakaupan vaikeuksista. Tilastokeskuksen mukaan tavaratalokaupan liikevaihto supistui viime vuonna marraskuuhun mennessä 1,8 prosenttia edellisvuodesta. Pelkästään marraskuussa pudotusta oli 6,8 prosenttia.

Halpakaupat porskuttavat suhdanteissa vastavirtaan. Jos Stockmann kituu, Tokmanni voi pulskasti.

Halpaketjuista suurimman, pääomasijoittaja Nordic Capitalin omistaman Tokmannin, liikevaihto kasvoi viime vuoden ensimmäisten yhdeksän kuukauden aikana 3,9 prosenttia.

Halpa-Hallissa kasvua oli kuusi prosenttia, ja uusia työntekijöitä palkattiin sata. Myös Hong Kong -tavarataloissa liikevaihto on "pienoisessa kasvussa", kertoo toimitusjohtaja Mathias Kivikoski.

Halpuutta korostavien kauppojen menestys huonoina aikoina ei ole uutta. Ne pärjäävät, kun muihin kilpailuetuihin keskittyvät liikkeet kärsivät.

"Kun on haasteelliset ajat, ihmiset miettivät tarkemmin, mihin pistävät euronsa", tiivistää Halpa-Hallin toimitusjohtaja Janne Ylinen.

"Meille se on mahdollisuus saada markkinaosuutta kasvatettua."

Tokmannin toimitusjohtajan Heikki Väänäsen mukaan nykytilanteessa on kuitenkin kyse enemmästä kuin suhdanteista. Hintojen tarkkailun yleistyminen ei johdu vain taloudellisesta epävarmuudesta.

"Pääsyy on netin lisääntynyt käyttö. Nyt on aiempaa helpompaa saada käsitys hinnoista."

Väänänen uskoo, että muutos on pysyvä eikä riipu suhdanteista. Varovaisesti samaa mieltä on myös palvelujen ja kaupan professori Hannu Saarijärvi Tampereen yliopistosta.

"Uskon siihen, että jotakin on murtumassa pysyvästi. Voi olla, että hintakilpailukyky ylipäätään määrittyy uudelleen."

Vaikka hintatietoisten kuluttajien määrä on myös Saarijärven mukaan kasvanut, hän varoittaa yleistämästä: aina on niitäkin ihmisiä, jotka arvostavat muita seikkoja kuin halpuutta.

Sinikka Taponen ja Jouko Pöyliö tulivat Tokmannille ilmaisen ämpärin ja tarjousshampoon takia.
Sinikka Taponen ja Jouko Pöyliö tulivat Tokmannille ilmaisen ämpärin ja tarjousshampoon takia.

Espoontorilla Tokmannin jonossa on paljon eläkeläisiä, joilla on runsaasti aikaa mutta niukasti rahaa.

"Meillä on kaksi tervettä jalkaa!" Taponen perustelee tarjousten perässä kulkemista. Lenkki hoituu samalla kun kiertelee kauppoja.

Heikko taloustilanne on toimitusjohtaja Väänäsen mukaan muuttanut Tokmannin asiakaskuntaa monimuotoisemmaksi.

"Halpakaupan tyyppisessä kaupassa on aiempaa hyväksyttävämpää käydä", sanoo konsernin Etelä-Suomen-aluepäällikkö Jyrki Jääskeläinen.

Kurja suhdanne näkyy hänen mukaansa myös niin, että kasvussa on etenkin välttämättömyystarvikkeiden kysyntä. Vessapaperi on yksi Tokmannin myydyimmistä tuotteista.

Asiakkaiden kertaostosten arvo ei kasva Tokmannillakaan.

"Kaikki kasvu perustuu asiakasmäärien kasvattamiseen", Väänänen toteaa.

Osaksi tästä syystä Tokmanni laajentaa nyt pontevasti: viime vuonna avattiin viisi uutta myymälää, ja tänä vuonna aiotaan avata neljä. Tavoitteena on kasvattaa myymäläverkostoa yli 10 000 neliömetriä vuodessa.

Halpa-Hallikin laajenee, vaikka se on joutunut myös sulkemaan myymälöitään. Maaliskuussa ovensa avaa 39. liike, ja Ylisen mukaan suunnitelmia on myös vuodeksi 2016.

Hong Kong -ketjulla ei ole tiedossa uusia myymälöitä, mutta se aikoo laajentaa etenkin kalastustarvikkeista tunnetun verkkokauppansa valikoimaa kevään aikana muihinkin tuoteryhmiin.

Laajentamissuunnitelmansa lisäksi Tokmanni uudistaa urakalla Tarjoustaloja ja muita konserniin kuuluvia myymälöitä yhtenäisen Tokmanni-brändin alle. Juuri tästä oli kyse myös Espoontorilla, jonka liike avattiin uudistettuna viime viikolla.

Helmikuun lopussa on määrä valmistua Helsingin Kaisaniemen ja Itäkeskuksen entisten Tarjoustalojen muutos Tokmanniksi.

Uusien Tokmannien avajaisissa jaetaan aina ämpäreitä. Espoontorilla niitä oli jaossa tuhat, joista kahteen oli kätketty sadan euron lahjakortti.

Sinikka Taposta ja Jouko Pöyliötä onni ei suosinut. He tutkivat silti tyytyväisinä tuotelahjojaan: sukkahousuja, penaalia, jääraappaa . . .

Kannattiko jonottaa?

"Kyllä kannatti", Pöyliö vastaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat