Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka haluaa tilaa hengittää

Vasemmistohallitus yrittää karsia siltä vaadittavien ylijäämien kokoa

Talous
 
Yannis Behrakis Reuters
Mies katseli kursseja Ateenan pörssissä tiistaina. Osakkeiden hintoja kuvaava ATG-indeksi nousi yli 11 prosenttia.
Mies katseli kursseja Ateenan pörssissä tiistaina. Osakkeiden hintoja kuvaava ATG-indeksi nousi yli 11 prosenttia. Kuva: Yannis Behrakis Reuters

Kreikan tavoitteet velkojien kanssa käytävissä neuvotteluissa alkavat selkiytyä.

Valtiovarainministeri Gianis Varoufakis kertoi maanantaina Financial Times -lehdelle, että maa on luopunut vaatimuksestaan leikata velkoja. 240 miljardin euron hätälainojen takaisinmaksu halutaan sitoa talouskasvuun sekä mahdollisesti muihin tekijöihin.

Syrizan vaatimukset tarkentuvat helmikuun aikana.

Puolue haluaa myös supistaa Kreikan julkisen ylijäämän 1–1,5 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen, kun rahoituskuluja ei oteta huomioon. Velkojien Kreikalle laatimassa talousohjelmassa tämän perusjäämän tulee olla ensi vuonna 4,5 prosenttia suhteessa bkt:hen. Luku ei ole suhdannetasoitettu.

Mitä heikompi kasvuvauhti, suurempi velka ja korkeammat korot, sitä suurempaa perusjäämää maalta vaaditaan, jotta se saa velkaantumisensa kuriin.

Kreikalle myönnettyjen hätälainojen korot ovat jo nyt matalia. Koska maan velkataakka on niin suuri, sen tulee kuitenkin talousohjelmansa mukaisesti kerryttää suuria perusylijäämiä saadakseen velkasuhteensa sulatettua 60 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Berkeleyn yliopiston taloustieteen professori Barry Eichengreen huomauttaa viime vuonna julkaistussa artikkelissaan, että jos Kreikka haluaa saada velkataakkansa kuriin ilman velkajärjestelyä, ulkoista rahoitusapua tai erittäin nopeaa inflaatiovauhtia, sillä on oltava suuria perusjäämiä suhteessa bkt:hen joka vuosi hyvin pitkään.

Kreikalta odotetaan vuosina 2020–2030 perusylijäämiä, jotka vastaavat vuodessa keskimäärin 6,8:aa prosenttia suhteessa bkt:hen.

Syriza hakee velkajärjestelyllä keinoa pienentää vaadittavaa perusylijäämää. Mitä pienempää ylijäämää Kreikalta vaaditaan, sitä enemmän se voi teoriassa käyttää rahaa veroleikkauksiin ja menolisäyksiin. Vaikka finanssipolitiikka olisi yhä kokonaisuutena kiristävää, Syriza hakee kasvua talouskurin höllentämisen ja rikkailta kreikkalaisilta tehtävien tulonsiirtojen kautta.

Kreikalta vaaditut julkistalouden ylijäämät ovat niin suuria, että niiden toteutuminen on vähintään kyseenalaista. Eichengreen on käynyt kollegansa kanssa läpi 54 talouden tilanteet vuosina 1974–2013 selvittääkseen, millaisissa olosuhteissa hyvin suuria perusjäämiä on saatu kerrytettyä pitkään. Neljän prosentin perusjäämän vähintään kymmenen vuotta peräjälkeen saavuttaneita maita on vain viisi kappaletta.

"Historian valossa tällainen kehitys, vaikka ei täysin poissuljettua, on hyvin harvinaislaatuista", Eichengreen linjaa artikkelissaan.

Myös saksalaisen Kiel-instituutin tutkijoiden mukaan historian perusteella maiden on "erittäin hankalaa estää velkaansa kasvamasta, kun vaadittava perusjäämä ylittää kriittisen viiden prosentin rajan."

Ilman todella reipasta talouskasvua Kreikan mahdollisuus saavuttaa perusylijäämävaatimuksensa on hyvin epätodennäköinen. Kasvu taas vaatii joko merkittäviä vientituloja tai yksityisen sektorin investointeja sekä kulutusta.

Kreikalla ei juuri ole vientiteollisuutta, mutta se saa tuloja muun muassa turismista.

Eichengreen huomauttaa että suurta perusjäämää on vaikea pitää yllä ainakin kahdesta syystä. Jos kasvu heikkenee, verotulot vähenevät ja ylijäämän säilyttämiseksi tehtävät menoleikkaukset voivat heikentää taloutta entisestään. Sen lisäksi valtion kassan täyttyessä poliitikoilla on usein kiusaus jakaa rahaa kansalle. Kreikan edellinen konservatiivihallitus käytti viime vuonna saavutetusta perusylijäämästä heti yli 500 miljoonaa euroa vähätuloisten auttamiseksi.

 

Hallitus vastaa tänään keskiviikkona kello 14 alkavassa eduskunnan täysistunnossa perussuomalaisten välikysymykseen eurokriisin hoidosta ja Kreikan tilanteesta. Välikysymyskeskustelua voi seurata osoitteessa HS.fi/hstv

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat