Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sirpa Paatero: Palkkioiden korotustaso yllätti

Ministeri saattaa itse äänestää Fortumissa ja Neste Oilissa

Talous
 
Sirpa Paatero
Sirpa Paatero

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd) sanoo, että Fortumin ja Neste Oilin hallituksille esitettyjen palkkiokorotusten taso oli hänelle yllätys. Hän myöntää käyneensä etukäteen korotusten tarpeesta yleisluontoista keskustelua omistajaohjauksesta vastaavan ylijohtajan Eero Heliövaaran kanssa.

"Tiesin, että korotuspaineita on, mutta mitään eksakteja summia minulle ei kerrottu", Paatero sanoi keskiviikkona.

Valtionyhtiöiden Fortumin ja Neste Oilin nimitysvaliokunnat päätyivät lopulta ehdottamaan, että hallitusten jäsenten palkkioita nostetaan 13–30 prosenttia. Esimerkiksi Fortumin hallituksen puheenjohtajan palkkioon Heliövaara ja Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä ehdottavat 15 000 euron korotusta, minkä jälkeen se olisi 90 000 euroa vuodessa.

"Tarkkoja prosentteja ei ollut minulla tiedossa", Paatero sanoo.

Paatero ei halua arvioida, olisivatko maltillisemmat korotukset menneet läpi.

"Kun palkansaajapuolella puhutaan 0,4 prosentin korotuksesta, niin ei siihen kovin suurta pelivaraa olisi jäänyt."

Valtio ilmoitti keskiviikkona virallisesti, että se kaataa Fortumin ja Neste Oilin hallitusten palkkioiden korotukset. Viestit tulivat julki yhtiöiden yhtiökokousilmoituksissa.

Molempien yhtiöiden hallitukset ovat saaneet valtiolta viestin, että se suurimpana osakkeenomistajana ehdottaa varsinaiselle yhtiökokoukselle hallituksen jäsenten vuosipalkkioiden säilyttämistä nykyisellään. Paateron mukaan viesti tuli häneltä.

Kyse on historiallisesta tapahtumaketjusta pörssi- ja valtionyhtiöissä.

Samalla se on takaisku valtion omistajaohjausyksikön päällikölle Eero Heliövaaralle, jonka mukaan korotusehdotukset olivat tarkoin harkittuja ja niistä oli keskustelu etukäteen valtio-omistuksesta vastaavan ministerin Sirpa Paateron kanssa.

Heliövaara ilmoitti vielä tammikuun lopulla Helsingin Sanomille, että palkkioesityksiä ei vedetä pois.

"Nimitystoimikunnissa on muitakin jäseniä kuin minä. Olemme aika huolellisesti tehneet taustaselvityksiä, ja olemme olleet yksimielisiä. Poliittinen päättäjä kuitenkin päättää, joten tiedämme jo yhtiökokouksen päätöksen", Heliövaara sanoi tuolloin.

Hän ei vastannut Helsingin Sanomien soittopyyntöön keskiviikkona.

Paateron mukaan hänellä ja Heliövaaralla ei ole "sen kummempaa keskinäistä hämmennystä". Ministeri uskoo, että Heliövaraa on toiminut Fortumin ja Neste Oilin näkökulmasta tarkoituksenmukaisesti.

"Minä arvioin asiaa poliittiselta puolelta, ja arvio oli toinen", Paatero selvittää.

Paatero saattaa itse ilmestyä henkilökohtaisesti Fortumin ja Neste Oilin yhtiökokouksiin kaatamaan hallituspalkkioiden korotusehdotukset.

"Jos korotusehdotukset eivät poistu asialistalta muuten, niin menen äänestämään. Heliövaara ei valtion äänivaltaa käytä", Paatero sanoo.

Jos Heliövaara käyttäisi valtion äänivaltaa, hän joutuisi yhtiökokouksessa vastustamaan itse tekemiään ehdotuksia.

Monimutkainen tilanne on syntynyt sen jälkeen, kun Fortumin ja Neste Oilin nimitystoimikunnat ovat säilyttäneet korotusehdotuksensa yhtiökokouskutsuissa.

Näyttää siis siltä, että Paatero todellakin joutuu töihin yhtiökokouksissa.

Kolmas vaihtoehto on, että ministeri lähettää yhtiökokoukseen jonkun kolmannen henkilön. Tämä taas näyttäisi kummalliselta, sillä yleensä valtion äänivaltaa on edustanut osakkeenomistajien nimitystoimikunnan puheenjohtaja eli Heliövaara.

Fortumin yhtiökokous on 31. maaliskuuta ja Neste Oilin aprillipäivänä 1. hutikuuta.

Korjaus 6.2.2015: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Fortumin hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf olisi päättänyt palkkioesityksestä Heliövaaran kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat